ט' ניסן התשפ"ד
17.04.2024
גזירות תקציב 2021-2022

פגיעה אנושה בבטן הרכה של הציבור החרדי בנושא המשכנתאות

בנק ישראל פרסם בימים האחרונים מסמך שאלות ותשובות בכל הנוגע לתקנות החדשות בנושאי המשכנתאות, לפיהן עולה התעמרות בעצמאים וברוכשי דירה שניה 

פגיעה אנושה בבטן הרכה של הציבור החרדי בנושא המשכנתאות
אילוסטרציה צילום: ליאור מזרחי, פלאש 90

במסמך שאלות ותשובות ששלח בנק ישראל שם פרסם את התקנות החדשות, מתברר כי מעתה בנק ישראל מגדיר שלא ניתן לשעבד נכס קיים לצורך הון עצמי, בניגוד למצב הקיים בו ניתן לקבל הלוואה על נכס קיים בדיור לצורך רכישת דירה נוספת.

שינוי משמעותי נוסף שמפרסם בנק ישראל הוא שההקלה בתקופת הקורונה לפיה ניתן לקבל הלוואת כל מטרה עד %70 לנכס קיים לא תוארך והיא תיפסק ב-30/9/2021. לאחר מכן גובה ההלוואה יחזור לקדמותו עד %50.

בנק ישראל מחריג את משפרי הדיור בעלי דירה יחידה הרוכשים דירה חליפית, והם יוכלו לשעבד את הדירה הקיימת במגבלות הבאות.

1. ניתן לקחת גישור בלבד על דירה קיימת. 2. סכום המשכנתא עד %30 משווי הדירה הנרכשת. 3. תקופת ההלוואה לפי מגבלות דירה חליפית של רשות המיסים.

ברוך פיירשטיין, חבר הוועדה המקצועית בהתאחדות יועצי המשכנתאות, מלווה את נושא המשכנתאות מזה שנים, ולדבריו מדובר בפגיעה באלפי משפחות בציבור החרדי, אשר רוכשים דירות להשקעה באמצעות מינוף הנכס הקיים, וכן נהנים מהיכולת לקבל אשראי נוסף על הנכס הקיים.

פיירשטיין מסביר את המשמעויות הדרמטיות של ההנחיות החדשות של בנק ישראל: לא ניתן יהיה לקבל יותר מינוף על נכס קיים כדי לרכוש נכס אחר בהלוואה לדיור.

גם אם תנסו לקחת את זה כגישור ואחר כך למחזר, הריביות יהיו כמו הלוואה לכל מטרה. הוראת השעה של %70 הלוואה לכל מטרה שהיתה בתקופת הקורונה לא תוארך יותר מה-30/09/2021 כך שיכולת קבלת אשראי של משפחות רבות ייפגעו אנושות.

הלוואות גישור על נכס קיים לטובת רכישת נכס חלופי לא יעלו על 30 אחוז משווי הנכס הנרכש, ויהיו מקסימום ל-24 חודשים. פיירשטיין מציין כי כרגע מדובר בטיוטה שפירסם בנק ישראל לצורך קבלת תגובות הציבור, אבל נראה שזה יכנס לתוקף כבר בימים הקרובים.

בתגובה להודעת בנק ישראל אומרים בהתאחדות יועצי המשכנתאות כי: "במקום לעשות סדר אצל המשקיעים הגדולים, המחזיקים חמש דירות ומעלה, ובמקום לתת לממשלה לטפל בבעיית ההיצע, בנק ישראל בוחר להתעמר בעצמאים ורוכשי דירה שניה ולדחוף אותם לזרועות חברות האשראי החוץ בנקאי, על מנת שאלה ישלמו ריביות גבוהות ומשמעותיות ממה שיכלו לקבל באופן מסודר בשוק הבנקאי. זאת ועוד, החיפזון של בנק ישראל המשנה את המדיניות באופן מיידי, ללא הוראות מעבר, יביא רוכשים רבים להפרות חוזה או לנטילת אשראי מסוכן, על מנת לעמוד בהתחייבויות שניתנו בטרם כניסת ההוראה לתוקף.

בנק ישראל פועל שוב בדרך שהוכח שהיא אינה יעילה, והוא מנסה לצנן את הביקושים בכוח, אבל עושה זאת דרך ייקור האשראי לכלל הציבור. אנחנו קוראים לבכירי הבנק להכניס הוראות מעבר ולשקול שוב את החלת המדיניות, בטרם זו תגרום לנזק מיותר".

משכנתאות בנק ישראל תקציב המדינה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד