ט"ז ניסן התשפ"ד
24.04.2024

המאפיות של גדולי ישראל • פרויקט מיוחד

פרויקט מיוחד: מאפיות מצות היד הגדולות והמרכזיות בישראל • היכן נוסדה מאפיית ו'יזניץ? • מי אופה במאפיית דושינסקיא? • והיכן אופה הגר"ח קנייבסקי?

המאפיות של גדולי ישראל • פרויקט מיוחד



מאפיית האדמו"רים

• מאפיית המצות 'היימשע מצות' בקרית צאנז בנתניה, פועלת מזה ארבע שנים ועומדת תחת בעלות הנהלת ישיבת צאנז - היכלי התורה והחסד קרית צאנז.

מיד לאחר חנוכה מתחילים באפייה, כשבכל שנה מוסיפים עוד ימים ומשמרות בשל הביקוש הגואה.

למאפייה צוות משגיחים קבועים ועליהם מפקח שמגיע מידי כמה שעות לרענון. על ההשגחה ממונה הגאון רבי חיים יעקב שוורץ, דיין קרית צאנז ורב בית החולים לניאדו.

ל'היימישע מצות' עשרות הידורים מיוחדים.

האדמו"ר מצאנז, נוהג לאפות במקום בערב פסח, וכן האדמו"רים מטשערנוביל, טשארנוביל, מאקווא, דעעש ועוד, שולחים את בניהם או את דייני החסידות לאפות עבור קהילתם.

• מאפיית 'טיב המצות' ממוקמת ברחוב שמשון הגיבור 9 בבני-ברק, המאפייה נוסדה לפני 20 שנה על ידי הרב אהרן קורניצר חסיד ויז'ניץ, ועומדת תחת השגחה משולשת - של הגאון רבי שמואל אליעזר שטרן, בד"ץ הכשרות של חסידי סקווירא בארה"ב, ו'קהל מחזיקי הדת'.

הרב קורניצר אומר ל'בחדרי חרדים': "אצלנו במאפייה עובדים אך ורק אנשים יראי שמים ולא פועלים שעובדים לפי שעה".

גדולי ישראל שאופים את המצות אצל קורניצר הם: הגר"ש וואזנר, האדמו"ר מויז'ניץ, האדמו"ר מסערט ויז'ניץ, הגרי"מ לאו ועוד חבורות חשובות כדוגמת אברכים מלייקווד שבאים במיוחד לאפות מצות בארץ.

צילום: מנחם הלוי צילום: צילום: מנחם הלוי
צילום: מנחם הלוי


הכי מהודר והכי זול

• מאפיית מצות 'כפר חב"ד' היא מאפייה ותיקה שנוסדה ביוזמתו של הרבי מליובאוויטש זצוק"ל בצריף פשוט.

אז היו מגיעים בחורי הישיבה של חב"ד ואופים מצות בהתנדבות.

בשנת תשמ"ד רכשה משפחת סטמבלר את המאפייה ומאז קיבלה המאפייה תנופה חדשה, ונבנה בנין מיוחד עבור המאפייה.

אמנם, נדיר למצוא מאפייה לה נבנה מבנה מיוחד. היא תוכננה כך שבעת האפיה ניתן להביא אליה אנשים רבים לסיור.

מאות אלפי ישראלים ביקרו בה וראו לראשונה אפיית מצות.

המאפייה עומדת תחת השגחת הגאון רבי מרדכי שמואל אשכנזי, רב הכפר שהתייעץ רבות עם האדמו"ר זצוק"ל באשר להתנהלות המאפייה.

בעבר כאשר נפתח עידן הנירוסטה קבע האדמו"ר כי אין להתייחס למתכת זו כאל ברזל.

השנה לראשונה יש למאפיה גם כשרות של בד"ץ 'העדה החרדית'.

המאפייה מהודרת בכך שתהליך הייצור מהיר, בנין גדול משופץ ונקי, וצוות של שלשה משגיחים שעומדים על משמרתם בכל עת.

