י"א ניסן התשפ"ד
19.04.2024
עשן קטלני

עישון מסוכן: זה מה שהניקוטין עושה למוח

מחקר חדש מגלה כי שאיפת ניקוטין מעודדת התפשטות סרטן ריאות למוח, מקום בו קשה עד בלתי אפשרי לטפל בו

עישון מסוכן: זה מה שהניקוטין עושה למוח
גבר מעשן צילום: pixabay

האזהרה הבאה שיציג משרד הבריאות על חפיסות הסיגריות? מחקר חדש קובע כי ניקוטין מעודד את התפשטות סרטן הריאות למוח, מה שמקשה על הטיפול בגרורות המתפשטות ללא שליטה.

ידוע זה מכבר הקשר בין עישון טבק לסיכון לחלות בסרטן ריאות. עד 40% מחולי סרטן ריאות מהסוג השכיח (תאים לא קטנים) עלולים לפתח גרורות במוח. אפשרויות הטיפול במוח מוגבלות, מאחר ורוב התרופות אינן מסוגלות לעבור את מחסום הדם-מוח (רקמה המסננת את הדם טרם כניסתו למוח). על כן קיימת חשיבות רבה בהבנת מנגנון היווצרות הגרורות. חוקרים מבית הספר לרפואה של המרכז הרפואי ווייק פורסט שבצפון קרולינה, ארה"ב, גילו לאחרונה כי הניקוטין שבטבק למעשה מעודד התפשטות או התפתחות גרורות של תאי סרטן ריאה במוח.

החוקרים בחנו נתונים של 281 חולי סרטן ריאה בשלב מתקדם (שלב 4). מתוכם קבוצה של 79 חולים פיתחו גרורות במוח, מהם 59 עישנו בעת האבחנה ו-22 לא עישנו או עישנו בעבר. נמצא כי שיעור הגרורות למוח היה גבוה משמעותית במעשנים פעילים לעומת לא מעשנים או מעשנים בעבר.

בנוסף, בניסויים בעכברים, החוקרים גילו כי הניקוטין מעודד התפתחות גרורות במוח בכך שהוא חוצה את מחסום הדם-מוח וגורם להחלשת התגובה החיסונית במוח שהופכת מהגנתית לכזו המקדמת התפתחות גרורות.

החוקרים מזכירים כי ניקוטין הוא חומר ממכר ביותר, ולכן הוא מהווה את המחסום העיקרי לגמילה מעישון. מוצרי ניקוטין ללא עשן, כגון סיגריות אלקטרוניות, ומוצרים כמו מסטיק ומדבקות ניקוטין, מוצעים לעיתים קרובות כאמצעי עזר לגמילה, אך החוקרים מזהירים כי לאור ממצאי המחקר יש לנקוט משנה זהירות בשימוש במוצרים אלה.

עישון ניקוטין סרטן ריאה מוח

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד