עד מתי נהיה פראיירים?
השבוע יצאתי לחפש מכשיר פלאפון חדש וערכתי סקירה די מעמיקה של הפלאפונים המוצעים למכירה בציבור החרדי.
אחרי שוטטות ארוכה בחנויות ומספר שיחות עם חברים שמתמצאים בנושא הגעתי למסקנה האחת.
אנחנו פראיירים.
וזה בערך המצב בשוק (חודש תמוז תשע"ז):
נוקיה 208 - אזל מהמלאי.
נוקיה C2 - אזל מהמלאי.
סמסונג 'אברכים' (E1300) - אזל מהמלאי. ניתן לרכוש מכשיר מחודש במחיר שנע בין 200 ל300 שקל.
לתשומת לבכם נזכיר שמכשיר כזה חדש עלה עד לפני כמה שנים משהו כמו 120 שקל.
סמסונג E3300 - אזל מהמלאי.
אוקיי, עד כאן מדובר במכשירים הגיוניים. טובים, חזקים, חברות שניתן לסמוך עליהם. הכל אחלה.
אפשר לומר שלמרות המחיר הגבוה שנאלצנו לשלם על מכשיר 'כשר' - לפחות קיבלנו בתמורה משהו שעונה על ההגדרה של "פלאפון".
זה היה פעם. מה שדוחפים לנו היום לידיים בחנויות הוא פשוט בושה.
בחנות הסלולר המוכר ניסה למכור לי מכשיר מפלסטיק, תוצרת חברת-פח סינית, כל כולו נראה כמו משחק ילדים.
ועל הדבר הנורא הזה לא מתביישים לבקש ממני 350 שקל?! (במבצע!).
אני שואל את המוכר אם יש לו מכשיר נוסף להציע לי. בטח שיש לו.
הוא מתחיל להוציא מכשיר אחר מכשיר פלאפונים שנראים משנות התרפפ"ו עם כפתורים בגודל של חצי שקל.
לקח לי שתי דקות להבין שאלה מכשירים שמיועדים לזקנים (על גבו של אחד המכשירים מוצמד 'לחצן מצוקה' אדום...).
והמחירים? 350, 400, 550 שקל..
יצאתי מהחנות וטלפנתי לסוחר פרטי שחבר הפנה אותי אליו.
בחורצ'יק נחמד, בוגר עולם הישיבות שמתפרנס טוב טוב מכל המסחרה שעושים עלינו.
וכאן הגענו לשוק השחור של הסלולארי החרדי.
אני חייב להודות שבמושג 'תומך כשר' נתקלתי עד היום רק במכתבי הרבנים ב'יתד' של יום שלישי.
אבל כשהפער בין מכשיר טוב (שלם! בלי מצלמה שבורה, כולל נגן MP3 ל"ע, עם בלוטות' שממש עובד!) לבין מכשיר מרוסק מפלסטיק הוא כמה מאות שקלים, גם אני מתחיל לתהות אם "גדולי ישראל" מ'יתד' של יום שלישי יצאו לאחרונה לקנות פלאפון כשר..
בכל אופן, מכשירי סמסונג 'תומכי כשר' יש והרבה, המחירים הרבה יותר שפויים מכיוון שאת מכשירי סמסונג הרבה יותר קל לפרוץ.
מכשירי נוקיה ניתן למצוא ב'עלי אקספס' במחירים מצחיקים (130-150 שקל). מדובר במכשירים טובים שאת האיכות שלהם כולנו זוכרים לטובה.
אממה? - להכניס 'סים' כשר למכשיר נוקיה אי אפשר אלא אם כן תנייד לפה ולשם ותוסיף כסף ותמשיך להתפלל ש"ועדת הרבנים לענייני תקשורת" לא תעלה על הפירצה שמצאת ותחסום גם אותה..
ואני שואל, כל זאת למה? למה מכשיר פלאפון "טרף" שעולה 130 שקל צריך עולה כמכשיר כשר 550 שקל?
אחרי בירור שערכתי (חבר של חבר שמחזיק בבעלותו חנות פלאפונים) נתודעתי לאמת שהרבה אנשים לא רוצים שתדעו.
מי שאחראי על שיווק הפלאפונים הכשרים לחנויות, הוא גם זה שמחזיק במונופול על השוק וקובע את המחירים המופקעים.
לגוף שמפקח על כל אלה קוראים "ועדת הרבנים לענייני תקשורת".
אז לאן הולך כל הכסף שלי, שלכם, שלנו? על מה ולמה? למה בכלל הגענו למצב כזה?
הוא שאמרתי. אנחנו פראיירים.