הפוך לדף הבית גמ"ח קופונים
בית · פורומים · הרשם · התחברות · פתח ונהל פורום · כניסה למנהלים
בית · פורומים · עצור כאן חושבים · רפואתם של אנוסי התבונה
שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/8/2002 22:49 לינק ישיר 
רפואתם של אנוסי התבונה

(הנושא הזה נידון כבר בפורום מזויות שונות. לדיון הנוכחי עורר אותי אקדמאי).

התפתחותו הפסיכולוגית, הרוחנית והלמדנית של בעל התשובה היא נושא מעניין מאד, וסבורני שניתן להאיר אותו מזוית חדשה באמצעות ניתוח שערך ירמיהו יובל לברוך שפינוזה – ועם התבוננות במסורת היהודית. (נכון, המפורסם שבכל האפיקורסים, אבל ניתן ללמוד משהו מהסיפור שלו. צפויות הפתעות, יותר מאחת).

שפינוזה בא מרקע של אנוסים. יהודים שנמלטו מספרד שבה היה עליהם לחיות כנוצרים, והגיעו להולנד החופשית, שבה יכלו לחזור בגלוי ליהדותם.
לאנוסים של ספרד נעשתה אידיאליזציה בספרות החרדית, במיוחד בספרים שמיועדים לילדים. מי יודע היום שהם עצמם ידעו מעט מאד על יהדות. חלק נכבד מאמונותיהם היו לקוחות מהסביבה, ומושגיהם היו תירכובת של יהדות ונצרות. למשל, הם העריצו את הקדושה אסתר, שהיתה, כמובן מאליו, האנוסה הראשונה בהיסטוריה...

החיים של אנוס הם קשים מאד מטבעם. לא רק בגלל העמל הבלתי פוסק להסתיר את זהותו האמיתית, אלא בגלל שהוא קרוע קשות בין חיי החברה מבחוץ לבין ההזדהות הפנימית שלו. משל לדבר: חייו של מרגל בחברה זרה. לכאורה, ניתן לחשוב שהם שלמים עם יהדותם ומתעבים את חיי האנוס שעלו בחלקם. זה נכון, אבל פעמים רבות הודאות מתחלפת בספקות מציקים. מי באמת צודק? לאיזו חברה אני באמת רוצה וצריך להשתייך? המצב הזה נקרא בפסיכולוגיה "חוסר הלימות". חיים של חוסר הלימות גובים מחיר כבד מבחינה פסיכולוגית.

באמסטרדם, היהודים שהגיעו מספרד יכלו לחזור ליהדותם, אבל כאן עמדה בפניהם בעיה מסוג חדש. באוירת המחשבה החופשית והביקורתית של הולנד ושל התקופה, ועל רקע האמונות הקודמות שהיו להם, התעוררו שאלות בתחום היהדות.
אחד מאלו שהתעורר לביקורת קשה על היהדות היה שפינוזה. הוא לא היה היחיד. קדם לו אוריאל ד'קוסטה, שהוחרם ונשבר.
אם נתבונן בשפינוזה בתקופה שעדיין לא פרש, נוכל לראות אותו חי מחדש חיים של אנוס. כלפי חוץ, הוא השתייך לחברה היהודית אורתודוכסית (שימו לב שהמונח הזה אפילו לא היה קיים. לא היה בו צורך!). יובל מציין שהוא אפילו תרם כספים למטרות צדקה של הקהילה. כלפי פנים, הוא היה בן לקהילה אחרת, של ספקנים ושואלים. הוא היה אנוס של התבונה.

בסופו של דבר, כידוע, שפינוזה מרד ויצא החוצה, והפך לאדם החילוני הראשון. הוא היה האדם הראשון בהיסטוריה שהגדיר את עצמו ללא קהילה, מחוץ לכל מסגרת. בכך, טוען יובל, הוא מבשר את העידן המודרני.
זה מעניין, אבל לא זה הנושא שלנו.

בעקבות הערתו של אקדמאי, נוכל ליישם את שני הדגמים שחשף יובל. הדגם של האדם שמגיע ליהדות מבחוץ, בגיל מבוגר. והדגם של האנוס.

