שיחה עם אחד הלומד לדיינות, בעקבות דיון בענייני המתמטיקה של הייחוס, החזירה אותי לספר שראיתי מזמן, ואני חושב ששווה לדון בו.
הרבנות הראשית הקימה בזמנו בית דין מיוחד לענייני יוחסין וכדומה. לפי מה שהבנתי, במקרים בהם העניין נראה אבוד – ממזרות ודאית, לדוגמה – היו מפנים את התיק לאותו הרכב מיוחד בתקווה שימצא היתר. בראש בית הדין הזה עמד הרב משאש, רבה הראשי של ירושלים, אבל הרב עובדיה יוסף גיבה את פסקיהם.בשורות הבאות אני מתייחס לפסקי הרב משאש כפי שהובאו בשו"ת שלו, "שמש ומגן" בחלק אבן העזר של כרך ג'.
מדובר במקרים שקשה מאד, בדעת בעלי בתים, לראות בהם את צד ההיתר:
"אשה שנשאת בקיבוץ חילוני, ושוב אחרי שנה ברח בעלה, ואחרי ג' שנים ילדה בן, והודית שילדה אותו מאיש זר, ולא ידעה אם הוא יהודי או גוי, כי הקיבוץ היה מעורב מיהודים וגויים, והקידושין היו על ידי רב כשר ומוכר ..." (סימן מ')
"אשה שנתגרשה מבעלה כדת משה וישראל ושוב הלכה ונשאת באזרחות עם אחי בעלה, ולאחר כשנתיים נולדה להם בת, והיום גדלה הבת ובאה להינשא" (סימן ע')
"כוכבהחייתה עם אחי בעלה יעקב ד. (השמות המלאים נזכרים משום מה בספר – נ.ש.), ונולדה להם בת שהיא אילנה ... והוחזקה בפי כל כבתם מתחילת יצירתה" (סימן מ"ח)
"הבחורה לורנז בתה של האשה פראנסין ס. באה לינשא ... (האם) היתה נשואה בתוניס ... לבעלה רוגי פ.ס., ושוב אחרי כמה שבועות ברחה מבית בעלה הנזכר ... ולא נתן לה גט. ושוב הלכה ונישאת באזרחות עם איש אחר מר אדריאן ש. זה כ"ב שנה, ומזה נולדה הבת הנזכרת. והאב והאם מודים שזאת בתם בודאי"(סימן י"ב)
"בחור אחד בא לינשא...אם אמו התחתנה כדמו"י בשנת 1928 ... בעלה עזב אותה כשלשה חדשים אחרי החתונה ולדבריה נסע בעלה לספרד בשנות השלשים להלחם שם ונהרג שם. ושוב .. התחתנה האשה ליהודי אחר ... נולדה לה בת ... ושוב בשנת 1965 נתברר ... שבאמת לא נהרג בעלה בספרד, ובא ברגליו בפני הבי"דוסידרו לו גט עבור האשה ..." (סימן מ"ו).
הרב משאש, רבותי, התיר את כל המקרים הללו.
איך?
ובכן, מתברר שישנו פחות או יותר פטנט אוניברסלי להתרת ממזרים, הפועל באופן הבא:
אם אנו חושדים בממזרות, זה אומר שהאשה נבעלה באיסור. אשה כזו בודאי אינה שומרת אמונים לאחד, ולכן נפעיל את הכלל של "דיימא מיניה דיימא מעלמא", כלומר בודאי אשה כזו זינתה עם כל מי שזז בשטח. אם כך, הרווחנו רווח גדול: בכלל לא ברור שהוולד הוא מאותו הבועל.
כעת יש שתי אפשרויות. אם נניח שבעית הממזרות היתה מפני שהאשה חייתה כבת זוגו של אחי בעלה וכדומה – העניין פתור. מכיוון שהיא אינה אשת איש היא מותרת לכל אדם חוץ ממנו. נמצא שאם באמת היא "דיימא מעלמא" אזי יש רוב מוחץ- כל העולם נגד איש אחד – שהוולד מותר. סוף פסוק. כך הוא מתירבמקרים בסימן ע' ובסימן מ"ח (אגב לא ברור לי מדוע טעם זה לא יועיל במקרה שהובא בסימן כ"ח שם).
אם האשה היתה אשת איש אזי העניין מסתבך, כי כל ישראל אחר שבא עליה גם כן הוולד ממזר. אבל מכיוון שיש בעולם גם הרבה גויים, ואם האב הוא גוי אזי הולד כשר, הרי שלפחות יש כאן ספק ממזר, ועםעוד ספק אחד יהיה כאן ספק ספיקא ופתרנו את הבעיה.
לכן בסימן מ' (הקיבוצניקית) הוא מצרף את הספק ש"אף שהרב דתי אולי בכוונה עשה להביא עדים פסולים שלא להכשיל אנשים בעריות, כי לא כולם דתיים, כמו שנשמע שעושים כך הרבה רבנים גדולים בצנעא" (אגב, האם זה ספק השקול? - נדמה לי שיש כאן חומר לדיון נוסף).
בסימן י"ב (זו שנישאה בתוניס) הוא מצרף את הספק הזה לספקות בדבר כשרות הנישואין הראשונים, מכיון שהעדים כנראה לא היו אנשים דתיים, והרב הראשי לתוניס לא מצא את הכתובה שלה בפנקסי הכתובות של הזמן ההוא, וכיוצ"ב.
בסימן מ"ו – זו שבעלה לא נהרג במלחמת האזרחים בספרד – הוא מתיר מטעם תרי רובי, "רוב סיעה ורוב העיר גויים ותלינן דמנכרי הוא".
הרב משאש מאריך לבאר שגם דיני "יכיר" למיניהם, כלומר הכרזת האם והאב על אבהותם לאותו צאצא, וגם עקרונות של "סוקלים על החזקות", דהיינו מקרים בהם האב האם והצאצא חיו כמשפחה במשך עשרות שנים וכולם הכירו אותם ככאלו, אינם עומדים בפני העקרונות הנ"ל.
אני חושב שיש הרבה מקום לדון בדברי הרב מכמה וכמה פנים, אבל ההודעה הזו כבר ארוכה למדי. אולי עדיף לתת לחברי הפורום לחוות תחילה את דעתם. עד כמה ניתן ללכת עם הפורמליזם ההלכתי נגד מה שנראה לעיניים? האם אכן הפורמליזם הזה תקף?
נשלח ב-22/1/2008 20:11
שנרב
מה שהבאת לכאן מאד מעניין ומציג היטב את הנושא. ועוד בנקודה רגישה ביותר.
כמדומה שלפנינו עומדים שני שיקולים:
א. מצד ההלכה, הילד והילדה הם, כנראה, ממזרים. אמנם יש לכתוב זאת בזהירות, כי אינני רוצה לקלקל את היתרו של הרב משאש.
ב. מצד שני, דיני ממזרים בכלל נראים בעינינו אכזריים ביותר. מה חטא הילד, ועל אחת כמה וכמה אם לא חטאו ההורים במתכון?
ואין זה חידוש שלנו, שעלינו להתבייש בו ולתמוה כיצד אנו מבקרים עקרון מן התורה. כבר בגמרא גילו מודעות לכך, ואמרו שעל הקב"ה לרצות ולפצות את הממזרים, וכן היה נוהג אחד הרבנים שהיה בוכה עם כל ממזר שבא אליו.
כך נוצר מצב של סתירה. הפוסק נתון בין שני קטבים אלו. ליבו נתון לטובתו של הממזר. אבל יש לו מחוייבות להלכה.
זה הרקע שעליו צומחים הפתרונות ההלכתיים של הרב משאש.
בעיני, זה נראה כאילו המטרה סומנה מראש. למצוא היתר. ואחר כך צריך רק למצוא את השיקולים והפתרונות. (לקמן נראה שלא רק כאן זו הגישה שביסוד הדברים).
אקדים שמלבד הפתרונות היצירתיים מאד של הרב משאש היו עוד דרכים. אבל הן לא היו ישימות כאן. אולם כדאי לפרטן.
1. הגבר יכול לשאת גיורת שמתגיירת בתור שפחה כנענית. הבעל משחרר את הילדים שנולדים כעבדים כנענים והם הופכים לגרים. ולאחר שהאשה עוברת גיל לידה, הוא משחרר אותה ונושא אותה לאשה כשהיא יהודיה גמורה. כמובן אין מגלים זאת לאיש, גם לא לילדים, וזה סוד משפחתי. אומרים שכך יעץ רב גדול באמריקה (ר' משה פיינשטיין?) במקרה מעשי.
ההיתר הזה מבוסס על הגמרא וכמדומה על פסק של הרמב"ם. ואם מתעלמים מן האיסור הקל (אסור ליהודי לשאת שפחה כנענית), זה חלק ללא פקפוק.
2. ניתן להטיל על הבעל שאשתו זינתה לשלוח לה גט בידי שליח ולחזור ולבטל את השליחות. אז, מדין הגמרא, חלה כאן הפקעת קידושין מתקנת חכמים.
הפטנט הזה מועיל מעיקר הדין, אולם רבנים בדורות הבאים, גם בימי הראשונים, נמנעו מלהשתמש בו. אם נתעלם מן המסורת שמזהירה לא להשתמש בכלל הזה, הוא יכול להועיל גם לאחר שהממזרים נולדו, כי ההפקעה היא מרגע ראשון של הקידושין. אבל צריך שהבעל והאשה יהיו בחיים ונשואים זה לזו.
שני פתרונות אלו אינם רלוונטיים במקומות שנידונו כאן, אבל הם ממחישים אותה משאלת לב ראויה להתיר את הממזרים.
עד כאן לא עניתי כלל על השאלה שנשאלה אלא הערתי דברים באופן כללי. עתה אתייחס לשאלת שנרב, אם כי לא אענה עליה ממש...
א. לא הבנתי ברור מספיק מה זה "פורמליזם". אני מניח שהכוונה היא להיאחז בכלל הלכתי וליישם אותו בלי להתבונן אם הוא באמת שייך בנסיבות הנתונות.
הפן הפורמלי מלווה כמובן כל יישום של הלכה וחוק. אולם יש מקומות שבהם ברור יותר מאחרים שההלכה או העקרון נכפים שלא באופן רגיל וטבעי. ואז אנו מכנים זאת "פורמליזם".
כמו כן אנו משתמשים במונח זה כאשר מיישמים הלכה או עיקרון כאשר יישום זה מתבקש לפי הכללים שלו, אולם היישום מתנגש עם עקרונות אחרים, מוסריים.
לפי זה יש כאן פורמליזם משני הצדדים. מצד אחד עצם דיני ממזרים הם כפיה פורמלית של דין שאינו מובן לנו, ושכבר רבותינו האמוראים והתנאים חשו בכך שהוא אכזרי כלפי הממזר.
מצד שני, השימוש בעקרונות שהרב משאש בחר בהם אינו מוצדק לפי התנאים האמפיריים (=העובדות) והוא נכפה מגבוה. אז גם יש פורמליזם.
כמובן, זה שיש פורמליזם כאן ופורמליזם כאן אינו אומר שהם שקולים. אלו שני סוגים של פורמליזם בלשוננו.
ב. השאלה היתה "האם זה תקף". ואני מעלה שאלה מקדימה: לפי מה נקבעת תקפות?
למעשה, גם זו שאלה על פורמליזם.
עד כמה אנו מתעלמים ממה שמורים לכאורה העובדות והכללים והולכים אחרי סמכותו של האומר, גם אם בחינת טיעוניו מעוררת ספקות או דחיה.
וכמה מתאפשר לפוסק להתעלם ממכלול של שיקולים כדי לכפות פתרון שנראה לו מסיבות מטא-הלכתיות.
אישית, אני יכול לציין שאיני מכיר פסקים כה חריגים כמו של הרב משאש. אולם עצם הכפיה של תשובות מוכנות, עם "הברגה" כזו או אחרת, זו תופעה מוכרת, וכבר נידונו הדברים בפורום. ראוי לאסוף את הדוגמאות ולנתחן כדי לנסות לזהות את המטא-כללים ויישומיהם.
נשלח ב-22/1/2008 20:45
רגע, רגע. אני לא בסוגיא כרגע, אולי מישהו יכול לעזור.
הלא כדי לייחס בן אחר אביו, צריך להגיע לדין רוב בעילות הלך אחר הבעל. אם כך איך בכלל יכול להיות ממזר מחייבי כריתות (לאפוקי אשת איש) הלא אין רוב בעילות עם הפסול?
האם באמת ממזר הוא רק בהיו אביו ואמו חבושים בבית האסורים?
------- מאיר
נשלח ב-22/1/2008 21:11
בשביל רוב בעילות אחר הבעל צריך שיהיו קידושין תופסים בו? די בכך שחיה עימו בקביעות, בפרט כאשר אין בעל כלל.
נשלח ב-22/1/2008 21:43
הרב מימוני
בעיני, זה נראה כאילו המטרה סומנה מראש. למצוא היתר. ואחר כך צריך רק למצוא את השיקולים והפתרונות. (לקמן נראה שלא רק כאן זו הגישה שביסוד הדברים).
נגעת בנקודה הנכונה, המאפינת את הפסיקה הספרדית, המבורכת, המחפשת קודם כל את ההתר, מחפשת ומחפשת עד שהיא מוצאת,
לעומתה הפסיקה האשכנזית, המחפשת ומחפשת את האסור, ואיך לאסור, וכל המרבה הרי זה משובח ומפואר.
הנה גם מאיר וגם שטיינר הם מהאסכולה האשכנזית, וזו היא דרך מחשבתם ולימודם.
הבן איש חי בהקדמתו לשו"ת רב פעלים, עומד גם הוא, כן גם הוא על ההבדל הגדול בין ה שיטות, וכמובן מצדד באלו שמחפשים את ההתר.
העוקב אחר פסקי חכמי ספרד, מיד רואה את ההבדל המבורך הזה. שמשום מה גם הוא נרמס על ידי ההגמוניה האשכנזית
דודו של הרב משאש, הרב משאש רבה של חיפה , יש לו פסקי הלכה, שהתפרסמו, שהיה מעמיד את שערות ראשם של חכמי יתד נאמן,
הרב ברדוגו התיר באלזיר החזרת גרושה לאחר שהתארסה לאחר, בשכל ישר ובתחכום ליטאי.
לא בכדי קוראים להם חכמים ולאשכנזים רבנים.
לא התכוונתי 'חייבי כריתות' במובן של לא תפסי קידושין. כתבתי חייבי כריתות להבדיל מא"א שכל העולם אסורים בה. חידוש גדול הוא בעיני לומר שמבעילת פסול אחת לא יכול להוולד ילד שדינו יהיה ממזר.
(אשכנזי מידי, ירוחם?)
------- מאיר
נשלח ב-22/1/2008 23:37
מאיר
ודאי שיתכן ממזר מביאה אחת, במקרה שמוברר בוודאות שמביאה זו נולד הממזר. במקום שאין עדות על ביאה ספציפית ולא הוכח שמביאה זו נתעברה, הולכים אחר רוב בעילות, ובד"כ רוב בעילות הולכים אחר הבעל.
נשלח ב-22/1/2008 23:50
החכם השלם מאיר יכב"ץ,
הנני בשניו'ת מדברי סופרים לאמר כי כל אימת שחיה עם אחד דרך קבע, הרי רוב בעילות אחריו, ולא כש"כ מני"ר דלא אשכחת אלא בחבושין בבית האסורים.
או בפנויה שנבעלה פ"א לאסור לה, אין רוב בעילות אחר המותר, ואנו מחזיקים הולד לממזר.
כ"ד קטינא דארעא דלית ליה מגרמיה כלום, תולעת ולא איש, נחבא אל הכלים
רודולף ס"ט
נשלח ב-23/1/2008 20:39
מיכי וזוהר:
כבר היה דיון ארוך על קולות בממזרים ומשפחה שנטמעה בתוך האשכול שפתחתי על המתמטיקה של הייחוס.
אבל יש בכל זאת הבדל קטן: בעוד ששם המצאתי סוג חדש של ראיה לממזרות שאף אחד לא שמע עליו קודם, כאן מדובר במקרים קלאסיים שכמוהם היו בכל הדורות. יש הרבה עדויות מקהילות ומשו"תים על קיומם של ממזרים, בעוד שבטכניקות של הרב משאש ניתן היה בקלות לטהר את רובם ככולם. לכן השאלה אינה רק על רמת הקולא שניתן להכניס לדיון על ממזרות, אלא גם על השאלה מה היחס של פוסק היום לאופן הפסיקה שהיה נהוג בכל הדורות, ויל"ע בזה.
האם אתם מעריכים שרבני הליטאים בבני ברק ובירושלים היו סומכים את ידיהם על הפסקים האלו?
עוד הערה קטנה למיכי: למיטב ידיעתי אתה מערב אנשים שונים. תרי הרב משאש הוו, והמתיר בענין כיסוי הראש אינו זה שהתיר את הממזרים.
נשלח ב-23/1/2008 22:38
הרב משאש דודו של הרב משאש היה רבה של חיפה והוא שכתב את ההתר לאדם מסוים מאד של כיסוי ראש של אשתו, שסרבה. ההתר לא היה גורף, למרות שהנימוקים היו מענינים ונכונים.
נשלח ב-24/1/2008 07:04
[שנרב,
כתבת - "יש הרבה עדויות מקהילות ומשו"תים על קיומם של ממזרים". עד כמה שאני יודעת, דוקא אין הרבה כאלה (בודאי ביחס למספר הממזרים מבחינה הלכתית שהגיוני היה שיתקיים בחברה אנושית בכל זמן). למיטב ידיעתי, תמיד ניסו רבנים להקל ככל יכולתם בעניין זה (ולאו דוקא מטעמי "לב נכמר") ועשו כמעט הכל כדי שלא לקבוע ממזרות. מכאן שהרב משאש ממש לא מחדש כלום (אולי מלבד העובדה שהדברים שלו כתובים בספר ונאמרים בעידן הדנ"א המחשבים...).]
נשלח ב-24/1/2008 09:26
נדב,
לא ערבבתי. אני יודע שמדובר באנשים שונים, רק הבאתי גם את הדוגמא ההיא בנוסף.
ירוחם,
הוא כתב את ההיתר לאדם מסויים אחד, אלא שזה התפרסם בשו"ת וברבים. כידוע, כל תשובה בשו"ת נכתבת לאדם אחד.
ההיתר אמנם היה גורף, לפחות במשתמע, ונימוקיו היו אולי מעניינים אך בהחלט לא נכונים. ממש לא.
ועוד משהו לגבי מסורת הפסיקה, שנדב העיר לגביה. דווקא כאן אני בהחלט מזדהה עם כיוון הפסיקה העצמאי. אם הוא חושב שכך ראוי לעשות, אז אף עגונה, או ממזר, אינו אשם בכך שפוסקים בדורות קודמים, או רבני הליטאים ו/או החסידים, בבני ברק או מחוצה לה, חשבו אחרת. זכותו ואף חובתו של הרב משאש היא לנהוג ולפסוק כפי שהוא עצמו מבין, ובודאי כשזה בא על חשבון אחרים (כאן בהחלט יש מקום חשוב להיכמרות הלב).
נשלח ב-24/1/2008 10:12
מיכי,
"לסיכום אומר שחכמים כאלה מוציאים את דיבתה של ההלכה רעה ועושים אותה פלסתר, על אף כוונתם הטובה. מכאן בדיוק יוצאת התפיסה השגויה והמעוותת שהפוסק יכול לעשות הכל אם רק הוא רוצה. תפיסה כזו מרוקנת את התורה מתוכן, שכן לפי זה אין לתורה כל תוכן, וכל אחד יכול לעשות איתה מה שהוא רוצה באמצעות פרשנות יצירתית".
