מאתר אקשיבה:
שלום, אני נשוי, אב ל3, חרדי, עד לפני כשנה וחצי אברך כוילל יום שלם.. ואני די בספק האם בכלל שיש דבר כזה אלוהים, זה פשוט לא הגיוני יותר מהצד השני שאומר- אין אלוהים. אסביר את דבריי: 1. ישנה שאלה- מי ברא את היקום? איך הכל התחיל? היהדות (ועוד דתות) מציעה שהאל הוא זה שברא, ובכך פותרת את הספק. אך עדיין קשה מי ברא את האל? הצד השני בוויכוח טוען שתמיד היה משהו, מין יקום (או משהו אחר) קדמון שהתפתח, גם קשה להבנה. הנקודה היא ששתי התשובות קשות להבנה באותה רמה, מחד אין לנו מושג מה זה אל; מתי הוא התחיל, האם הוא נברא, מהו בכלל, ומצד שני קשה לנו לתפוס איך יכול להיות משהו קדמון לגמרי, בלי התחלה בכלל.. לטובת הצד הלא יהודי, נוכל לקחת עובדות ברורות שאין לנו דרך לתפוס אותם בשכלנו, כמו למשל העובדה שליקום אין סוף והתחלה מבחינת המרחב.. קשה לתפיסה האנושית אך אנו יודעים שהוא קיים.
יש המשך לשאלה אבל הבאתי רק את הקטע הרלוונטי תשובה
שלום לך שואל יקר קראתי בעיון את שאלותיך, ניכר בך חיפוש האמת והשאלות הן אכן מהסוג העולה בלב מי שמנסה לברר את אמונתו. הייתי שמח לשבת אתך ולברר יחד את כל אותן נקודות שהעלית, עם זאת, הבמה הנוכחית קצת פחות מתאימה. מכיוון שכך, אתמקד בתחילתם וסופם של שאלותיך ולשאר אתייחס בצורה כללית יותר. מקווה שתוכל להקיש מהפרט אל הכלל ובמידה ותרצה, אתה מוזמן לפנות שוב. אקדים ואומר כי כאדם מאמין, בעיניי, יהיה זה לא נכון לחפש הוכחות לוגיות או פיזיקאליות חד משמעיות לקיומו של הבורא, שהרי ככל יכול, אם הוא אכן כזה, אם היה זה רצונו הוא יכול היה לספק ראיות כאלו לכל נברא או אפילו לברוא אותנו מתוכנתים לאמונה בו. בהנחה שיש בורא כל יכול, הוא הניח את עובדת קיומו בתחום הדק והעדין, במקום אותו נוכל לאשש או להפריך, לקבל או לדחות, כל זאת בכדי שנוכל אנו לגלות אותו ולבחור מרצון באופציה האמונית כמתווה את חיינו. נקודה נוספת היא, האמונה עבור המאמין לא נועדה לפתור את חידת היווצרות היקום והחיים, אלא את חידת מטרת היקום ומשמעות החיים. מכיוון שכך, המקום ממנו מגיע המאמין לאמונתו אינה תלויה בכך שאין פתרונות אחרים או בעדיפות ההסתברותית ונוגעת מאוד גם למקום הרגשי ההתחלתי באדם. למקום העמוק בו חש האדם כי יש משמעות להיותו וכי יש הבדל בין טוב לרע. לשאלותיך: - שאלה 1 - המושג "אינסוף" לא נקלט במוחנו. בכדי שהשכל שלנו "יכיל" משהו, הוא צריך הגדרות וגבולות. המוח שלנו פשוט לא מקבל דבר שאין לו התחלה וסוף במרחב או בזמן. בנושא היקום, גם המדע לא מתיימר לדעת או אפילו להניח מה היה לפני. [לדוגמה, האם אותה נקודה סינגולארית, ממנה נוצר המפץ הגדול, הייתה שם לנצח], אחת התאוריות היא, שלפני המפץ בכלל לא היה "זמן". גם זה לא ממש מובן למוחנו הדל...
העובדה שישנם דברים שמוחנו לא מבין, לא מהווה קושיה או הוכחה לאי נכונותם [לא של טיעונים מדעיים ולא של הנחות אמוניות]. ועדיין אנסה לתת כיוון למחשבה, כיוון שיעזור להבין את אינסופיותו של הבורא.
קראתי פעם מאמר של הרב אריה קפלן ז"ל [אחד הרבנים בעלי המחשבה היצירתית וייחודית שיצא לי להכיר, שהיה גם מדען מבריק] בו הוא מסביר את אחת הטעויות בצורה בנו אנחנו מנסים להבין את מציאות האלוקים. לדבריו, גם כשאנחנו יודעים ש"אין לנו מושג באלוקים", אנחנו עדיין משייכים. בצורה אינטואיטיבית אנחנו משייכים את האלוקים לקבוצת ה"דברים", מכיוון שכל "דבר" שאנחנו מכירים, מוגבל בזמן ובמקום, אנחנו רואים את אינסופיותו כנוגד הגיון. אך ישנה קבוצה נוספת המוכרת לנו שם שאלות כאלו אינן רלוונטיות, ניקח לדוגמה תרגיל או משוואה, האם 2=1+1 "נברא" באיזשהו זמן? האם סביר שמישהו ישאל "אבל מה היה לפני?", האם יש היגיון בשאלה איפה התרגיל הזה נמצא, או איך הוא יכול להיות בכל מקום. הרב קפלן מסביר שלמרות שאין לנו יכולת להבין אלוקות ולמרות שוודאי הבורא אינו משתייך לשום אחד מהקטגוריות שהוזכרו, עדיין הסבירות שהוא "דומה" יותר לקבוצה השנייה, גדול על האפשרות הראשונה. בדרך אגב, נראה לי שאולי זו גם הכוונה בדברי חז"ל שהזכרת באחת מהשאלות לגבי שלילת השאלות "מה למעלה ומה למטה, מה לפנים ומה לאחור". שאלות כאלו מראים שאתה בכלל לא במשבצת הנכונה, הן אינן רלוונטיות לנושא. הדבר דומה למישהו שיגיע ללמוד חשבון וישאל מה העומק או הצבע של המספר 3, זה פשוט לא קשור [כך גם ניתן להסביר את דברי התוספות שם שמבאר שאין לשאול מה יש מעבר ל"קצה" המזרחי או המערבי של העולם. זו שאלה שפשוט לא מתאימה כשמדובר בכדור...].
https://www.akshiva.co.il/%D7%9B%D7%9C%D7%9C%D7%99/%D7%94%D7%AA%D7%95%D7%A8%D7%94-%D7%9E%D7%A2%D7%93%D7%A0%D7%AA-%D7%90%D7%AA-%D7%9C%D7%95%D7%9E%D7%93%D7%99%D7%94/
 |
|
|