יש הבדל גדול בין בעל תשובה לבין מי שנולד לבית של שמירת מצוות. רובנו ככולנו מכירים את היהדות לראשונה דרך עיניו של הילד, המקבל כמובן מאליו כל דבר, ורוכש קטגוריות לראות דרכן את העולם. הדוגמא הבולטת ביותר: יש יום חול ויש שבת, שבו הרבה דברים הם "מוקצה" ו"אסור". בעל התשובה, שרוצה לשמור שבת, אינו יכול להסתמך על מסורת בית אבא. עליו ללמוד את היהדות מתוך ספרים. בדרך כלל, הוא משתמש בספרי ליקוטים של אחרונים. לפי הנהוג בזמננו, ספרים אלו מבקשים לצאת ידי כל השיטות. כמו כן, כיון שבעל התשובה הוא אדם ערכי, ירא שמים, הוא מעדיף להחמיר ולדקדק. זו גם השקפת העולם שמוקנית לו במוסדות המיועדים לבעלי תשובה, וזו גם ההשקפה המקובלת בציבור שלנו (כך כותב, למשל, הרמח"ל – וזה נושא שכדאי לעסוק בו באשכול נפרד). מכל הסיבות האלו ביחד, בעל התשובה הוא מחמיר גדול. למעשה, אין לו ברירה אחרת. עד כאן המשותף בין בעל התשובה המודרני לבין היהודים שהגיעו מספרד לאמסטרדם, לפי התיאור, הפשטני למדי, שהבאתי כאן בעקבות ירמיהו יובל.

מצד שני, בעל התשובה בוחן את היהדות בעינים של מבוגר, עינים ביקורתיות. אם הוא מתקשה לקבל את הדוגמות המקובלות בציבור, שיש דברים שמותר לשאול, בלימוד, ויש עוד הרבה דברים שאסור לשאול עליהם, אזי הוא מתחיל לפסוע בשביל מסוכן. אין זה מקובל בזמננו שאדם ינסה לעצב לעצמו השקפת עולם משלו, גם אם זה על סמך מקורות יהודיים בלבד. ואם הוא מסרב להתכחש לעברו, אינו מנסה לשכוח את כל מה שלמד וידע במסגרות אחרות, מסתמך על ידיעות שרכש בעולם האקדמי למשל, הוא נמצא בסכנה כפולה ומכופלת. הוא עלול להגיע למסקנות שאינן עולות בקנה אחד עם החברה שמסביב.
בינתים, מסקנותיו אינן מחייבות אותו לשנות מן הנהוג. אבל הוא רואה את עצמו שונה מסביבתו. הוא אינו תופס דברים באותה גישה מקבלת ללא עוררין שאופיינית לציבור. לעתים, אותם אידיאלים שדחפו אותו לעבר היהדות אינם מניחים לו לשקוט על שמריו. הוא רוצה להיות בן עליה. אבל דמותו של בן העליה כפי שהיא מוצגת מסביב אינה תמיד מספקת אותו.
חלק מבעלי התשובה המצויינים ביותר נמשכו למחנהו של רב גדול ויוצא דופן בירושלים, שפיתח שיטת לימוד עצמאית ודרך מחשבה עצמאית. למזלם, הם נקשרו לתלמיד חכם, והדרך שבחרו בה היתה דרכו של הגר"א. זה איפשר להם להישאר בתוך המחנה בכל המובנים.
אחרים מצאו מקלט בכוללים. שלא כדברי אקדמאי, חלקם לא ניסו להתברג בחברה החרדית, דבר שלא היה לו סיכוי כמובן, אלא הסתפקו בעבודת השם בצנעה. אני מכיר לפחות אדם אחד כזה, שיושב ולומד בהתמדה מופלאה. אין הוא מדבר כמעט עם חבריו לכולל, מפני שלעתים קרובות הם אינם מסוגלים לרדת לסוף דעתו. הוא לעולם לא יכתוב ספר, מפני שבענוותו הוא רואה את עצמו כתלמיד קטן של הראשונים. הוא גם מחמיר עצום, בכל חומרות החזון איש ובחומרות שמתחדשות לו מפעם לפעם. כאשר בבית הכנסת מגיע דרשן שמדבר ברמה רדודה מדי עבורו, הוא ימצא מקלט בחדר צדדי, ליד הגמרא הקבועה שלו...
כמובן, יש כאלו שהסתירות שנחשפו בין המקובל לבין מסקנותיהם האישיות היו חריפות מדי. הם ראויים להיקרא "האנוסים של התבונה", בעקבות שימוש הלשון של יובל. הם חיים באי הלימות עם הסביבה, מקפידים על כל המצוות והמנהגים, אם כי לא באותה גישה של אלו שמתפללים לידם בבית הכנסת. יתכן, כמו שכתב אקדמאי, שחלק מהם משוטטים בפורומים, אולי גם בשלנו.

מה ששכח אקדמאי להזכיר הוא שיש גם חרדים כאלו, חרדים מלידה, שטעמו טעם מחשבה עצמאית, שמבקשים לפרוץ את הגטו הרוחני.

עבור אלו אני כותב. הם, בניגוד לשם הרע שהם עלולים לקבל, הם בני עליה פוטנציאליים, או בפועל. הרמב"ם כתב את מורה נבוכים עבור אותם בני עליה שהתקשו ליישב את המקובל והמשונה במסורת היהודית עם הבנתם השכלית, וידעו שאסור לוותר גם על זו וגם על זו. הסתירות שאנו מגלים היום שונות מאלו של ימי הרמב"ם, אך הקשיים קיימים – וגם התשובות.
שפינוזה היה אנוס של תבונה שמרד ויצא מן היהדות. הרמב"ם היה תלמיד של התבונה שידע למצוא את ההתאמה שבשורשי הדברים. הוא גישר על אי ההלימות שבין הפנים לחוץ. קדם לו משה רבנו, ששם מסווה על פניו כשירד מן ההר. אנוסי התבונה יכולים למצוא מרפא ועליה בתור תלמידיהם.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2002 23:25 לינק ישיר 

מיימוני שבוע טוב,

תודה על הדברים, ותודה לאקדמאי שעורר שוב את הנושא.

אך לא הבנתי. מה היא התרופה?

לפרוש ולהיות חלוצים של ישוב חדש? (בלי מיסטיקה של בית עין, אלא ישוב בשם קדושית )

להמשיך להסתתר מאחורי סטנדר/מחשב/פורום ושמות לא אמיתיים?

או....להשלים עם המצב, ולקוות שלא יחרימו אותך יום אחד בגלל מהשהוא שתאמר או שילדך יפלוט בחיידר?

או אולי....לעמוד נכוחה מול המצב, ולטפטף אט אט את דבר השם מתוך המערכת, דרך מאמרים, עלומים או גלויים, בכל זאת דרך ספרים, דרך מגע עם בעלי תשובה רציניים, או חילונים רציניים, או כאלה שהיו נושרים לולא מעט תבונה במקום ובזמן הנכונים?

אני עדיין רוצה להאמין שניתן לשנות דברים מבפנים. אך דומני שרק דרך פניה לקהל יעד כפי שתיארתי מעלה, וזאת למען הדור הבא.

תוקן על ידי - אורבערפל - 8/17/2002 11:26:53 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2002 23:44 לינק ישיר 

מיימוני

עבודה נפלאה! אבל נדמה שלא לקחת בחשבון טענה שהתבטאה בפורום במקלדתו של רציו:
חתימת התלמוד!!!
לא ניתן לגשר את ההתפתחות של היום, עם השקרים הקדושים. הרמב"ם עוד יכל וגם הצלחתו היתה מוגבלת מאד. אך מעט תימנים נשארו כרמבמיסטים מובהקים.
כיום, אם בכלל, דרוש לכם להקים קהילה אורתודוכסית-דינאמית.

אור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2002 08:31 לינק ישיר 

בוגי,

מי זה 'לכם'? האנוסים? באשכול סמוך הרי התרעת על בריונות פוליטית במסווה של 'דעת תורה', המנצלת את עקב האכילס של כל מי ש'עושה בעיות', אם זה בקיפוח פרנסה, חינוך, או פסיליטיס אחרים.
(אולי אתה בתור רמטכ"ל ורציו בתור ראביי בלתי תלוי באורתודוכסיה והנמצא בסביבה של מטבע חוץ, תצליחו לעשות משהו!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2002 10:08 לינק ישיר 

קוני

כן, התכוונתי לאנוסים. עליכם לוותר על הפסיליטיס. זה מחיר החירות. זו אשלייה שלא ניתן לחנך ליושר ולמסירות, רק דרך הפונדמנטליזם. נדמה שניתן להפיק יותר מהתורה בלי התלות שלכם. תלמדו מאנשים כמוני. אין להם שום כוח פוליטי על אדם שאינו לובש כיפה ומקסימום לפעמים כיפה סרוגה. זה לא אומר שאני מזדהה עם הסרוגים. בכלל לא.

דדווח על תוכן פוגעני

בחגוי הסלע- חופשה שהיא חוויה גלילית מדהימה - אירוח זוגות ומשפחות לציבור הדתי בלבד   בק טק - הוכח כמשחרר כאבי גב ומוריד לחץ משרירי הגוף.   UPREAL השקעות פרטיות -

נשלח ב-18/8/2002 15:26 לינק ישיר 

מיימוני,

לקחת את דברי קדימה, וכרגיל - אל המישור הפילוסופי-עקרוני, כאשר אורבערפל מנסה להציע פתרונות מעשיים יותר.
על ההשוואה ההיסטורית לשפינוזה, יש להתווכח, ואיני יכול להאריך בזה כעת. בכלל, השוואות היסטוריות הן תמיד בעיתיות, גם כשהן נערכות לאחר ביסוס מלומד ומנומק של תבנית היסטורית, וההקבלה מתבקשת.

אורבערפל,

מספיק 'ירדו' עלינו בפורומים אחרים על ה'תימיזרחי' ועכשיו ישוב בשם 'קדושית'... מה יהיה?

יצירת סקטור חברתי-קהילתי חדש על בסיס החיפוש המשותף והחשיבה העצמאית - לא תצלח. סוף סוף החיפוש הוא אינדיבידואלי מאד.

בדבריי אודות בעלי התשובה מן הדור הראשון, ביקשתי רק להצביע על העובדה שיצר החיפוש האישי לא פג לעולם, ושהמחזירים בתשובה לא יחשבו שמצאו את התחנה האחרונה עבור החושבים באמת.
יש כאן פרדוקס מובנה: המחזירים מחפשים בנרות את המשכילים באמת, מתהדרים בהחזרה בתשובה של 'אקדמאים', מבלי להבין שאנשים משכילים באמת כל עולמם מלא סימני שאלה, והם מנסים למכור להם מוצר הפוך לחלוטין: וודאויות וסימני קריאה.

אז זה מחזיק שנה-שנתיים, חמש שנים או עשרים שנה, אבל בסוף זה מתפקע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2002 23:07 לינק ישיר 

במחשבה נוספת,

אורבערפל נגע בנקודה משמעותית מאד בחיינו הפורומיים.

אני חושב על כך מזה חודשים ארוכים.

במלה אחת: עד מתי?

האם בכלל ישנו סיכוי כלשהו שנצא לאור זה אל זה?
אני מאמין ביציאה שכזו, תוך אימון הדדי.

השקפתי היא שכל הווירטואליות הומצאה בכדי שאחר כך נעשה בה שימוש בחיים האמיתיים.
זה פשוט כלי מצויין, אבל רק כלי, ומטרתו למציאת האנשים הנכונים, לבירור ותיאום עמדות ראשוניות, אבל מכאן יש ללכת קדימה, על הווירטואליות לשרת את החיים, לא החיים את הווירטואליות.

כפילות בחיים החרדיים קיימת ברמות שונות אצל כולם, כל מי שמתבונן מעט ובכנות לתוך עצמו יודה בכך. בכל מעמד חברתי ובכל מצב, מעיתונאים ועד ראשי ישיבות. האיטנרנט רק העצים את זה, אולם יש לו גם את הפוטנציאל לתקן את זה וליישר את ההדורים.

מי שבאמת כל האומץ שלו מסתיים בקצות אצבעותיו ובמקלדת, אינו מוזמן.
אבל מי שחשוב לו החיבור, לאחד את חלקי-עצמו ולעשות שלום במרומיו - מוזמן.

אני קשור למכון מחקרי-חברתי ידוע בירושלים הנוטל על עצמו משימות תרבות יהדות וחברה שונות.
כבר מזמן התחלתי לגלגל שם רעיון של קבוצת חשיבה חרדית מחודשת. אמרו לי: לך תביא אנשים.

אני מכיר רבים בירושלים שמתאימים לזה, אלא שנקודת הפתיחה של הכרותינו לא היתה כזו, וקשה כיום להעבירה לפסים אחרים. אבל חבר'ה מכאן, נראה לי הולם יותר, ובכל מקרה, שוה לנסות.

שוב, אני מדבר בעיקר על חשיבה היסטורית- חברתית, פחות תיאולוגית, וממש לא הלכתית-הצהרתית.

לא מדובר על הקמת דת/כת/קבוצה/סקטור/ (מחק את המיותר, וכולם מיותרים לדעתי) אלא במה שנקרא 'סיעור מוחות' החלפת רעיונות ותמיכה הדדית לכל מי שהחרדיות כבר אינה בגדר המובן מאליו, והיא דורשת מחשבה, ויחד עם זאת השקעה, כן, השקעה! (ויסכר פי זרים)

תגובות עניניות בלבד - לתיבה האישית.
שאלות ותהיות - כאן.

*עודכן בחירת לשון

תוקן על ידי - ווטו1 - 8/20/2002 10:26:19 AM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2002 09:25 לינק ישיר 

אקדמאי

הצעה יפה. אבל איך תצפה שאנשים שהטילו עליך להביאם, יתנו אימון בך ובמכון שהזכרת? האם אתה נותן בהם אימון, במקרה והם יזמינו אותך אליהם?

