ד' כסלו התשפ"ה
05.12.2024
נעים לידיים בלבד

לפחות שלושה ילדים נפגעו בעיניהם מאלכוג'ל בחודש האחרון

הרופאים מזהירים מפני האלכוג'ל שהפך בחודשים האחרונים למצרך בסיסי בכל בית בישראל: "זהירות מהחומר - נראה כמו חומר תמים שנגיש לכולם ללא סימון אזהרה, אך ברגע אחד עלול לגרום לאבדן ראייה בילדים ולנזקים אדירים", זאת בעקבות פציעתם של כמה ילדים ואשפוזם

לפחות שלושה ילדים נפגעו בעיניהם מאלכוג'ל בחודש האחרון
אילוסטרציה צילום: pexels

תרחיקו מהעיניים: רק בחודש האחרון טופלו במרכז הרפואי 'שערי צדק' בירושלים שלושה מקרים, שבהם נפגעו ילדים באופן קשה בעיניהם לאחר שנגעו בעין ביד שנשטפה בנוזל חיטוי – אלכוג'ל. באחד המקרים נגרמו לעין נזקים קשים, והילד הורדם למשך שבוע. בבית החולים מזהירים: "חייבים להיזהר מהחומר - נראה כמו חומר תמים שנגיש לכולם ללא סימון אזהרה, אך ברגע אחד עלול לגרום לאבדן ראייה בילדים ולנזקים אדירים".

בבית החולים הירושלמי אומרים כי בחודש האחרון טופלו במיון העיניים בבית החולים שערי צדק שלושה מקרים של ילדים ותינוקות שסבלו מפגיעות עיניות משמעותיות כתוצאה משימוש בנוזלי חיטוי אלכוהוליים לידיים. אחד מהם נפגע באופן קל, השני בינוני והאחרון שבהם, י. ש. ילד בן 4, נפגע באופן קשה ביותר לאחר שכמות גדולה הותזה לעינו השמאלית בזמן שהותו בפעוטון. הוא הובהל למיון בשערי צדק, שם זוהתה בבדיקה פגיעה קשה בקרנית ובלחמית העין שכמעט הובילה לעיוורון.

הילד הורדם לצורך שטיפה וניקוי יסודיים של העין. עקב הפגיעה הקשה הילד אושפז כאשר כל כמה ימים הורדם לצורך בדיקה וטיפול. לאחר 10 ימים הוא שוחרר ונמצא כעת תחת מעקב. למרבה המזל לא צפויה פגיעה בראייתו.

"האלכוהול שבחומרי החיטוי הביתיים הורג נגיפים כמו שהוא הורס תאים אחרים" אומר ד"ר ישי ווייל, רופא עיניים בכיר ביחידת הקרנית במרכז הרפואי שערי צדק. והוא מסביר: "כשהחומר פוגע בחלק החיצוני של העין הוא גורם להרס חלבונים ותאים, ובעקבות דלקת קשה בעין או זיהום הפגיעה יכולה להגיע לכדי עיוורון. בנוסף, בפגיעה בתאי הגזע של הקרנית עלולה לגרום לעכירות, לצמיחת כלי דם על פני הקרנית ולפגיעה קשה בראיה".

ד"ר ווייל מוסיף ומספק טיפ שיכול למנוע את הסכנה: "צריך לזכור שכאשר אנו שמים בבית את התכשיר בגובה נח לשטיפת ידיים של מבוגר, זהו פחות או יותר בגובה הראש של הילדים. ולכן כאשר ילד ניגש לחטא את ידיו ומפנה את פיית התכשיר לכיוונו, הוא מסתכן בכך שנוזל יותז לפניו, ובפרט לעיניו. הסיכון לעין בפגיעה ישירה כזו הוא גדול ביותר. כדי להימנע מפגיעות מסוג זה יש צורך להגביר מודעות בקרב ההורים שיש להרחיק מחטאי ידיים מהישג ידם של ילדים באותה מידה שמרחיקים מהם חומרי ניקוי. בנוסף, רצוי לרכוש את תכשירי חיטוי הידיים עם פיה בעלת זרוע הפונה כלפי מטה. בצורה כזאת, גם אם יותז חומר, הוא יגיע לרצפה ולא לפניו של הילד".

ניהול מהיר ונכון של פגיעת חומר כימי בעיניים בכלל, יכול לעשות את ההבדל בין ילד שיחלים ללא פגע ובין מטופל שיאבד את הראיה, הוא אומר וממליץ כי במידה ובכל זאת ילד בקרבתכם נחשף לחומר כימי בעיניו, יש לשטוף את העיניים היטב במי ברז למשך כ-20 דקות לפחות, עוד לפני הפינוי למיון.

"הגננת התקשרה אלינו לעדכן שהילד נראה סובל במיוחד לאחר שחומר חיטוי אלכוהולי שנמצא בשימוש נפוץ בגן הותז לעינו". מספר אביו של י. ש., הילד שנפגע באופן קשה. "ביקשתי מהגננת שתשטוף לו את העין אך למרות זאת, התקשרה להגיד שהוא לא נרגע. לבסוף הגעתי על מנת להרגיע אותו מבלי לחשוב שנשקפת לראייתו סכנה.

"הילד לא הפסיק לבכות, וכשהגענו הביתה והבטתי בעין חשכו עיניי, סף העין התחתון התנפח וממש לא ניתן היה לראות את העין. לא דמיינתי שהחומר התמים הזה עלול לגרום לנזק בקנה מידה שכזה. הגענו למיון שם ביצעו לעין שטיפה חזקה תחת הרדמה והוא קיבל סדרת טיפולים דומים במהלך שבועיים בהם היה מאושפז במחלקת הילדים. הילד יזדקק בתקופה הקרובה לטיפות אך תודה לאל שהראייה שלו ניצלה אנו אסירי תודה לצוות שטיפל בו באופן מידי ומקצועי".

והלקח שלו להורים: "הייתי רוצה להזהיר את כל ההורים והגננות. זה לכאורה נראה כמו חומר תמים שנגיש לכולם ללא סימון אזהרה, אך ברגע אחד עלול לגרום לאבדן ראייה בילדים ולנזקים אדירים".

קורונה חומר חיטוי בית חולים שערי צדק

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}