| נשלח ב-6/2/2008 03:45 |
|
| |
מספר זכרונות של רב ליטאי
איני יודע מה לדון בספר זה. אני כותב בהיסוס מתוך ספקנות, יתכן שכל כתיבתי בטעות יסודה, אך
בכל זאת כאן המקום היחיד שיש כאלו שיכולים לפתור לי ספקותיי, ולכן אציע את דבריי.
מצד אחד לכאורה מדובר במסמך יחידאי. מדובר ביומן של רב ליטאי מעיר ראדאשקוויץ מימי הגר"א משנת
תקמ"ח עד לתק"ן, שרשם לעצמו את רחשי לבו ואת הקורות בעיירתו ואת דעותיו ועל מצב הספרות ומצב
היהדות בימיו.
לפי המוצא לאור והעורך מנחם מענדל זלאטקין שהדפיס פרקים נבחרים ממנו בהוצאת מחברות פאריס
(חש"ד), "הרי בדרך מקרה ...בא לידי חבילה של כתבם מעשה ידיו של אחד הרבנים במדינת ליטא בתקופת
הגאון דווילנא והכתבים האלה כפי שנדוע לי היו שמורים דורות רבים בידי יוצא חלציו של הרב
הנ"ל והיו נמסרים מאב לבן דור אחר דור.
בחינת הכתבים האלה איפשרה לי לקבוע בודאות שהנם מעשה ידיו של הרב ר' שלמה דוד שהיה רב אב"ד
ומחזיק ישיבה בראדאשקוויץ עיר בלתי גדולה במדינת ליטא במחזו מינסק.
בין הכתבים האלה...משכו את עיני עליהם ביחוד קונטרסים רבים המכילים רשימות זכרונות ספורי
מאורעות ומקרים ורעיוניות ומחשבות על ענינים שונים שהיו קרובים ללב הרב הנ"ל ומשפטו עליהם.
ונוכחתי לדעת שהרב הנ"ל הי' רושם מזמן לזמן על הגליון לזכרון הדברים שהיו מענינים אותו
ומעסיקים אותו באותה שעה...בלי שום כוונה לפרסם אותם אחרי כן בדפוס...
...ורואה אני שיש בהם ברכה...המפיצים אור ביחוד על החיים הרוחניים והדתיים של אחינו בני ישראל
במדינת ליטא בתקופה הנ"ל כאשר הרב...השאיר לזכרון אלא מה שהיה מענין אותו, רב ואב"ד בישראל,
וכפי הרושם שהיו הדברים עושים עליו...וביודעי שרבים המה אלה המשתוקקים והמתאוים לדעת דבר מה
מחיי אבותינו במדינת ליטא בדורות עברו העמסתי עלי העבודה לבחור מהכתבים של הרב הנ"ל את הזכרות
היותר חשובים ושיש בהם ענין אפילו למי שאינו תורני...ומסרתי אותם לדפוס".
תוקן על ידי אתנחתא ב- 06/02/2008 3:47:16
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 03:46 |
|
| |
לאור האמור יש לפנינו תעודה היסטורית מרתקת חסרת תקדים. ואכן הקורא בפנים הספר מוצא לפניו
תיאורים של רב בעיירה קטנה לכאורה, המתאר את הוי החיים בעליל בלשון בהירה ומלאה דקיות ותיחכום
משולב בהרהורים על המאורעות שאירעו בפועל בעולם היהודי הליטאי ועל שאלות גדולות של ספרות.
חלק אחד בעל משמעות היסטורית רבה הינו הדיון רחב יריעה על צמיחת החסידות שנרדפה בידי הגר"א.
לעירו ראדשקוויץ הופיע שליחו של הגאון ר' אליהו נ"י ר' ברוך מווילנא בשם הגר"א להפיץ את החרם
נגד החסידות. מטבע הדברים השליח מגיע להרב לבאר את מטרותיו, והרב שואל אותו מה כל כך רע
בחסידים? וכי בגלל שהם שינו נוסח התפלה לכן יש להוציאם מחוץ ליהדות? הלא בין חסידי רייסין
מצויים גם תלמידי חכמים ולומדים? ואם כן לשם מה הסערה? מדוע המלחמה הקיצונית הבלתי מתפשרת?
ר' ברוך מבאר איפוא מטרת הגר"א, שהגאון אינו רואה את העכשיו, אלא רואה מה יצמח מן התנועה
הממארת, בעיניו הבדולחות הוא יכול להביט מבעד למראה החיצוני, והוא אכן רואה שזאת תנועה שהולכת
להרבות בורות ועמם הארצות בעולם. זוהי תנועה נגד לימוד התורה, וממילא חותר נגד עצם קיום היהדות.
ואילו חסידי רייסן? הם רק לומדים שלא לשמה, שכן מכיון שיודעים שבליטא התורה חשובה להם, לכן
אין מסתתרים ומתחפשים בתחפושת התורה והעיסוק בה. אין זה רק תורה לפנים.
אך גם מוסיף ר' ברוך, יש גם האמונה בצמצום שלא כפשוטו ושמלא הארץ כבודו הוא בכל, וזה סותר את
את תשתית ההלכה, שמכירה שיש מקומות טמאים ומטונפים ועלינו להבחין בהבחנה מוחלטת בין הקודש
לחול, בין הטהרה לטומאה.
הרב הוקסם מדברי ר' ברוך וכל ספיקותיו נגד החסידות נמוגו, אך למחרתו כבר שוב נקרו הספיקות, אך
בכל זאת חסידי רייסין לומדים תורה בהתמדה? ובאם לומדים שלא לשמה הרי יודעים אנו שמתוך שלא
לשמה באה לשמה!
מן הספר מתברר שהרב הי' אספן ספרים בלתי נלאה, ולעירו הי' מזדמן מוכר ספרים בשם גרונם שהי'
מצייד את הרב בספרים חדשים וגם עתיקים מאד, ועל כל ספר יש לרב הרהורי דברים מרתקים על הספר
ותכנו.
תוקן על ידי אתנחתא ב- 06/02/2008 3:48:30
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 03:50 |
|
| |
לכאורה מדובר במסמך לא סולא בפז.
אך מיד שקראתי בדברים עולה התחושה, שמשהו אינו כשורה כאן. העברית היפה והמדוקדקת, הסגנון
הקולח, השפה הברורה וההבעה הצלולה והשקופה, אינו של עברית רבנית ממאה השמונה עשרה. זה פשוט
עברית שרק החלו לכתוב בה החל ממאה התשע עשרה, ורק בתחילת מאה העשרים מוצאים רבנים שולטים
בסגנון זה.
אין לי בינתיים שום ראיות ברורות שהדברים לא נכתבו בידי רב בשנות תקמח-ן, ורק
חושיי הם אומרים לא שזה לא יאומן שלפנינו אכן טכסט מהימן.
כמו כן יומן שאינו אלא לעצמו ולא לשם פרסום , מעולם לא נכתב בצורה כה פרטנית, סיפורית כמו ספר
זה. יומן יש בו קיצורים, רמזים, שמות בר"ת, וכיוצא בהם. ספר זיכרונות אדם כותב בניסיון לפתח
את הדמיות אך לא יומן שנכתב בשעה שאירעו הדברים. אין תמונה שלימה של דיון, אין תגובה מלאה
להתרחשיות.
גם מצד תכנו, הייתי אומר שהרגישויות ורוחב האופקים עם מתינות בלתי מצויה של ראיית את כל
הצדדים אינם משל רב של המאה השמונה עשרה. זה פשוט הסתכלות ליטאית טיפוסית של שלהי מאה התשע
עשרה. בשום אופן לא משהו מוקדם.
הייתי אף מציע שריח משכילי מסויים דקה ועדין נודף מן הספר. חוט השני שעובר בהתייחסות של המחבר לכל
ספר שהו רוכש, הינו הכאב על הכתיבה הבוטה של רבנים גדולים לרבנים אחרים. תופעה זו גורמת לרב
דנן עגמת נפש רב. הוא רוכש למשל מן ר' גרונם מוכר הספרים את ספר שו"ת מהרי"ק והוא מקבל צער רב
מן העובדה שהמהרי"ק כותב בחריפות נגד גדול אחר. והנה סמוך לכך, מביא לו ר' גרונם ספר 'שבות
יעקב' שאך יצא ממכבש הדפוס, והנה שוב נתקל בעובדה שבעל השבות יעקב תוקף בחריפות תלמידי חכמים
אחרים. למה? מדוע? לשם מה הבוטות, שואל את עצמו הרב.
יום אחד הוא מקבל מר' גרונם כל ספרי היעב"ץ. לכאורה חגיגה ספרותית לרב שהצליח לשים את ידו על
אוצר של ספרים כה נדירים (האם אכן כבר בשנת תקמ"ח היו כה נדירים? אז שמא זה אנכרוניזם),
הסגנון הבוטה של היעבץ מעיב על כל החגיגה. הוא אינו סובל את הסגנון הפרוע והבוטה של היעב"ץ.
מפריע לו גם הדרך הקלה של היעבץ לפתור בעיות. יש לו בעי' עם מורה נבוכים, אז מחליט בקלות
שפשוט לא הרמב"ם הוא המחבר. מעניין טוען הרב, וכי מדוע נאבקו איתני עולם הראשונים על הספר באם
בקלות ניתן להחליט שזייפו את הספר.
יום אחד הוא מקבל את הספרות על הגט מקליווא, וגם פה מפריע לו את המחלוקות המרה שנוצרה בעטיה
של הגט.
ולא נגעתי ביחסו המורכב למגיקה, לקבלה. לא נגעתי בשמות תלמידיו ששם אחד הוא שניאור זלמן (שם
נדיר לפני בעל התניא) , ושם אחד בנימין קלצקר (שם של חסיד חב"ד מפורסם בכינוי זה, בן הדור ההוא)
מוזר עד תמוה, שלא ראיתי הספר נזכר בשום מחקר על החסידות אפילו לציין שזה זיוף. יתכן שאני
שוגה ופשוט לכולם, שהספר אינו אלא ספרות יפה ותו לא. כנראה הדבר כה ברור כמו 'חיים גרבוצר' של
פישל שניאורסאון או סיפורי י"ל פרץ. יתכן וחסר לי כמה דפים מן הספר ושם מופיע שזה נובלה
היסטורית או משהו כזה. (אני ראיתי את הספר ב"אוצרות התורה", שכנראה הי' ברור להם שזה היסטוריה).
קיצורו של דבר כל מי שיודע משהו על הספר, יודיע לי.
תוקן על ידי אתנחתא ב- 06/02/2008 3:51:52
תוקן על ידי אתנחתא ב- 06/02/2008 3:53:22
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 08:20 |
|
| |
ספרו של זלוטקין אינו אלא רומן היסטורי פרי עטו ודמיונו, והדברגלוי לעין כל מתבונן.
וכשם שהרומאן 'יוסף ואחיו' אינו מקור לתולדות יוסף, כך 'זיכרונותיו של רב ליטאי' אינם זיכרונות והרב שלמה דוד מראדושקוביץ לא היה ולא נברא ורק משל היה. אמנם זלוטקין עצמו היה בוגר ישיבת וולוז'ין והעולם הליטאי לא היה זר לו, אך כאמור זו יצירה בלטריסטית בדיונית בצורת זיכרונות. ועל כגון זה נאמר: הכל נכון בספר זה, חוץ מהעובדות.
הערה קצרצרה על הספר פרסם ההיסטוריון ישראל היילפרין בספרו יהודים ויהדות במזרח אירופה, תשכ"ט, עמ' 325
וראה גם: י' זמורה [=צבי הרכבי], 'ספר בלטריסטי משנת תש"ט נחשב למקור אותנטי משנת... תק"ן,, הספר, ג, ד-ז (תשט"ו-תשט"ז), עמ' 59-58
אך הספר מעניין כאמור לעולמו של מחברו - זלוטקין, שהיה חבר טוב של ביאליק, וכמותו התמשכל, עזב את רוסיה ב-1905, התגורר בשווייץ ועסק במסחר בספרים. הוא גם פרסם מחקרים ביבליוגרפיים שונים וזיכרונותיו האישיים על ביאליק ועל וולוז'ין מעניינים מאוד (פורסמו לאחרונה בקובץ 'ישיבות ליטא: פרקי זיכרונות' בעריכת עמנואל אטקס ושלמה טיקוטצ'ינסקי, מרכז זלמן שזר תשס"ד, עמ' 192-182)
אכן, חוקרי ספרות לא התייחסו אל הספר כלל, וחבל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 11:11 |
|
| |
כמדומני שקראתי מספר זה ברשת. היש באמתחתך לינק?
|
| נשלח ב-6/2/2008 12:43 |
|
| |
קראתי בחיוך את דבריו של אתנחתא והחילותי בהשחזת קולמוסי, בא דוד אסף (ה"ידוע" כרודפם של חסידי חב"ד...) והוציא לי את כל האויר...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 13:18 |
|
| |
טוב, תודה לדוד אסף וללבנוני. אני שמח שהלא הולכתי שולל. וכאמור מי שמכיר את הדברים ממילא לא מצליח להאמין שאכן יש משהו מעבר לספרות.
סגנון הכתיבה כאילו זה משהו אותנטי, עדיין מוזר לי מאד. האם הי' לו ענין להעניק לנו יצירות בדיוניות דוגמת ר' יודל רויזנברג?
|
| נשלח ב-6/2/2008 13:24 |
|
| |
אתנחתא, ההבדל ביניהם הוא ההבדל שבין ספרות יפה לבין זיוף. וכבר התכתשנו בענין זה לענין החמדת ימים...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 13:27 |
|
| |
גם הבנתי את ההבדל, אך בכל זאת זה מוזר לטעמי. כבר קראתי ספרות יפה ואין אחד שמציג הקדמה כה ריאלית. (ואין זה דומה לחמדת ימים שהי' זייפן מכוון וכרוני)
|
| נשלח ב-6/2/2008 15:50 |
|
| |
אני הרי טענתי שגם הח"י לא היה זייפן אלא נקט בצורה ספרותית, שנראית לנו כזיוף.
יש ספרים בדיוניים לרוב עם הקדמה ריאלית.
גם לכוזרי יש הקדמה שרבים משוכנעים שהיא ריאלית.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 16:17 |
|
| |
לאחר דברי אסף ולבנוני אין מה להוסיף ב"שאלת" האותנטיות (מלבד זה שחיים גראוויצער הרבה יותר משקף את הווי החצר מאשר ספר שנכתב 150 לאחר האירועים המתוארים בו).
רק הערת אגב באשר לתוכן: הטענה שהגר"א מחרים את החסידים "על שם סופם", דומה שטרם נולדה בזמנו של הגר"א.
אגב, השמת טענת הצמצום שלא כפשוטו בפיו של שליח הגר"א, כאילו טיעון זה אמור להכריע את הכף נגד החסידים, מוכיחה כי המחבר אינו מזדהה עם הצד המתנגדי.
תוקן על ידי צלצח ב- 06/02/2008 16:18:43
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 16:29 |
|
| |
חייב גראוויצער גם מתאר תקופת הצמח צדק שלא ראה בעיניו ובאזניו בעצמו. וכמו כן לא הי' תלמיד וואלאזין ולא חסיד טשערנוביל.
דא"ג ממורינו לבנוני ראיתי שכתב, שהספר חיים גראוויצער בפירסמו הראשוני באידיש מעל דפי העיתון, לא הגיע לשיכלולו הספרותי כפי שהוא הגיע בתרגומו העברית בידי אברהם שלונסקי (?). לדבריו המתרגם הוא שלטש וגיבש את הספר הבוסרי והעניק לו פנים חדשות. כך קבלתי ממנו. אך טרם ראיתי את מהדורת האידיש (האם בכלל יש מהדורת אידיש מלבד מה שנדפס בעיתונים?) אולי ראוי ח"ג לאשכול נפרד.
לבנוני,
טרם תחמת בדיוק מתי קובעים שמישהו זייפן ומתי בלטריסט? אולי יודל רויזברג גם לא זייפן, אולי בעל הירושלמי רק כתב ספרות יפה.
אדרבה תבאר את אמות המדה לפי דעתך.
|
| נשלח ב-6/2/2008 17:01 |
|
| |
אתנחתא, יש מהדורת אידיש של חיים גרביצר, אבל היא כוללת רק את החלקים הראשונים של הספר.
אילו מישהו היה טוען שיודל רוזנברג ובעל הירושלמי לקדשים הם בלטריסטים, הייתי טורח לבאר מדוע טעות היא בידו. אבל בשעה שאיש אינו מעלה זאת בדעתו, ובשופטני לא עסקינן, לפיכך איני רואה שום צורך בבזבוז הזמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2008 17:03 |
|
| |
על דברים עקרוניים אינך כותב? זו טירחה גדולה מדי בשבילך? שאלה שאלה עקרונית לתחום התחומים ואתה מתחמק.
|
| נשלח ב-6/2/2008 17:13 |
|
| |
אנסה להשיב בתשובה שאינה דורשת השקעת זמן רב וגם מי שלא עסק בספרות יפה יוכל להבינה אם רק ירצה:
"זייפן" הוא מי שיקפוץ מעורו בשעה שיאמרו לו "זייפן אתה".
"בלטריסט" הוא מי שישיב בחיוך כשיאמרו לו שהזכרונות של רב ליטאי לא היו ולא נבראו והם מעשי ידיו.
ואם תקשה, מנין לי שזלאטקין היה מחייך ולא היה קופץ מעורו? לא תהיה בידי תשובה.
|
|
|
|
|