"זכור לי כשהאדמו"ר מבעלזא אפה מספר שנים מצות במאפייה", אומר הרב מאיר סטמבלר מבעלי המאפייה.

אשר למחיר: מדובר במחיר הזול בשוק. "בשל כמויות הייצור הגדולות", אומר הרב סטמבלר, "אנחנו יכולים הכי זולים בכדי להגיע למטרה שיותר ויותר יהודים יוכלו לאכול בפסח את מצות כפר חב"ד.

צילום: פלאש90צילום: צילום: פלאש90
צילום: פלאש90


המאפייה של ה'בריסקערס'

• מאפיית 'מצות דושינסקיא' ממוקמת ברחוב שמואל הנביא בירושלים, בבנין בית חינוך לבנות של החסידות.

המאפייה נוסדה לפני 17 שנים וההכנסות נועדו למוסד לבנות. המאפייה מיועדת רק לחבורה ולא למכירה בשוק, וקיימות בה הידורים גם כשיטת בריסק.

המאפייה בהשגחת בד"ץ 'העדה החרדית', ואופים בה גאב"ד 'העדה החרדית', האדמו"רים מדושינסקיא תולדות אברהם יצחק, פינסק-קרלין, ראש ישיבת מיר והאחים לבית בריסק.

בערב פסח לאחר חצות ניתן לראות מחזה מרנין במקום כשהגאב"ד והאדמו"ר מדושינסקיא מתפללים בבגדי שבת, קוראים את ההלל ואופים את את המצות הנמכרות אחר כך לכל דכפין.

• אין ילד בני ברקי שלא מכיר את מאפיית 'בורר', הרב דב בורר הינו יהודי מבוגר המתגורר ברחוב רשב"ם 18 בבני-ברק. בחצרו אילן עליו מברך מידי ראש חודש ניסן הגר"ח קנייבסקי.

לפני 45 שנה הקים הרב בורר מאפיית מצות בחצרו לבקשת שכנו הגאון רבי גדליה נדל זצ"ל ומאז המאפייה גדלה והתפתחה.

המאפייה ממוקמת כיום ברחוב שאול המלך בבני ברק, והיא פועלת מאחרי פורים. אצל הרב בורר "יש על מי לסמוך". אין למאפייה שום חותמת כשרות אך גדולי בני ברק אפו בה. ביניהם: ה'סטייפלער', הגר"ד פוברסקי, הגרמ"ש שפירא. כיום אופים במקום: הגר"ח קנייבסקי, הגר"נ קרליץ, הגרב"ד פוברסקי ועוד.

צילום: מנחם הלוי צילום: צילום: מנחם הלוי
צילום: מנחם הלוי


כשהרב לנדא ישב עם האדריכל

• מאפיית המצות המפורסמת 'סאטמר' בבני-ברק, פועלת כבר למעלה משלושים שנה ברחוב ישמח משה בקרית סאטמר.

המאפייה שייכת למוסדות סאטמר ומי שמפעיל אותה בפועל הם האחים הרב מאיר והרב שייע שוורץ.

המאפיה עומדת תחת השגת הגרמי"ל לנדא עם משגיחים צמודים: אחד על יד התנור ואחד בעשיית הבצק.

לאחר אפייתם בתנור המצות נכנסות לחדר ייבוש המוציאים את הלחות מהמצות כדי שיהיו פריכות.

השנה לראשונה פתחו האחים שוורץ מאפייה חדשה וגדולה הממוקמת ברחוב בן יעקב בבני-ברק, כשהסניף הוותיק בישמח משה נשאר לחבורות בלבד. על תכנית בניית המאפייה החדשה ישב הגרמי"ל לנדא אישית שעות על גבי שעות, יחד עם אדריכל תוך הקפדה על כל החומרות וההידורים.

• מאפיית 'מצות אירנשטיין', הוקמה לפני 13 שנה בעיר אשדוד, ולאחר 4 שנים עברה ממקום קטן למקום גדול בעיר. כיום, מבחינת השטח, היא המאפייה הגדולה בארץ.

העבודה אצל אירנשטיין מתחילה מחודש כסלו, ולו טכניקות מיוחדות כדי שהעבודה תלך בקלות ובכשרות מהודרת.

ההשגחה היא של בד"ץ 'העדה החרדית', רבים מרבני העדה החרדית מגיעים מירושלים ובית שמש לאפות בה מצות.

אירנשטיין משתבח שאצלו המצות דקות ופריכות ועוברות ייבוש מיוחד. אך המחיר גבוה יחסית.

צילום: פלאש90צילום: צילום: פלאש90
צילום: פלאש90


ליין המצות הדקיקות

• מאפיית 'משמרת המצות' נוסדה לפני עשרים שנה על ידי הרב קליינמן, וכיום עומדת בבעלותו הרב צבי גלבשטיין רב קהילת בית-וגן באלעד.

המאפייה ממוקמת ברחוב אמרי ברוך בבני-ברק, לשעבר בית המדרש 'מרכז חסידי ויז'ניץ'. בעבר הייתה ממוקמת ברחוב שלמה המלך. היא עומדת תחת השגחת הגרמי"ל לנדא.

אופים במקום: האדמו"רים מנדבורנה, טשרנוביל, סאדיגורה, ספינקא, לובלין, גארליץ, לעלוב בני ברק, נאראל, שומרי אמונים, הדיין הגרמ"מ שפרן, הגר"ד בצרי, הגר"ש בעדני ועוד.

למאפייה ליין של מצות דקות כשבכל קילו נכנסים 22 מצות, בעוד ובשאר המאפיות נכנסות 16 מצות.

• מאפית ויז'ניץ ממוקמת בסמוך לקרית ויז'ניץ ושייכת למשפחת וייס. המייסד הוא הרה"ח רבי עביר וייס ז"ל.

בתקופת האדמו"רים ה'אמרי חיים' וה'ישועות משה' זצ"ל היו אופים שם בערב פסח כשקהל גדול משתתף וקורא את ההלל בשעת האפייה. בעשור האחרון עברה האפייה בערב פסח ל'היכל' הסמוך לבית המדרש של ויז'ניץ.

תחילה היא היתה ממוקמת סמוך לבית המדרש ול'אמרי חיים' לא נחה דעתו מכך והמאפייה הועברה וכיום היא ממוקמת ברחוב מתתיהו.

האדמו"ר מסאדיגורה זצ"ל נהג לאפות כאן.

המאפייה עומדת תחת כשרות הגרמי"ל לנדא ובעבר הייתה תחת השגחת האדמו"ר שהיה רב השיכון. מפעל ה'קמחא דפסחא' של בית האדמו"ר מויז'ניץ מוכר את המצות לחסידים במחיר מסובסד.

צילום: יעקב לדרמן צילום: צילום: יעקב לדרמן
צילום: יעקב לדרמן


המאפייה של הרבי

• מאפיית המצות 'יד עזרא' ממוקמת ברחוב שלמה המלך 17 בבני ברק בבנין 'יד עזרא' לשעבר.

המאפייה הוקמה לפני מעלה מחצי יובל שנים, והאפייה מתחילה מחודש כסלו.

"המטרה היא להספק מצות מהודרות במחירים סביר", אומרים בעלי המאפיה. "הוכחנו את עצמנו. אנחנו לא משקיעים בפרסומת אלא במאפייה".

המאפייה עומדת תחת השגחת הגרמי"ל לנדא ובין הקליינטים חסידות גור וויז'ניץ.

• מאפיית המצות פרמישלאן הממוקמת ברחוב אברבנאל בשכונת קרית הרצוג בבני-ברק, הוקמה לפני עשרים וארבע שנים עת שנכנס האדמו"ר מפרימשלאן לגור בביתו ברחוב אברבנאל 6.

האדמו"ר מקפיד לאכול רק מצות שנאפו בערב החג לאחר חצות ואחד מתומכיו בנה לרבי תנור מיוחד עשוי מתכת אך המצות נאפו על גבי לבנים.

לפני עשר שנים נבנה תנור תעשייתי גדול ולצידו מאפייה משוכללת.

המאפייה פועלת פעמיים בשנה: בראש חודש ניסן אז אופים מצות אותם האדמו"ר מחלק לקהל שמגיע להתברך בערבי פסחים, ובמצות הנאפות בערב החג לאחר חצות המיועדים לאדמו"ר.

אין מחיר למצות שנאפים במאפייה, כי המצות של הרבי אינם ביזנס וממה שאופים הולך לחסידים ולבית האדמו"ר.

• מאפיית מצות 'חבורה בית שמש' האופה גם מצות מכונה ממוקמת בכפר נוחם, באזור התעשיה בבית שמש ומנוהלת על ידי הרב חיים אהרן סטניצקי ומשפחת יוסופביץ הפועלים בתחום המצות כבר למעלה מעשרים שנה.

המאפייה תחת השגחת 'שארית ישראל'.

המאפיה נפתחה במושב 'יד בנימין' אך לפני ארבע שנים העתיקה את מקומה למבנה שנבנה לה.

הגרי"ש אלישיב זצ"ל נהג מידי שנה לרכוש את המצות במאפיה זו.

בחודש שבט בשנה שעברה כשהחלו באפיית המצות עלו מנהלי המאפיה לביתו ומסרו לגרי"ש מצות לחג אך זמן קצר לאחר מכן הוא אושפז. המצות עלו על השולחן הסדר שנערך באופן מצומצם בחדרו.

גדולי ישראל שרוכשים במאפייה הם הגר"ש אויערבך, הגרמ"צ ברגמן, הגר"י זילברשטיין\ הגרד"צ קרלנשטיין, הגר"מ גרוס, הגר"ש קנייבסקי, ר"י 'קרית מלך' ועוד.

צילום: קובי הר צביצילום: צילום: קובי הר צבי
צילום: קובי הר צבי


מיני מאפיה במודיעין עילית

• במודיעין עילית קיימת מאפייה קטנה בגג בנין ברחוב קצות החושן. את המאפייה בנה הרב בלאט, אברך בן המקום.

המאפייה יכולה להכין עשרה עובדים ומכנים אותה 'מיני מאפייה'.

המאפייה נפתחה בשנה שעברה ואופים שם עשרות חבורות, בינהן חבורת ראש ישיבת 'קהילות יעקב' הגאון רבי חיים קלופט. אברכים הרוצים לדקדק באפיית המצות במקום קטן, אופים כאן.

• מאפיית 'תפארת המצות' הוקמה לפני 14 שנה במושב זנוח ליד בית שמש. השנה עברה למושב בן זכאי.

העבודה מתחילה מכסליו ועומדת בכשרות בד"ץ בית יוסף.

בעל המאפייה הוא הרב אליהו אמסלם, בעבר מנכ"ל בד"ץ בית יוסף.

אופים במאפיה: בני הגר"ע יוסף, והראשל"צ הגרש"מ עמאר.

• מאפיית 'כתר ההידור' ממוקמת באזור התעשייה נתיבות והוקמה לפני שש שנים. המאפייה פועלת בשכלולים מהודרים כשהתנור שם פועל על 420 מעלות צלזיוס.

המאפיה עומדת תחת השגחת הגר"ש מחפוד וכשרות נוספת של הגר"מ גרוס.

אופים במקום: הגר"י דרעי רבה של באר שבע, בני האדמו"ר רבי ברוך אבוחצירא וחבורות של כוללים חשובים ברחבי הארץ.
פסח מאפיות השגחה הידור

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד