י"ט אדר ב' התשפ"ד
29.03.2024
בית המשפט הכריע

התצפיתניות הקיצוניות יורחקו מהלשכה

בית המשפט הכריע: הנשים יורחקו למשך 90 יום מלשכת הגיוס • בתוך כך: בשעה זו מתקיימת מחאה בסמוך לבית המשפט השלום בירושלים, על רקע דיון בעניין של 3 הנשים שעוכבו או נעצרו בפעילות משטרת ישראל בסמוך ללשכת הגיוס בתחילת השבוע • 'בחדרי חרדים' עם כל הפרטים

התצפיתניות הקיצוניות יורחקו מהלשכה
לשכת הגיוס בירושלים צילום: פלאש 90

בית המשפט הכריע: הנשים שעמדו בסמוך ללשכת הגיוס בירושלים ונחשדו בכך ש"עיכבו צעירות המבקשות להיכנס ללשכת הגיוס ובמעשיהן עלולות לגרום להפרות סדר במקום" - יורחקו למשך 90 יום מלשכת הגיוס. בתוך כך, במהלך הדיון נערכה מחאה בסמוך לבית המשפט, שם נעצרו חמישה חשודים בהפרת הסדר הציבורי.

כזכור, בשעות הבוקר של יום ראשון השבוע, הגיעו כוחות משטרה לפתח לשכת הגיוס בירושלים, ועכבו שלושה נשים לחקירה בחשד כי הן מעכבות צעירות המבקשות להיכנס ללשכת הגיוס "ובמעשיהן עלולות לגרום להפרות סדר במקום". שתים מהן סירבו ונעצרו. בתום חקירתן, שוחרר.

בדיון שנערך הבוקר ביקש הטוען המשטרתי רס"מ ניר בן חיים להרחיק של שלושת הנשים מלשכת הגיוס למשך חצי שעה עד לערב חנוכה תש"פ, למרחק שלא ייפול מ-200 מטר. בן חיים הסביר כי במהלך השנה האחרונה אותן נשים עומדות מחוץ ללשכת הגיוס ומעודדות צעירות שבאות להתגייס לא להכנס ללשכה, "תוך שהן משדלות אותן להצהיר תצהירים כוזבים, תוך שהן מאיימות עליהן, מספרות להן שאם ייכנסו ללשכת גיוס ייעצרו, מספרות להן סיפורי זוועות על הצבא".

השוטרים בכניסה לבית המשפט. צילום: דוברות המשטרה

לדבריו וכפי שסוקר בהרחבה ב'בחדרי', כאשר נערה מחליטה שהיא בכל זאת נכנסת ללשכת הגיוס, מתחילה התגודדות המונית שמביאה להתפרעויות מחוץ ללשכת הגיוס. "מדובר לדעתנו בקשר שקיים בין הנשים הללו לבין ארגון שקורא לעצמו "חומותייך" וכאשר בשלב הראשון ניסיון השידול והסתה להשתמטות לא מצליח, מתחיל השלב השני שמביא להתפרעויות בלשכה".

"איך הם מטרידים ומאיימים" טען. הוא התייחס להפרת הסדר שאירעה ביום ראשון השבוע "כתוצאה מהקשר שעלה בין שלושת הנשים הללו לבין אותה התפרעות, הגיעו כוח שיטור לשם וניסה לעכבן". כפי שדווח ב'בחדרי', במהלך ניסיון העיכוב, "שתיים מהנשים ניסו להתנגד לעיכוב, לא הקשיבו לשוטרים, ניסו להתקשר בטלפונים, למרות שנאמר להן לא להתקשר לאף אחד". בחקירה, אמרו הנשים שבסך הכול הן רוצות ליידע את אותן נערות על הזכויות שלהן ולא מבצעות עבירה - והכחישו גישה אגרסיבית ומסיתה

בסיום חקירתן, שלוש הנשים שוחררו בתנאי הרחקה מלשכת הגיוס למשך של 15 ימים למרחק של 200 מטרים וכן התייצבות בביהמ"ש. "אנחנו לא באים למנוע מהן את חופש הביטוי. אם התנהלות שלהן תמימה, הן לא חייבות לעמוד בדלת הלשכה ולפנות לנערות בצורה אגרסיבית" אמר ניר בן חיים. "ההפגנה מחוץ לבית המשפט היא רק הוכחה שכל הפעילות הזאת ממוסדת, שהרי אם לא הייתה פעילות ממוסדת, איך הגיעו לכאן עשרות אנשים ועשו הפגנה". בנוסף ציין בפני השופט כי ברשותו הקלטה מאדם שפועל בארגון חומותייך שקורא לאנשים לבוא להפגין מחוץ לבית המשפט - דבר שאכן קרה בפועל כאמור, ו-5 נעצרו.

עו"ד נדב גדליהו שמייצג את הנשים, ביקש לראות אישור של פרקליט המדינה שי ניתן, לפתיחת החקירה, שכן חקירה בחשד להסתה שמורה לו בלבד. סגן ניצב ענת שרעבני, סגנית אח"ם של תחנת לב הבירה, השיבה תשובה תמוהה "הן יוזמנו לחקירה לאחר קבלת האישור מפרקליט המדינה. החקירה נפתחה", וזאת למרות שאותן נשים כבר נחקרו ביום ראשון. "עצם ההתנגדות שלהן וההפגנה מחוץ לבית המשפט מוכיחות את הטענה שלנו שמדובר בנשים שקשורות באופן ישיר ועקיף להפרות הסדר" הסבירו את הבקשה להרחקתן.

"אין אישור והחקירה פסולה מלכתחילה וכל צו שיוצא ממנה הוא פסול" אמר עו"ד גדליהו לשופט, "כל ההצטדקות שהם יחקרו בעתיד, אז שיחקרו בעתיד. זה שקר וכזב. כול הזמן חקרו אותם על הסתה והסתה". לדבריו, באירוע ביום ראשון, מדובר בנשים שהגיעו לשוטרת סמוייה שהתחזתה לדתייה ואמרו לה את הזכויות שלה. "להגיד למישהי שלא הוציאה פטור מהכרה דתית, סעיף 40 לחוק שירותי ביטחון, אם את תיכנסי ללשכת הגיוס את תעצרי - אין בזה שום עבירה ושום הסתה ושידול". עוד אמר כי "לבוא ולהגיד לאדם את הזכויות שלו ולהגיד שאם היא מצהירה, יהיה לה פטור מהצבא, זה לא עולה בסעיף ובוודאי ספק אם פרקליט המדינה היה מאשר פתיחת חקירה בדבר הזה".

השופט אליעזר ביאלין החליט לקבל חלקית את בקשת המשטרה והרחיקן למרחק של 200 מטרים מלשכת הגיוס ברחוב רש"י בירושלים למשך כשלושה חודשים י"ח אלול. "תכלית ההפגנה והבעת המחאה ניתן לקיים גם במרחק של 200 מטר" נימק והוסיף כי "אני סבור שהמעשה אכן מעלה חשד ולו ראשוני לעבירה של הסתה להשתמטות".

"מדובר בפגיעה חמורה בחופש הביטוי" מסר עו"ד גל נשרים. "ארגון חומותייך לא מסתיר את פעילותו ואף הודיע למשטרה באמצעות משרד עו"ד נדב גדליהו על כך והזמין אותה לחקור את מנהלי הארגון ככל שהיא מעוניינת בכך. המשטרה במקום זאת פעלה בניגוד לזכויות יסוד ואף בניגוד להנחיות פרקליט המדינה, ואנו סבורים ששופט בית משפט השלום שגה כשהתיר זאת. על כן נגיש ערר לבית המשפט המחוזי בשעות הקרובות".

כפי שדווח ב'בחדרי חרדים', בחודש כסלו תשע"ח, נערכה הפגנה במשך למעלה מיממה ובמהלכה נעצרו 34 מפגינים שנחשדו בהפרת הסדר, לאחר שאותן נשים דיווחו על צעירה דתייה שנכנסה ללשכת, רצתה לצאת אך סורבה. ההפגנה נמשכה כאמור במהך למעלה מיממה, אז פורסם לראשונה ב'בחדרי חרדים' כי מדובר בהפגנת "פייק" מאחר ואף אחת לא נעצרה במקום.

יצוין כי במסגרת המאבק נגד הגיוס ישנה נוכחות קבועה של תצפיתנים ותצפיתניות אשר עוקבים אחר הבאים ללשכת הגיוס בירושלים ובמקומות נוספים. כאשר הם מבחינים בבעל מראה חרדי שמגיע ללשכה, הם פונים אליו ומסבירים לו את זכויותיו. במידה וזה מצהיר שהוא מעוניין להתגייס או מתלבט, הם מנסים לדבר על ליבו. כך גם לגבי נשים. 

בחודש נובמבר 2017 דיווחו תצפיתניות כי צעירה דתייה נכנסה ללשכת הגיוס בירושלים, אך לא נראתה יוצאת. שעות לאחר מכן, תצפיתנים דיווחו על בחורה שרצתה לצאת אך סורבה - קווי הנייעס של הפלגים הקיצוניים תדלקו את השמועה, ורבנים ספרדים הגיעו למחות. בחלק מקווי המידע של הקיצונים, דיווחו על כך שבחורה נעצרה וקראו לצאת ולהפגין.

לטענת המפגינים, הבחורה נותרה בלשכת הגיוס במהלך הלילה, אף שאין מתקן כליאה בלשכת הגיוס בבירה - לכן ההפגנה נמשכה במשך למעלה מיממה, במהלכה אף הוצתה אש בפתח לשכת הגיוס. 

כפי שדווח לראשונה ב'בחדרי חרדים' בצה"ל הכחישו נחרצות את המעצר, ובעקבות כך החלו קווי המידע 'לרדת מהעץ' וחלקם אף דיווחו כי אין אף בחורה שנעצרה. אולם השפעת קווים אלו לא ניכרה בשטח, שכן עשרות מפגינים המשיכו להתעמת במקום עם כוחות המשטרה. 

במהלך השעות שקדמו לפיזור, ניסו במשטרה לבוא לקראת עסקני המפגינים שלא האמינו כי אין עצורה בלשכה והסכימו כי עורכת דין מטעם אחד הארגונים העוסק במאבק נגד הגיוס תכנס ותסרוק את הלשכה על מנת לאמת את גרסת צה"ל, כי אין אף בחורה כלואה בפנים. העו"ד אכן נכנסה פנימה, אך מאחר והמפגינים לא האמינו אף לה - ההפגנה נמשכה. 

במהלך ההפגנה נזרקו לעבר השוטרים שהגיעו לפזר את המפגינים בקבוקי זכוכית, אבנים וחפצים שונים נוספים. כתוצאה מכך, שלושה שוטרים נפצעו באורח קל. עד לסיום ההפגנה, כאמור, המשטרה עצרה 34 מפגינים, מעבר לשניים נוספים שנעצרו אתמול. 

לקראת השעה 22:00, לאחר שהמפגינים התפזרו, דובר צה"ל התייחס לנושא והוציא הודעה רשמית בה הכחיש את "הפרסומים השגויים בדבר מעצרה של משתמטת חרדית והחזקתה בניגוד לחוק". עוד הוסיפו כי "צה"ל רואה בחומרה ומגנה כל אלימות כלפי כוחות הביטחון ומדגיש כי כל מעשה מסוג זה לא ירתיע מלגייס את המיועדים לשירות ביטחון על פי החוקים במדינת ישראל".

לשכת הגיוס בירושלים נשים הרחקה משטרה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד