כ"ב ניסן התשפ"ד
30.04.2024
ראש ממשלה חלופי

עתירה לבג"צ: "ניסיון בוטה למוטט את יסודות הדמוקרטיה"

התנועה לאיכות השלטון עתרה לבג"ץ לביטול תיקון החוק המעגן את עקרון רה"מ חלופי: רמיסה בוטה של שיטת המשטר הישראלית • "ניסיון בוטה למוטט את יסודות הדמוקרטיה הישראלית"

עתירה לבג"צ: "ניסיון בוטה למוטט את יסודות הדמוקרטיה"
עורך דין בבית משפט העליון. אילוסטרציה צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

לאחר הכרעת בג"ץ אמש בנושא ההסכם הקואליציוני בין "הליכוד" ל"כחול לבן", ולאחר שאושר התיקון לחוק כעת במליאת הכנסת, עתרה הבוקר (חמישי) התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ, באמצעות עורכי הדין ד"ר אליעד שרגא, תומר נאור, אריאל ברזילי, שקד בן עמי ואביתר אילון, בדרישה כי יבטל את התיקון לחוק יסוד: הממשלה, המסדיר עקרון של ראש ממשלה חלופי בהסכם הקואליציוני בין המפלגות.

לטענת התנועה לאיכות השלטון, מדובר בהסכם הטומן בחובו רמיסה שיטתית של שיטת המשטר הדמוקרטית בישראל ופגיעה חסרת תקדים בעצמאותה של הכנסת, תוך הכפפתה באופן כמעט מלא לרצון הממשלה, עד כדי אבדן גמור של סמכויות החקיקה והפיקוח.

לצורך יישום ההסכם הקואליציוני, הוקמה הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון – ממשלת חילופים). בתיקון לחוק היסוד, מצויים תיקוני חקיקה שונים המתנגשים חזיתית עם אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל, פוגעים אנושות בשיטת המשטר שלה ומרסקים את מבנה הפרדת הרשויות במדינת ישראל. כך למשל מציג החוק מוסד חדש למבנה המשטרי בישראל – "ראש הממשלה החלופי".

מהתיקון לחוק היסוד נגדו עותרת התנועה, עולה כי מדובר בשינוי המבנה הבסיסי של המשטר בישראל שאף עולה לכדי "החלפה חוקתית" של שיטת הממשל של הדמוקרטיה הפרלמנטרית הקיימת בישראל.

התיקון מעקר את מקור סמכותו של רה"מ ומפשיטו מן ה"כוח החוקתי" המאפשר לו את ביצוע תפקידו. התיקון בעצם מציג משטר שלטוני וחוקתי חדש: כנסת אחת. רשות שופטת אחת. אך ממשלות – שתיים. ובראש כל אחת מהן – ראש ממשלה אחר: האחד מכונה "ראש הממשלה", והשני מכונה "ראש הממשלה החלופי". כל אחד מהם מחזיק ב"כוח החוקתי" ביחס לממשלתו-שלו, והוא מוסמך לבצע חילופים בממשלתו שלו כראות עיניו.

על כן, אין ספק כי מדובר בתיקון שאינו חוקתי. בנוסף, דורשת התנועה לבטל את התיקון לחוק בשל "השימוש לרעה" שנעשה בו בידי בנימין נתניהו המבקש ליצור משטר חוקתי חדש להגנה מפני אישומים פליליים, ובנימין גנץ המבקש לערוך תיקון חוקתי-משטרי זה מטעמים פוליטיים קצרי-מועד הנובעים מחוסר-אמון בבנימין נתניהו. בשל כך, מבקשת התנועה מבג"ץ להתערב ולפסול את התיקון לחוק היסוד.

יו"ר התנועה, עו"ד ד"ר אליעד שרגא: "יש פה ניסיון בוטה למוטט את יסודות הדמוקרטיה הישראלית, והכל כדי לאפשר לאדם אחד להימלט מאימת הדין. מדובר ברמיסה בוטה של שיטת המשטר וחיסול עצמאותה של הכנסת. על בית המשפט להתערב באופן בהול ולשים תמרור עצור לפוליטיקאים המנסים, בלי בושה, לעשות בדמוקרטיה הישראלית כבשלהם".

בית משפט העליון מפלגת כחול לבן הליכוד

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד