| נשלח ב-1/5/2012 18:52 |
|
| |
החרות לסלוח
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 00:43 |
|
| |
לעיל כתבתי "חיפשתי בכל התנ"ך, והביטוי "סליחה" בכל הטיותיו מופיע רק ביחס להקב"ה. אפשר לפרש את המשמעות של זה שסליחה באה ממקום של עוצמה וגבורה, לא ממקום של חולשה וכניעה. מי שיכול להלחם ולא לסלוח הוא יכול גם לסלוח, מי שהברירה היחידה שלו היא לסלוח אז הוא לא באמת סולח".
עלה בדעתי לפרש בזה את הפסוקים בתהלים "אם עונות תשמור י-ה ה' מי יעמוד, כי עמך הסליחה למען תורא". קודם כל דוד המלך אומר שישנה האפשרות שהקב"ה ח"ו מחליט לשמור את העונות ולא לסלוח, ואז מי יעמוד? אחרי שהוא מתאר את העוצמה והכוח של ה' שלמי שה' אינו סולח אין לו תקומה, הוא אומר "כי עמך הסליחה" - רק אתה בעל הכוח והיכולת לסלוח. עכשיו, סיום הדברים לכאורה לא מובן מה זה "למען תורא"? מדוע זה שהקב"ה הוא לבדו יכול לסלוח זו סיבה שייראו ויפחדו ממנו? לכאורה הפוך, מי שיכול לסלוח וסולח זה סיבה לא לחשוש ממנו. אמנם לפי האמור שיכולת הסליחה מלמדת על עוצמה וגבורה, אם כן הסליחה היא גם סיבה שייראו מלפניו, כי היא מלמדת על כוחו וגבורתו (ואולי זו הבחינה של "תשובה מיראה"). וכמו שאמרו בגמרא "יהי רצון מלפניך שיכבשו רחמיך את כעסך", "יכבשו" לשון לכבוש במלחמה, הרחמים והאהבה מנצחים ודוחקים את מקום הכעס - על כל פשעים תכסה אהבה. ממשיך דוד המלך ואומר "קויתי ה' קותה נפשי", כיון שאתה יכול לשמור העונות ואז חלילה אין תקומה, ומצד השני רק אתה באמת יכול לסלוח ולפדות את האדם מעונותיו ואתה בעל הרחמים והסליחות, אם כן מתוך מעמקי נפשי קראתיך כי כל תקותי היא בך ורק בך, "לדברו הוחלתי", אני מחכה מייחל ומצפה לך ולדברך.
עיינתי אח"כ בפירוש רש"י ז"ל וראיתי שכה כתב: "כי עמך הסליחה - לא נתת רשות לשליח לסלוח, כמו שנאמר כי לא ישא לפשעכם. למען תורא - על זאת שלא יהא אדם בטוח על סליחת אחר". וביתר הרחבה בפירוש הרד"ק ז"ל: "כי עמך הסליחה - פירש אדוני אבי ז"ל, האל יתברך נתן ממשלה לעליונים לעשות חפצו בארץ, אבל הסליחה אינה עמהם, כי אם עמו. למה? שלא יאמרו בני אדם בלבם אם אנו חוטאים יתפייסו לנו המלאכים וישאו לפשעינו. בא להודיע כי אין בהם הסליחה, למען שייראו בני אדם את האל יתברך, כי עמו הסליחה, ולא עם זולתו. והחכם ראב"ע פירש שאם לא תסלח לא ייראוך החטאים, ויעשו חפצם בכל אות נפשם".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 05:31 |
|
| |
נשמה תועה ניתן לתת לך את הכינוי רב הפורום ? אתה תמיד מטבל את דבריך בדברים מהמקורות , ונותן משמעות עמוקה ואמיתית לכל המילים הפסיכולוגיות למיניהן . השילוב של דבריך בפורום -שילוב מנצח . מחכה לעוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 08:51 |
|
| |
אתם כולכם, והדיבורים היפים שלכם, מעוררים את קנאתי. לא מצליחה להעמיק בכל הדיון הנערך כאן, לקרוא את המחשבות, ובטח שלא להוסיף משהו משלי... לא יודעת איך לסיים, בצער? יאוש? תקווה? או נחמה על ההצלחות הקטנות בחיי ההישרדות? ...אבל תמשיכו, לפחות אתם יכולים...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 10:52 |
|
| |
נשמה - דברייך אור לי. תודה. "יכבשו רחמיך" זה מדהים. הרחמים, הרוך, האהבה היא הכובשת. הרבה יותר חזקה מהכעס... "עוצמת הרכות"
בעלי אמר לי (לא פוסקת.... חלילה) שהרמב"ם כותב, שאיסור נקימה ונטירה לא אמור על נזקי הגוף. (רשש"י מסביר נקמה - השאל לי קרדומך... וכ') אבל אי אפשר לומר שמי שמכים אותו, נניח, אסור לו להחזיר, אלא לעמוד כנוע ומוותר - כי אסור לנקום, וכמו שאי אפשר לומר למי שנעשו לו עוולות והתעללו בו - שהוא מוכרח מיד למחוק את הכעס מהלב... לפעמים אני נדהמת מול הרצון שיש בי לנקום. והרי מערכת החינוך הקלוקלת, במחילה, השתיתה בנו כל כך הרבה וויתור והרס עצמי. תמחל, תשתוק, תוותר. או אולי זו לא רק מערכת החינוך אלא האופן בו לקחתי אני את הדברים. (עיין ערך המאמר לעייל) ולפעמים אני מבינה, שהנקמה הגדולה יכולה להיות בשינוי שאני אבצע. ככל שאתרחק ממקום הקורבנות, הפגיעות והרוע, ככל שאתמלא בכח, ביכולת, באהבה וברוך - יכבשו רחמי את כעסי ואוכל לסלוח. להיות במקום הגבוה, השונה, החומל. להבדיל, כמו הרצון הגדול של ניצולי השואה לנקום באמצעות האהבה, המשפחה שיקימו, יכולת ההשרדות שלהם.
ולסלוח... ציפור יקירה מקסימה, גם לעצמנו... הלוואי.... ע ל הרגעים בהם איננו יכולים ואיננו מצליחים... לקבל את זה... לאהוב את תוכנו כמו שהוא עכשיו... והרי תוכך קשוב ומתקרב כל כך... ולקוות הלאה, שהכנפיים היפות שלך ימשיכו וידאו...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2012 22:41 |
|
| |
שלום וברכה ושבוע טוב
תסמכו, תודה רבה על המילים הטובות והמעודדות. "רב פורים" יותר מתאים. כל מה שאני כותב זה כמובן בערבון מוגבל מאד, ואני ממש לא בטוח שיש "משמעות עמוקה ואמיתית" בדברים, הרי אני לא באמת תלמיד חכם או מבין בנפש האדם, אני יכול לדבר רק דרך עצמי ומנקודת המבט שלי לעת עתה, ולשמוע ולהקשיב מה אחרים אומרים להתבונן וללמוד מדבריהם. גם אם אני כותב בנחרצות ובהחלטיות, זה בגלל הקושי שלי להתמודד עם מורכבות וניגודים ולהסתכל בראייה מרחבית, באמת אני תוהה טועה תועה ומבולבל, מחפש עדיין את דרכי ומבקש מרפא. אני משתף כאן בפורום מחשבות בגלל הצורך להתבטא, בגלל האהדה, ובגלל שאני נהנה מתשומת הלב וממחמאות, ואני מרגיש בנוח כי כולם כאן כ"כ נעימים טובים ומחזקים, וגם אם לא מסכימים אז אין ביקורת חריפה וכו'.
צפור, קראתי בכאב מה שכתבת. אני חושב שאני יכול להבין קצת. אצלי זה תקופות, יש תקופות של תחושת יובש פנימי, כמו ואקום, קיום ברמה של כמעט דומם, ואז באמת קשה לחשוב ולהעמיק, אבל אני מוצא בזה קצת יתרון, המוח נח. כבר הראת כאן בפורום המון עומק ורגישות והבנה ויכולת ניתוח, כך שזה בעזרת ה' בטוח מצב זמני.
עייפה, תודה רבה על הדברים החשובים. באמת מה שבעלך אמר לך מובא בגמרא במסכת יומא. אמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יהוצדק כל תלמיד חכם שאינו נוקם ונוטר כנחש אינו תלמיד חכם. מקשה הגמרא: והלא כתוב לא תקום ולא תטור. מתרצת הגמרא: הפסוק הזה נכתב לגבי נקמה של ממון, וכמו שאמרו חז"ל בברייתא: איזו היא נקימה ואיזו היא נטירה? נקימה היא כשאמר לחבירו תשאיל לי מגל, אמר לו לא, למחר אמר לו הוא השאילני קרדומך, אמר לו אני לא משאילך כמו שאתה לא השאלת לי - זו היא נקימה. ונטירה היא כשאמר לחבירו תשאיל לי קרדום, אמר לו לא, למחר אמר לו השני השאילני חלוקך, אמר לו קח לך את החלוק, אני לא כמותך שלא השאלת לי - זו היא נטירה. שואלת הגמרא: וכי רק על צער שציערו חבירו בממון יש איסור לנקום ולנטור, ועל צער עצמו צריך לנקום ולנטור כנחש? והלא אמרו חז"ל בברייתא הנעלבין ואינן עולבין שומעין חרפתן ואינן משיבין עושין מאהבה ושמחין ביסורין עליהם הכתוב אומר ואוהביו כצאת השמש בגבורתו. מתרצת הגמרא: כאן מדובר כשהוא שומר את הצער והעלבון בלב, ואם בא אדם אחר לנקום את נקמתו בקיום המשפט ישתוק. ומקשה עוד הגמרא: והלא אמר רבא כל המעביר על מדותיו מעבירין לו על כל פשעיו. ומתרצת: מה שרבא אמר כן מדובר כשהפוגע בא ומתחרט ומבקש סליחה, אז אם הנפגע סולח מעבירים לו את כל פשעיו, אבל אם אין הפוגע בא לבקש סליחה אז יש לו לנקום ולנטור כנחש. אם כן מבואר שעל פגיעה אישית אין איסור של לא תקום ולא תטור אם הפוגע לא מכיר בחטאו ולא מפייס את הנפגע. ואכן מצאנו בגמרא כמה וכמה מעשים על אמוראים שלא מחלו על הפגיעה בהם.
התורה נגד עוול ודורשת צדק, כל הלכות חושן משפט מדברים על עשיית הצדק, ולא אומרים לנפגע שימחול ויוותר, התורה אינה מבקשת ממי שנפגע שיוותר וימחול כשהמחילה והוויתור מעמיקים את הפגיעה וההרס, יש אפילו מצוה של גאולת דם, אחרת אפשר להגיע למסקנות מעוותות כמו של אנשי סדום, שאדם שזרקו עליו אבן ויצא ממנו דם צריך לשלם למי שזרק עליו את האבן כי הוא חסך לו את ההוצאה של הקזת דם, נהיה בלבול בין מי הוא הרודף ומי הוא הנרדף. מי שהגיע למצב של אמונה מאד עמוקה ושל חוסן פנימי ובוחר למחול ודאי שזה מצב אידיאלי, אבל אדם לא יכול להזיק להרוס ולפגוע ואח"כ להתחבא מאחורי מאמרי חז"ל שמדברים בשבח המחילה והשלום, זה עצמו מעמיק את הפגיעה והרמיסה. אבל דרך "הנקמה" שהבאת, ברור שהיא נקמה מועילה וטובה, נקמה כזו אומרת בדיוק הפוך ממה שהפגיעה אומרת. וכשאדם מתמלא כח ובטחון ואמונה בעצמו, יש מקום לרכות לאהבה ולחמלה להכנס ללב ולהתבטא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2012 19:59 |
|
| |
אני לומדת את הדברים... תודה. אמונה עמוקה כמוה כחוסן פנימי? משהו מתבלבל לי פה, כמו הדוגמאות במאמר, שאסור להתלונן והכל לטובה. ברור שזה לא זה, השאלה מה כן, מהי אמונה עמוקה שמאפשרת מחילה? אדם גם לא יכול להתחבא מאחורי מאמרי חז"ל בגללהפחד האישי שלו להתייצב נגד.... אני מדברת על עצמי, וזה כל כך מבולבל. כשאני פוחדת ללחום עבור עצמי, אני אורמת לעצמי "הנעלבים ואינם עולבים" וכו' ויוצאת נרמסת, וזה מטופש. העניין הוא שהרבה פעמים הדברים דקים כל כך... ומה שכתבת על כך שהכאב צריך כח של הצדקה ואז הוא משתחרר - מאד מאד חכם ומבין בנפש... שזה מדהים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2012 04:18 |
|
| |
שלום אני מאד מאד מסכים עם מה שכתבת "אדם גם לא יכול להתחבא מאחורי מאמרי חז"ל בגלל הפחד האישי שלו להתייצב נגד...". באמת למי שגדל על ערכים של "בין אדם לחבירו" ותיקון המדות זה מבלבל. תקופה ארוכה מאד בחיי בחרתי (עם עידוד מסויים מהסביבה) בכאב "המרומם" של תחושת "הקדוש המעונה", תליתי את הפחדים הכניעה והויתור שלי ב"מדותי הטובות", קידשתי את חוסר האונים שלי ועטפתי אותו בתחפושת של חסיד העושה לפנים משורת הדין, את הפסיביות פירשתי כצניעות של אדם שאינו תופס הרבה מקום בעולם, שיקרתי לעצמי ונשארתי תקוע עם הכאב, בתוכי לא באמת יכולתי למחול, והכעס נשאר בשלו מתעורר שוב ושוב, ואז גם הייתי מלקה את עצמי לאן נעלמה "חסידותי", ואם אני כזה צדיק מדוע איני יכול לשמוח בתורה ובמצוות, להודות לה', לאהוב? ואם אמונתי חזקה מדוע אני מיואש ופסימי? במשך הזמן עם הרבה עזרה לאט לאט התחוור ומתחוור לי שזו פשוט טעות. ההבחנה והמבחן לחשיפת המניעים האמיתיים של ההתנהגות היא אם אני עושה את הדבר מתוך בחירה אמיתית, עם רצון, האם לכשארצה אני אוכל לבחור ההיפך, או לא? "איזהו גבור הכובש את יצרו", "ואוהביו כצאת השמש בגבורתו", אז למה אני מרגיש כל כך חלש שקוף וחסר אונים? אם גבור אני איה גבורתי? האם אני כובש את יצרי או שאחרים כבשו את יצרי, כבשו את כוחותי, ואני רועד מפחד מהכוחות הרדומים שלי, אני מרגיש כבול ולא יכול להוציא אותם לפועל לא בצורה חיובית ולא בצורה שלילית? זו הכונה שסליחה אמיתית באה ממקום של כוח ועוצמה ולא של חולשה, הבחירה תמיד היא תוצאה מעמדה של כח ולא משנה מה החלטת לבחור. ואנחנו יודעים שביסוד כל התורה והמצוות וכל מאמרי חז"ל עומדת הבחירה, מה שנעשה כתוצאה מבחירתי אפשר לייחס אותו אלי, ומה שלא לא. וזה ממש מובן וקרוב ללב. לכן מי שכפו אותו גוים לעשות עבירה המעשה אינו נחשב לעבירה ואונס רחמנא פטריה, ורחמנא לבא בעי, וההכרח לא יגונה ולא ישובח, וכו' וכו'. מסתבר שעם אמונה מאד עמוקה אדם יכול לומר "גם זו לטובה" ולהתכוון לכך, לא לומר כך מן השפה ולחוץ בגלל שגדלנו על זה שכך צריך לומר ואסור לומר משהו אחר ויש פחד מלכעוס על ה', לומר כל מאן דעביד רחמנא לטב עביד ולהיות מלא בכעס זה כמו להגיד "אברקדברה" והקסם לא קורה (חוץ ממה שיכולה להיות השפעה סגולית כשאדם אומר "גם זו לטובה", או מצד זה שאחר הפעולות נמשכות הלבבות). אמונה עמוקה יכולה לסייע להרגיש חזק וחסון, להתגבר על פגיעה ולראות אותה ביחס ובאור אחר. כיום התפיסה שלי את האמונה לא מסכימה לקבל שהמסקנה המתבקשת מאמונה בה' הכל יכול הגדול והנורא הופכת אותי לסמרטוט לאין ולאפס, אדרבה, ברגעים הספורים שאני מצליח לחיות ולהחיות את האמונה, האמונה בו מספרת לי על מי אוחז בידי (וביד כל מי שמסתכל עליו כך), מי שמחזיק בלי שום מאמץ צבירי צבירים של גלקסיות אינסופיות (לשבר את האוזן), בעל הכוחות כולם, עצם עצמותם של החיים והאהבה, סיבת הסיבות, הוא בחר בי באופן הכי אישי ואינטימי שיכול להיות, נותן לי יד חמימה, טפיחה על השכם, הוא מכיר את כל כולי את כוחותי ואת חולשותי ואוהב אותי ככזה כי הוא יצר אותי כזה, לא מסיר ממני עין לרגע ומצפה להצלחתי ולהתקדמותי. האמונה בו טומנת בחובה את האמון והאמונה העצומה שלו בנו ובכוחנו, הוא מוצא בנו ראויים להיות אחראיים להחזיק בכח האדיר שהוא היחיד בכל העולמות שאוחז בו - כח הבחירה, כח שיכול לבנות את העולם ולהחריב אותו, הוא רואה בנו ראויים להיות נבראים כדמותו ובצלמו, ולהיות קרואים בשמו. הוא ניצב לידנו דרוך כמו אבא שעומד ליד ילדו הקטן שרק עכשיו התחיל ללכת ועושה את פסיעותיו הראשונות, אבא היודע שמאד קשה ללכת לבד, אבל הוא גם יודע כמה טוב ללכת בכוחות עצמך, להיות "חי הנושא את עצמו" ולא להיות מובל בעגלה, הוא מאד משתוקק שניקח אחריות ונעשה את ההחלטות הטובות עבורנו, וכשטעינו ונפלנו הוא מושיט יד תומכת ומעודד אני יודע שאתה כואב ושבור אבל אני איתך "קרוב ה' לנשברי לב", אל תרים ידים, תנסה שוב, אני מעריך אותך אתה מסוגל להצליח, יש לך כוח עצום שבא ממני שאני נתתי לך במתנה כי אני אוהב אותך. אל תקשיב לשקרים של היצר הרע הוא מלאך המוות (יצר המוות?) שרוצה בכשלונך שנהנה לראות אותך סובל מיוסר כועס מואשם מאשים ומוחמץ, שמבקש שתחיה חיים מרים של מוות עד שתמות, תשתמש בכוח שנתתי לך באופן אישי ותתמלא ממנו בכוח. באותו רגע שאני מרגיש כך פתאום אובד העוקץ של הפגיעה והעוול, הסיכה ננעצת בבלון הנפוח, משמעות הפגיעה והאמירה שלה עלי מתבררת כחסרת משמעות, כלא אמיתית, אני מגובה בכח העצום ביותר בעולם שכן אוהב אותי וכן מקבל אותי ומתייחס לטעויות ולחסרונות שלי כהזדמנות לתיקון ולשיפור, ומבקש ממני לקבל את עצמי כשם שהוא מקבל ואוהב אותי ורוצה בי, אני יכול באותו רגע לבחור ולומר בחיוך להקב"ה עכשיו אני מסוגל לסלוח, אני אוהב אותך ואת בניך, אני מתקרב אליך, אני מתמלא סיפוק ושמחה. ולא שהיצר הרע חלילה.. הלך לנוח, אבל יש לי ולבוראי רגע של ניצחון. כמובן שזה תיאור מאד אידיאלי שלא מתמיד מעצמו, אבל אני משוכנע שכל אחד ואחת טעם רגעים כאלו בימי חייו, ואולי זה מה שהצדיקים מרגישים בחלק ניכר מהזמן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2012 21:13 |
|
| |
אני קוראת את הדברים שוב ושוב ושוב. הם מפעימים ומלאים באמת פנימית ויוקדת. אני מחפשת גם, הרבה, בתוכי, את צלם האלוקים שבי, שבו - איש לא יוכל לפגוע. והוא מכובד, יקר וראוי, עוצמתי ויפיפה, מתוקף היותו צלם אלוקי, מתוקף היותי נשמה. ומה שעוזר לי בכך הרבה הוא - המסוגלות לראות גם בכל אחד אחר, שיהיה מה שיהיה - את צלם האלוקים שבתוכו, את ההערכה וההוקרה אליו, מתוקף היותו צלם אלוקי.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2012 22:42 |
|
| |
שבוע טוב "כי בצלם אלקים עשה את האדם". חשבתי קצת על כך מהו הצלם אלקים, זה משהו שחייב להיות משותף לכל בני האדם בעולם, ולכן גם הכי פחות נדיר בין בני אדם, ולכן גם לכאורה קל מאד למצוא אותו אצלי ואצל כל אדם אחר. אנו רגילים לחשוב שמה שהוא יותר נדיר הוא יותר מיוחד וערכו יותר גדול, אבל לענ"ד זה שצלם האלקים משותף לכולנו אינו מוריד מערכו של האדם אלא מעלה את ערכו. ידוע שבהתבוננות פשוטה בטבע רואים שכל מה שמצוי יותר ופחות נדיר כך הוא הוא יותר נצרך וחשוב ויותר קריטי להתאפשרות מציאות החיים בעולם, כמו החמצן והמים ואור השמש וכו'. זהב ויהלומים הם נדירים ובהתאמה הצורך בהם מועט. כנראה הקב"ה ראה שבריאת האדם בצלמו, הוא מוכרח להתקיימות האדם כאדם, ולכן זה אמור להיות הדבר המהותי ביותר באדם ומה שעושה את האדם לאדם, כל מאפיין אחר של האנושי שהוא בגדר האפשר ולא המוכרח גם אם הוא יקר וחשוב הוא לא מה שעושה את האדם לאדם, אלא הוא תוספת ערך וחשיבות. כל שכן אנו שיש בנו את כל המעלות "חביב אדם שנברא בצלם, חבה יתירה נודעת לו שנברא בצלם, שנאמר בצלם אלהים עשה את האדם. חביבין ישראל שנקראו בנים למקום, חבה יתירה נודעת להם שנקראו בנים למקום, שנאמר בנים אתם לה' אלהיכם. חביבין ישראל שניתן להם כלי חמדה, חבה יתירה נודעת להם שניתן להם כלי חמדה שבו נברא העולם, שנאמר כי לקח טוב נתתי לכם תורתי אל תעזובו".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2012 07:33 |
|
| |
לפי כל הנ"ל הנ"ל, האם גם בסיומו של תהליך פנימי, על מנת להפנים את הדמויות וכו', מתרחש תהליך אבל הכולל את כל רגשות ההכחשה, הכעס, האובדן החיקוי וכו בין המטפל למטופל? אשמח אם תעני לי גם את, רונית. תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2012 17:27 |
|
| |
עייפה, לא ברור לי שהבנתי את שאלתך. נא תסבירי ותרחיבי יותר
בברכה
0526346334
srlazar@gmail.com
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2012 18:37 |
|
| |
יכול להיות כשבני זוג לא מסתדרים , או אולי במצב קיצוני יותר עומדים להתגרש , זה משום שלא עברו את תהליך האבל ,למשל שלא יהיה לו מה שיש לפלוני , ושלא התחתן עם אלמונית ,ושבעצם אבד את אפשרות הבחירה בבן זוג או שבן הזוג לא יהיה לעולם כמו ... כמו החלומות והפנטזיות אפילו .
אפשר לדייק אותי יותר ,אם זה בכלל נכון .
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2012 20:26 |
|
| |
תסמכו - זה נשמע מרתק ומאד מאד נכון. אבל זהו השלמה? רונית, התכוונתי - אולי אני מאד מאד טועה, אבל בסופו של תהליך, מטפל אמור להיות דמות מופנמת למטופל? מעין דמות מיטיבה פנימית? אם כך, בתהליך הפרידה - צריך לעבור איזשהוא תהליך אבל, הכחשה, כעס וכו עד שה"מוות" הפרידה - מתבצעת.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2012 20:47 |
|
| |
מהי השלמה ? להבין שאין , להתאבל על כך ולהמשיך ? משהו לא מסתדר לי . "מטפל אמור להיות דמות מופנמת למטופל "- באיזו רמת הפנמה ? כיצד זה מתבטא ?
|
|
|
|
|