One of the major outward features characterizing Chasidishe males is the growth of a full beard. A full beard was always considered a distinctive Chasidishe feature. However, the growth of a full beard among Americanized Jews was once considered a rarity. Not that long ago it was accepted as a given that most orthodox Jewish men living in America (I am not that familiar with Israeli custom), especially young men, affiliated with the Litvish or Mitnagdish branches did not wear a full beard. There were always exceptions to this rule, but mostly that was the case. A full beard was always equated with Chasidishkeit.
Lately, there has been a shift in that area. Nowadays, more and more young men affiliated with the Mitnagdish branches of Judaism are growing full beards.
I would think that it has to do with the process of Chasidization of the entire Charedi community. For example, nowadays, more and more Mitnagdish parents in America hold off on sending their children to college, something considered ''extreme'' just one generation ago.
I would love to hear from you all your own views on the entire phenomenon of beard wearing, from its Halachic implications to its social factors.
נשלח ב-25/11/2003 20:02
אני מביא כנתון אמרה, *גבר ללא זקן כאשה עם זקן*
והיינו, כשתבאר לעצמך למה אשה עם זקן זה מוזר, תבין את העניין אצל גבר באופן טוב יותר.
נשלח ב-25/11/2003 20:27
תירגום מקוצר לעברית:
מהיכן נובעת תופעת גידול הזקן בציבור החרדי בארה"ב?
אני מסכים עם אריה השואג, שזו תופעה מחודשת. אני גם סבור שהוא צודק בקביעה שזו תופעה סוציולוגית (כדברי סיינפעלד: הכול סוציולויגיע). אלא שלא הייתי מאפיין אותה כ"חסידית", אלא אם כן אנו משתמשים במילה זו כתואר גנאי.
ובהזדמנות זו אזכיר משהו שתיכננתי לכתוב אודותיו אשכול.
לפני כמה זמן פורסמה ביתד נאמן מודעה גדולה בחתימת רבנים חשובים, שכתבו שאסור לגלח את הזקן בשום מכונה שהיא. בין החותמים היה גם הרב נסים קרליץ.
כפי שהדברים הוצגו במודעה, יש בשימוש במכונות כאלו איסור של תורה.
זה המשך של מגמה שקיימת בציבור הליטאי מזה שנים.
מצד אחד הדברים נובעים, אם זכרוני אינו מטעני, מדיוק של רבי עקיבא איגר.
מצד שני, הם נובעים מהנהגה של הסטייפלער, הנהגה שמיוחסת כבר לחזון איש.
אולם דבר ברור הוא שאין איסור להסיר את הזקן. האיסור הוא על גילוח, ודווקא בדרך של גילוח. כלומר, גילוח אסור, הסרה במספרים מותרת.
טענתם של האוסרים היא שכל הסרת שער במספרים, שמחסלת את השיער כליל, כמוה כגילוח ממש, ולפיכך הריהי אסורה מדאורייתא או לכל הפחות מדרבנן.
אולם קביעה זו אינה עולה בהכרח מן הגמרא, והיא מייצגת לכל היותר שיטה אחת בפוסקים. אלא שהפכו אותה לשיטה מרכזית - וגם זה חלק מהנטיה להחמרה שאופיינית בזמננו (ולא רק בזמננו).
אני ממהר לכתוב את הדברים האלו, למרות שלא ציינתי מקורות, כי הנושא נראה לי חשוב, ואם אין זמני ותקליטורי בידי להקיף את הנושא, יבואו אחרים וישלימו.
השאלות שנראות לי ראויות לדיון הן:
א. ניתוח הסוגיא בגמרא כדי לקבוע את המותר והאסור, מדאורייתא ומדרבנן.
ב. ההיסטוריה של ההתפתחות שמובילה להפיכת גילוח הזקן בצורה המותרת לאיסור.
ג. הפן הסוציולוגי של התופעה.
ד. ואולי גם: הנטיה להחמיר בכלל (אם כי זה ראוי יותר לאשכול אחר, בפני עצמו).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
נשלח ב-25/11/2003 20:56
יתכן וחלק מהפן הסוציולוגי של התופעה הוא רצון להראות כפי שנחשב שיהודי צריך להראות כשאינו מושפע מהסביבה.
לכן מדקדקים כיום בחוגי הישיבות על הלבוש הישיבתי שבמקורו אומץ בסלבודקה ובקלם כדי להיראות כמו סטודנטים מודרנים, מעיל קצר וללא זקן.
לכן, יישר כוחם של בני הישיבות ה'לבנות' ההולכים כמו סטודנטים בטריקו ובג'ינס ונראים כמו סטודנטים. הם ממשיכי הדרך האמיתיים של סלבודקה.
נשלח ב-25/11/2003 21:57
אם כבר מדברים על גידול זקן.
מישהוא מבין מה הקטע הזה אומר.כלומר מה היחס
שלו לגידול הזקן?
"ותני מעשה בראב"ע ור' ישמעאל שהיו שרויין במקום אחד והוה ראב"ע מוטה ור' ישמעאל זקוף הגיע זמן ק"ש נזקף ראב"ע והטה רבי ישמעאל אמר ראב"ע לר' ישמעאל אומר לאחד מן השוק מה לך זקנך מגודל והוא אומר יהיה כנגד המשחיתים אני שהייתי מוטה נזקפתי ואתה שהיית זקוף הטית. א"ל אתה נזקפת כדברי ב"ש ואני הטיתי כדברי ב"ה. ד"א שלא יראוני התלמידים ויעשו הלכה קבע כדברי ב"ש"(תלמוד ירושלמי מסכת ברכות)
הקטע הזה מופיע גם בבבלי.
ושם מפרש רש"י כמדומה לי שזה ביטוי עממי, שפירושו כך:
אחד אומר לחברו שזקנו מגודל, וזה עונה לו: אם כן, אגלחנו. והמשחיתים הם המספרים.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
נשלח ב-25/11/2003 22:43
מיימוני תודה
לפי מה שהבנתי בעל הזקן אומר שהוא ישאיר את הזקן כנגד המשחיתים(את זקנם).
לא הבנתי האם מהקטע נלמד שחשוב לגדל זקן או לא?
אתה יכול להפנות אותי למקור בבבלי?
נשלח ב-25/11/2003 22:58
לפי הירושלמי גילוח הזקן הוא ביטוי לשמחה:
"א"ר סימון כתיב (דברים ד) ומי גוי גדול אשר לו חקים ומשפטים צדיקים וגו' ר' חמא בי ר' חנינה ור' הושעיה חד אמר אי זו אומה כאומה הזאת בנוהג שבעולם אדם יודע שיש לו דין לובש שחורים ומתעטף שחורים ומגדל זקנו שאינו יודע היאך דינו יוצא אבל ישרראל אינן כן אלא לובשים לבנים ומתעטפן לבנים ומגלחין זקנם ואוכלין ושותין ושמחים יודעין שהקב"ה עושה להן ניסים"
(תלמוד ירושלמי מסכת ראש השנה)
לפי הקבלה.יש איסור חמור מאוד לגעת בזקן.
לדוגמא.הקטע שאומרים הספרדים בתשליך לקוח מהזוהר ובו מדובר על חשיבות גידול הזקן
"פתח רבי שמעון ואמר:וי מאן דאושיט ידוי
בדיקנא יקירא עלאה דסבא קדישא טמירא סתימא
דכולא..."
ויש להמנע לפי הקבלה מלהוריד גם שערה בודדת.(חוץ מהקטע שמפריע לאכול)
<הוספתי מקור>
תוקן על ידי - בן_יוסף - 25/11/2003 23:07:26
נשלח ב-25/11/2003 23:09
Ben Yosef,
To elaborate on Maimoni's answer about the parable with the beard: In the folktale one man who is presumably clean-shaven sees his friend who recently grew a long beard. So the clean-shaven guy taunts the bearded guy about his new facial feature, demanding an explanation for it. The bearded guy presumably got annoyed, and he responds, ''I did it just to spite you; because you are clean-shaven, I decided to do just opposite.''
In the story with ראב"ע and ר' ישמעאל,
ראב"ע asks ר' ישמעאל if he reversed his posture just in order to spite him, the same way as in the parable with the clean-shaven and bearded guys.
תוקן על ידי - אריה_שאג - 25/11/2003 23:11:32
נשלח ב-25/11/2003 23:10
סיפור ששמעתי מכלי ראשון.
הרב מלכה, ראש ישיבת אוהל משה. היה מקורב מאד לבבא סאלי.
פעם ביקש ממנו הבבא סאלי למצא לו סופר "ירא שמים בתכלית" שיכתוב לו מזוזות.
חיפש הרב מלכה.
לבסוף מצא אחד טוב ות"ח אבל,,,,,, מגולח.
חזר ושאל.
ענה לו הבבא סאלי:
מגולח?? ירא שמים בתכלית???
אין דבר כזה.
נשלח ב-25/11/2003 23:18
בן יוסף
המקור שציטטת מדבר על הזקן של הספירות, לא על הזקן האנושי.
אולי טעו בהבנתו במשך הדורות? ואולי אני הטועה?
אריה וכולם
גם אני הבנתי כמוך, שמגדלים זקן לא כמו אחרים. אבל רש"י שם פירש הפוך, כפי שהבאתי בשמו. לאחר ששיבחו את האדם על זקנו, הוא מחליט לגלחו. מין איפכא מסתברא כזה (לא קשור לכותב בפורום, כמובן).
אלי2
מעניין מה היה הבאבא סאלי עושה עם הרמח"ל...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
נשלח ב-25/11/2003 23:22
אריה שואג הבנתי.תודה רבה.
לפי ההסבר שלך.נראה לי שהקטע נוטה לדעה של כן לגלח.(מקווה שלא טעיתי)
נשלח ב-25/11/2003 23:22
כמדומה שהנוהג הרווח בישיבות הלא-חסידיות בארה"ב, (כמו בישיבות היותר מודרניות בארה"ק דוגמת חברון ובנותיה) כי הבחורים, רובם ככולם, מגולחים, ומשהפכו לבעלים בעמיהם מצמחים את זקנם, במוקדם או יותר מוקדם.
אי לכך, אין נראה כי יש כאן חומרא בהלכות השחתת הזקן, אלא אמירה על המראה הראוי לאברך שתורתו אומנותו, שאין ראוי שילך חשוף לחיים כאחד הריקים. אחר הכל, אם לא כולנו חכמים, כולנו נבונים, לפחות נהיה כולנו רבנים.
נשלח ב-25/11/2003 23:34
מיימוני
לא הבנתי אם כתבת את זה בצחוק או ברצינות?
מצד אחד אתה נגד ליצנות מכל וכל.
מצד שני אולי מדובר פה בליצנות על ע"ז
בעיניך?שזה מותר.
אם אתה רציני אז ממש לא.
אם יש לך את המקור בבבלי לסיפור או מילות מפתח שיעזרו לי לחפש.אודה לך.
נשלח ב-25/11/2003 23:44
מסכת ברכות י"א א
נשלח ב-26/11/2003 00:04
אריה שאג.תודה רבה.
אני מעתיק את הסיפור מהבבלי:
"ומעשה ברבי ישמעאל ור' אלעזר בן עזריה שהיו מסובין במקום אחד והיה ר' ישמעאל מוטה ור' אלעזר בן עזריה זקוף כיון שהגיע זמן קריאת שמע הטה רבי אלעזר וזקף ר' ישמעאל אמר לו רבי אלעזר בן עזריה לר' ישמעאל ישמעאל אחי אמשול לך משל למה הדבר דומה משל לאחד שאומרים לו זקנך מגודל אמר להם יהיה כנגד המשחיתים אף כך אתה כל זמן שאני זקוף אתה מוטה עכשיו כשאני הטתי אתה זקפת אמר לו אני עשיתי כדברי ב"ה ואתה עשית כדברי ב"ש ולא עוד אלא שמא יראו התלמידים ויקבעו הלכה לדורות"
שימו לב להבדלים בין הירושלמי לבבלי!
בקשר למשחיתים-לפי מפרשי הירושלמי מדובר באלה המשחיתים את זקנם.