י"ח אדר ב' התשפ"ד
28.03.2024

לראשונה מאז החורבן: 'לחם הפנים'

בתום עשרות ניסויים ומחקר מעמיק נעשה בישראל ניסיון לשחזר את 'לחם הפנים', הלחם שהונח על גבי שלחן הזהב בבית המקדש • הניסוי נעשה בשיתוף חוקרים, ארכיאולוגים, מעבדות לתוספי מזון ומאפיה

לחם הפנים המשוחזר. צילום: nrg
לחם הפנים המשוחזר. צילום: nrg

לראשונה מאז חורבן בית המקדש נעשה בישראל ניסיון לאפות דוגמת 'לחם הפנים' - הלחם שהונח על גבי שלחן הזהב בבית המקדש.

בפרויקט המדעי המיוחד, בראשו עמד פרופ' זהר עמר מאוניברסיטת בר אילן, השתתפו ארכיאולוגים, מהנדס המזון אריה כהן, חברת טחנות הקמח 'שטיבל'; מעבדות 'שרון פורטוס' לתוספי מזון ומאפיית 'שיפון' מאזור ירושלים.

בתום עשרות ניסויים בהכנת עיסת הבצק ובאפייה, הוכן דוגמת לחם הפנים, המזכיר מצה גדולה בשתי צורות ייחודיות.

פרופ' עמר סיפר ל'מעריב', כי לאחר שנאסף כל המידע הרלוונטי מהמקורות ההיסטוריים העתיקים ומספרות חז"ל, חיפש הצוות ממצאים ארכיאולוגיים לגבי סוג החיטה בו השתמשו הקדמונים. מאחר שנאסר להוסיף שמרים, נדרשו חומרי התפחה אחרים. הכנת העיסה נמשכה 40 דקות. הלחם נאפה בתנור ענקי והיה כשר לפסח.

במשנה נאמר: "אלו הן הממנין שהיו במקדש... בית גרמו על מעשה לחם הפנים". ומפרש הברטנורא: " ... והיו אומנים בעשייתו ובאפייתו לרדותו מן התנור שלא ישבר ולעשותו שלא יתעפש", ובגמרא נאמר: "תנו רבנן, בית גרמו היו בקיאין במעשה לחם הפנים ולא רצו ללמד".
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 12 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד