הגיעה אליי היום שאלה לגבי הזכות של הבעל לכפות את בת זוגו (או להיפך) לעלות לירושלים בימינו.7
יש להאריך ולהקדים מקורות, אבל לתועלת הציבור ולשמוע דעות על מה שכתבתי, אני מצרף כאן את מה שכתבתי בקיצור. יש כאן כמה נקודות ששוות דיון (כולל הדין הבסיסי עצמו שנראה קצת בעייתי).
שלום רב.נראה שמעיקר הדין גם היום יש זכות לכפות לעלות לירושלים או לצאת בלא כתובה. ראה מקורות
כאן.
יש לציין שבעיר העתיקה יש שיקול בטחוני, וכמה פוסקים כתבו ששיקולים כאלה מפקיעים את הזכות לכפות את בני הזוג לעלות לירושלים. נכון שהסיכון הוא קטן, ועדיין חיים בחלק הערבי של העיר יכולים להיחשב לא בטוחים ולדעתי אין אפשרות לכפות את בן הזוג לגור שם. דעת האדם הסביר כיום הוא שיש סיכון מסוים לגור במקומות אלו.
אמנם כעת יש לדון לגבי השכונות שנוספו לירושלים. מחד, באלה אין סכנה ולכן יש זכות לכפות לגור שם. מאידך, ייתכן שהזכות מיסודה לא נאמרה על החלקים הללו, שכן אין להם את קדושת ירושלים המקורית. במשנה ריש סנהדרין אנו מוצאים שהוספה על העיר והעזרות נעשית רק על ידי בי"ד הגדול של 71 סמוכים. אמנם בפורים יש דין סמוך ונראה, אבל זה רק לגבי קריאת מגילה ופורים.
אמנם מצאתי בציץ אליעזר שכתב (חלק יד סימן נב):
הנה בודאי ובודאי שישנו ענין גדול ועדיפות רבה לגור גם בירושלים החדשה מעל יתר ערי הארץ, באשר היא כעיר שחוברה לה יחדו סמוך ונראה לפלטרין של מלך, והא הרי אפילו לענין קבורה העדיפו חכמינו ז"ל בכל דור להיות נקברים בירושלים יתר מעל שאר ארץ ישראל, הגם שמקום הקבורה הוא מחוץ לעיר, ורק מכח היות זה סמוך לשער השמים אשר גם עבור כן נבאו והבטיחו גדולות ונצורות על הדבר הזה ועל הזכיה הגדולה.
ומינה (מזה נלמד) דעל אחת כמה שמובטח בכזאת להחי בה בחיים חיותו בסמוך ונראה, ואשר שם הקודש "ירושלים" נקרא עליה. בבחינה של 'אינו דומה קולטתו מחיים לקולטתו אחרי מיתה', (כתובות קי"ב ע"א), ובבחינה של 'והחונים סביב' מקרוב מקודשים טפי וקרובים אל אלקינו (שו"ת חתם סופר חיו"ד סי' רל"ג), ואשרי הזוכה לדור סמוך לקדושת הר אלקים חורבה בחורבנה (ח"ס שם).
ועדיין, לדעתי אין ללמוד מכאן על קדושה מלאה, כלומר שמבחינה הלכתית ניתן לכפות על בן הזוג לעלות לירושלים. לזה לא די ב'עניין' אלא יש צורך בקדושה ממשית. כך גם מדויק בלשונו של הציץ אליעזר שכותב שזו מעלה גדולה ועניין גדול, אבל לא כותב שכופים על כך את בני הזוג.
לכן לדעתי אין זכות לכפות לגור בשאר רבעים.
לסיכום, למיטב הבנתי הלכתית אין אפשרות לכפות את בן הזוג לגור בירושלים, לא בעיר העתיקה (בגלל הסיכון) ולא בחדשה (בגלל שאין לה קדושת ירושלים). כמובן שאם אתם מגיעים להסכמה לגור שם, תבורכו.
ובכל אופן אחזור ואומר שגם אם היתה זכות כזאת, מאד לא כדאי לעשות בה שימוש. אף אחד לא אומר שיש חובה לכפות את בן הזוג לעבור לירושלים, אלא לכל היותר יש זכות לעשות זאת. זה ודאי לא שווה את פירוק או ערעור התא הזוגי, שכל המגרש את אשתו אפילו מזבח מוריד עליו דמעות. וגדול השלום, שאפילו הקב"ה מוכן למחות את שמו על המים (בדין מגילת סוטה) כדי להביא שלום בין איש לאישתו. זה הערך החשוב מכל.
תוקן הלינק לנוחות הקריאה
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 18/08/2013 17:14:48