נפלת בפח, ולא שעית לאזהרות נדב. שכן, אתה אומר כאן שלתורה יש "תוכן", ואותו תוכן הוא תפיסה הלכתית-מוסרית-משפטית מסוימת. מי אמר? אולי, דווקא היכולת של "כל אחד" להשתמש ביצירתיות שלו, היא הדרך הנכונה?
ואלי, כמו כל מערכת משפטית למערכת ההלכה עצמה אין בהכרח תוכן והיא כחומר ביד היוצר?כשכל פרשן - שופט, מדינאי, אזרח - נותן לחוק הכתוב את המשמעות הערכית המתאימה לו?
נשלח ב-24/1/2008 10:33
הרב מיכי
אולי בטובך תציין לנו באיזו ספר שו"ת התפרסמו הדברים?
הדברים התפרסמו בספר האגרות והמכתבים,- והמרחק עדיין גדול.
לא כל מה שלא נראה לך כהלכה הגיונית ונכונה, הופך אותה ללא נכונה ו לאהגיונית,
בעייני הרבה מאד פסקים והלכות הנפסקות במחוזותנו, לא הגיוניות בלשון המעטה, ומנוגדות לדעת תורה.
אבל אתה בהקשת מקלדת קטנה מסוגל לבטל דעתו של רבה של אחד הערים הגדולות בארץ,
...הרב גורן החליט לנצל את כוחו כרב ראשי וכינס בית דין רבני מיוחד להכריע בעניין. תשעה רבנים כונסו ורק אחד מהם, הרב גורן עצמו, היה מוכן להזדהות בשמו. כל השאר שמרו על אנונימיות "כדי למנוע מהם וממשפחותיהם איומים, פגיעות והשמצות מצד קבוצות המהלכים אימים וזורעים טרור", כלשונו של הרב גורן.
בית דין מיוחד זה, שלדברי הרב גורן הורכב מדיינים, מאבות בתי דין ואף מדיין של בית הדין הרבני הגדול, הכריע לטהר את הממזרים. מיד עם פרסום ההכרעה השיא הרב הצבאי הראשי, הרב מרדכי פירון את חנוך לנגר ואת חברתו, ובאותו ערב התקיימה גם חתונתה של מרים לנגר עם בחיר לבה. החתונות נערכו בהשתתפות שר הביטחון, ושני הזוגות החדשים זכו למברק ברכה לבבי מראש הממשלה מאיר. מפלגות השמאל הביעו סיפוק ותקווה שהרבנות תמשיך להיענות לצרכיה של "החברה הנאורה והמתקדמת".....
נשלח ב-24/1/2008 16:52
מיכי,
קצת קשה לי לראות היכן נגמרת מסורת הדורות ומתחיל "גוף ההלכה" אליו יש להיות נאמן. אם יש לי טיעון המתבסס על הגמרא ומכוחו יש לשנות את ההלכה כפי שנקבעה על ידי ראשונים ואחרונים, זה בסדר? ומה אם יש לי הבנה במשנה נגד הגמרא, או הבנה בפסוק נגד שניהם?
אישית קצת קשה לי לראות, לדוגמה, כיצד דיני בשר בחלב נגזרים מן הפסוק "לא תבשל גדי בחלב אמו". לחילופין, אם ראוי לצפצף על מסורת הפסיקה בשם מה שנראה לעין, הייתי טוען בתוקף שאין שום יסוד לאבחנה בין ספק ממזר לשאר ספקות (כלומר שהדרשה "לא יבא ממזר - ממזר ודאי ולא ממזר ספק" ניתנת להסבה לכל שם עצם המופיע בתורה ולכן אין שום יסוד לקולא מיוחדת בממזר) . אולי הייתי גם מתעקש ש"ממזר" אינו בנם של חייבי כריתות אלא שם של עם כמו עמוני ומואבי, כמשתמע מפשט הפסוקים בתורה ובתרי-עשר.