חוץ מזה, השתייכות למכון זה דבר מוצהר, עליו הצבעת כשלילי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2002 13:31 לינק ישיר 

אולי כדאי לחשוב על רעיון בסגנון של כתיבת ספר

הרמב"ם כתב את סיפרו מורה נבוכים

בעבור אלו שהיו תלמידי חכמים ושאלות של העולם החיצוני הטרידו אותם

הגיע הזמן לפעול גם בדורנו מיפעל דומה

יש צורך לארגן אנשים שירינו את הפרויקט

שאלות ותשובות המתאמים לדורנו

בהצלחה לכל העוסקים במלאכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2002 20:06 לינק ישיר 

בוגי,

1. בטח שאתן אמון,
האמון הראשוני יווצר כאן בהתכתבות אישית.

2. למכון עצמו אין שום דרך מוצהרת, הוא רק מעניק תקציב ושרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2002 22:46 לינק ישיר 

גרטל

יפה אמרת!

באמת כוונתי להוציא ספר בנושאים אלו בעז"ה, וחלק ניכר ממה שאני כותב כאן בפורום ייכלל בו.
(כמדומה לי שאיני היחיד שחושב לעשות זאת).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2002 10:10 לינק ישיר 

מיימוני,

רק עכשיו קראתי את מאמר הפתיחה שלך, כמעט בעיון די הצורך והוא ממש נפלא וכן ההמשך המעשי הנתבע בצדק בפי אקדמאי ואורבערפל.

גרטל, "ההוא קריינא דאגרתא....."

תוקן על ידי - ווטו1 - 12/25/2002 7:59:51 AM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2002 16:03 לינק ישיר 

חברה אני חוזר ומעלה את הרעיון של כתיבת ספר

ואני מבקש עזרה בנושא

הספר אמור להיות כתוב פרקים פרקים
יש כמה רעינות בענין

כל מי שמוכן לעזור להרים את הפרויקט

מוזמן

לא משנה הרקע הלימודי או הרקע החברתי

כל בוגר ישיבה - חרדית/סרוגה/הסדר-בעל תשובה
גבר ים וגם נשים

יתקבלו בברכה

אפשר לשלוח לי הודעות לפרטי

תוקן על ידי - גארטעל - 8/27/2002 4:05:03 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2002 06:05 לינק ישיר 

מיימוני יישר כח.

נושאים ודיון אפשר ורצוי להוסיף, איש איש כיד ה' הטובה עליו, באשכול "מה לדעתך יש לשפר אצלנו".

נוכל להתחיל דיון פורה ומפרה כאן בפורום, לפני שנסב סביב שולחנו העגול של ארתור, סליחה, אקדמאי.

אחינו הנהג סע מהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/9/2002 00:25 לינק ישיר 

מיימוני

אני מזדהה עם תיאור חייו הכפולים של האנוס, אך ברשותך הייתי מתמקד קצת ימינה ומביט פנימה אל עצמנו. חיים כפולים בראש ובראשונה מתנהלים בתוכי!, כאשר מעשיי נראים כ'זרים' בעיניי ידיעותיי.
למעשה אני פועל ברוב שטחיי החיים, לפי הלכות תורניות או הלכות חברתיות או הלכות ריגשיות...ועוד. בכל מקרה, ידיעותיי האינטלקטואליות בזות למעשיי אלו וניראה לי שאני נמצא בדרגה מסוימת של 'חוסר הלימות' כפי שהגדרת.
כבעל ניסיון, המחיר הפסיכולוגי הוא אכן כבד,
כפותח האשכול, הייתי מבקש ממך לנסות ולדון על התרופה המיוחלת ואם אפשר שנתחיל ברמת החיים של מחר בבוקר!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/9/2002 08:31 לינק ישיר 

להבהרת דבריך, בוקר

החיים הכפולים הם תוצאה מהיותך עצמאי בחשיבתך, אבל רציני מספיק לתת קרדיט לחברה שמסביבך.

זה יוצר סתירות במודעותך והתאבקות במנוע שלך. לכן כפי שכתבתי באשכול שלך "החוליה החסרה", הדבר הראשון הוא אם לא להתרחק פיזית מהשפעת החברה [כעצת הרמב"ם], אז לכל הפחות נפשית ולו לזמן מה.
נדמה שרעיון זה הובהר שם על ידי יהוסף.

תוקן על ידי - ווטו1 - 9/29/2002 6:54:25 PM

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > רפואתם של אנוסי התבונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.