| נשלח ב-25/7/2012 22:31 |
|
| |
מה יש בסוף היקום ?
בשנים האחרונות המדענים טוענים שיש מספר אין סופי של כוכבים, מליוני גלקסיות או אולי מיליארדים, כשבכל גלקסיה אלפי אלפים של כוכבים, מדובר במשהו שהשכל האנושי לא מסוגל לתפוס. ולמרות זאת מתעוררת השאלה, מה בכל זאת יש בסוף היקום האדיר הזה? היכן כל הדבר הזה נמצא ? האם ליהדות יש תשובה לכך או שכלל אסור לשאול שאלה זו בבחינת לא מחשבין את הקץ??
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 22:33 |
|
| |
לאינסוף אין סוף. אז בהנחה שיש אינסוף כוכבים והיקום אינסופי א"א לשאול "מה בכ"ז יש בסוף היקום". לא הבנתי את שאלתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 22:35 |
|
| |
נתנאל לא רצית להבין!
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 22:36 |
|
| |
השאלה מי המציא את המושג אין סוף בנושא אלוקים והיקום, אם היהדות אז הם יכולים שוב לשיר,,אמרו את זה קודם,,
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 22:39 |
|
| |
אשמח להבין איך יתכן שאין סוף ליקום. אנא נסה להסביר זאת בצורה שניתן יהיה להבין...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 22:41 |
|
| |
עובר
גם על אין סוף ביקום אם היא קיימת ,אפשר להגיד ,אילו ידעתיו הייתיו,
תוקן על ידי ביליצר ב- 25/07/2012 23:17:21
תוקן על ידי ביליצר ב- 25/07/2012 23:31:04
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 22:56 |
|
| |
עובר ושב,
אם זו היתה שאלתך היה לך לנסח אותה אחרת: איך יתכן/מהו אינסוף. וגם לגבי זה, הרי כתבת שהשכל האנושי לא מסוגל לתפוס. עדיין איני מבין את שאלתך. אפרט יותר: בהנחה שיש דבר כזה אינסוף - זה מה שזה, אין סוף, מה בדיוק קשה לך "איך זה יתכן"? מה הקושיה? ובהנחה שאיננו מסוגלים לתפוס מהו אינסוף שאלתך עוד יותר מופרכת. לכל היותר נסח שאלה כזו: היקום הוא אינסוף, ושייך להבין את זה אבל אני אישית עדיין לא הצלחתי, אודה למי שיעזור לי להבין. את שאלתך כפי שנוסחה לעיל עדיין איני מבין.
ירוחם,
מה מיהרת לתקוף? קרא מה כתבתי לעובר ושב זה עתה. מי שלא רצה להבין במקרה זה הוא אתה את דבריי. ולא ברור לי למה.
תוקן על ידי נתנאל34 ב- 25/07/2012 23:03:58
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:01 |
|
| |
נתנאל, זו היתה כוונתי בשאלה ואתה היטבת לנסח אותה טוב יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:13 |
|
| |
אם כן למעשה השאלות הן בכמה רבדים, ראשית מה פירוש המושג אין סוף, איך יתכן שיש מספר אין סופי של יקומים, ובמקביל לחוסר ההבנה שלי את הנ״ל אני חוזר לשאלה שבכותרת האשכול-- מה יש בכל זאת בסופו של היקום האדיר הזה? האם אין כלום? ומה יש בסוף האין כלום הזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:15 |
|
| |
נתנאל סליחה על הרגשתך שהתקפתי- לאדם דתי ובעיקר חרדי קשה להשיב לשאלה הזו. כי בתורה כתוב שאלוקים ברא את הארץ הזו- שאנו חיים בה. אז מאיפה צצים עוד מיליארי כוכבים. חז"ל נייסו להכנס לזה ובעיקר ספרי הקבלה, אבל הבעיתיות בשאלה- גדולה מהתשובה
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:19 |
|
| |
האם גודלו העצום של היקום סותר במשהו את התורה? כשהייתי קטן לא הבנתי את מאמר ה׳ לאברהם בדבר אי היכולת לספור את הכוכבים, וכה יהיה זרעך. דווקא לאור הנאמר לעיל אפשר להבין שאכן לא ניתן לספור את הכוכבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:19 |
|
| |
עובר ושב,
שוב, כשאתה שואל "מה בכל זאת יש בסוף" אתה מניח שיש סוף, כלומר זה אינו אינסוף, ממילא זו כבר שאלה אחרת לגמרי, סותרת לראשונה, והיא: "בהנחה שליקום יש סוף - מה יש אח"כ".
מכיון שמושג "היקום" כולל את כל הנמצא, אני מניח ששאלה זו באמת היא הבסיס להנחה שאין ליקום סוף.
לפי הנחת השאלה הראשונה שלך, אין ליקום סוף, וכמה שתמשיך הלאה והלאה יש תמיד עוד ועוד ועוד ועוד ועוד, לא נגמר אף פעם. ואז נשאר רק להבין את עצם המושג והיתכנותו. זו כאמור, שאלתך הראשונה.
ועכשיו הכנסת מושג חדש שכלל לא קשור למה שדנת עד כה: אינסוף יקומים. זו כבר הנחה אחרת שכלל אינה מוסכמת. בסס אותה תחילה. עד עכשיו דיברת על יקום אינסופי אחד, ודי בזה בכדי לשאול מה ששאלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:21 |
|
| |
אני חושב שעיקר הבעיה היא בלנסות לתפוס את ה'אין סוף' כ'יש'. המסמן 'אין סוף' כוונתו בכל דבר היא שכל פרמטר שלא נבחר תמיד הוא איננו הפרמטר האחרון. אם זה ביחס לעולם - כל מעגל מוקף על ידי מעגל אחר. אם זה ביחס למספרים - כל מספר שנבחר, יש מספר גדול ממנו. הילכך, ה'אין סוף' איננו 'יש' סטטי, אלא ציווי מכוון. לכן העולם הוא גם סופי, מצד מה שאנחנו תופסים ממנו ברגע האחרון בהווה(שהרי בכל פעם אנחנו מגלים עוד), וגם אין סופי(מצד מה שתמיד יהיה באפשרותינו לגלות עוד).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:23 |
|
| |
נדמה לי שהתומכים בתורת המיתרים, טוענים שבמקביל ליקום שלנו מתקיימים יקומים נוספים, יקומים מקבילים, אך השאלה זהה בשני המקרים: מה יש בסוף היקום האחד הזה, או בסופם של כל היקומים אם קיימים ואם לאו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:27 |
|
| |
נחלת דוד- התשובה שלך מובנת לוגית אך לא נתפסת בשכל האנושי. זה בערך כמו שתגיד לי ״כשתגדל תבין״.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:34 |
|
| |
ירוחם,
א. לא ידועה לי סתירה בין היהדות או בריאתנות ליקום אינסופי. כתוב בתורה שהוא ברא "את השמים ואת הארץ". הארץ בפשטות היא כדור הארץ שאנו חיים בו והיא סופית, השמים בפשטות הם כל מה שמחוץ לכדור הארץ והם אינסופיים. [צריך לעיין רק מה פירוש דברי חז"ל בכמה מקומות שהשמים היו נמתחין והולכין עד שגער בהם הקב"ה ועמדו. אבל זו כבר בעיה עם מאמר חז"ל, לא עם עיקר היהדות, פסוקי בראשית או בריאתנות.
ככלל, יש מונע מהבורא לברוא יקום אינסופי?
ב. גם אם כוכבים ממשיכים "לצוץ" כל הזמן אין בכך שום סתירה לבריאה. גם אצל בני אדם בעלי חיים וצמחים נולדים אחרים כל הזמן. אם יש כבר בבריאה את התנאים להיווצרות כוכבים חדשים - הם נוצרים הלאה, וזה חלק מתהליכי הטבע בבריאה.
|
|
|
|
|