י"ב ניסן התשפ"ד
20.04.2024
הביקור יבוטל?

שר החוץ הטורקי דורש לבקר בהר הבית ללא נוכחות ישראלית

שר החוץ הטורקי, שצפוי להגיע לארץ בשבוע הבא, מעוניין לבקר גם בהר הבית אך ללא נוכחות ישראלית. בישראל מסתייגים מהבקשה מבחינה מדינית אך גם מבחינה ביטחונית, השב"כ מעורב בוויכוח בין המדינות סביב סדרי האבטחה

שר החוץ הטורקי דורש לבקר בהר הבית ללא נוכחות ישראלית
התפרעויות בהר הבית צילום: פלאש 90

שר החוץ של טורקיה, מבלוט צ'בושולו, צפוי להגיע לישראל בשבוע הבא ולדון בהחזרת השגרירים בין המדינות אחרי המשבר בין ישראל לטורקיה. זהו ביקור פומבי ראשון של אישיות טורקית בכירה, אחרי הביקור של הנשיא הרצוג בטורקיה בחודש מרץ האחרון.

הבוקר פורסם ב'כאן חדשות' כי ישנה מתיחות בין המדינות בשל כוונתו של השר הטורקי מבלוט צ'בושולו לבקר גם בהר הבית - ללא נוכחות ישראלית. לפי גורם המעורה בפרטים, הבקשה יצרה ויכוח גם בנושאי אבטחה, שכוללת גם מעורבות של שירות הביטחון הכללי. בשירות הביטחון הכללי סרבו להתייחס לדברים.

ביקורו של שר החוץ צ'בושולו נדחה לאחרי הרמדאן מכיוון שבישראל לא רצו לעורר מתיחות נוספת מול הפלסטינים. ממשרד החוץ נמסר כי הם לא מתייחסים לפרטי ביקור שטרם סוכמו.

לפני כחודשיים, נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בארמון הנשיאות באנקרה, ובתום הפגישה המדינית, בה נכחו גם משלחות שני הצדדים, ארדואן מסר הצהרה: "אני שמח לארח את הנשיא הרצוג בארמון הנשיאות באנקרה. ברוך הבא לטורקיה. מאמין שביקור היסטורי זה יהווה נקודות מפנה היחסים בין טורקיה וישראל. לחיזוק היחסים עם מדינת ישראל יש ערך רב למדינתנו".

"החלפנו בפגישתנו דעות על המתרחש באוקראינה ובמזרח הים התיכון. אני מאמין כי התקופה הקרובה תביא להזדמנויות חדשות לשיתוף פעולה אזורי כמו גם בילטרלי. לאור מה שנאמר ולפני סיום אני מקווה שביקור חשוב זה שיתקיים לאחר זמן רב יהווה פתח להזדמנויות עתידיות משותפות. אני מודה שוב לכבוד הנשיא ולכל חברי המשלחת", הוסיף ארדואן.

נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר: "אדוני הנשיא, לצערי היחסים בין מדינותינו עברו תקופת בצורת מסוימת בשנים האחרונות. כעת, אני מאמין שהיחסים בין המדינות, ייבחנו במעשים שמשקפים רוח של כבוד הדדי, ויאפשרו לנו להתמודד טוב יותר עם האתגרים האזוריים והעולמיים המשותפים לכולנו. ישראל וטורקיה יכולות וצריכות לשתף פעולה בתחומים רבים שמשפיעים באופן דרמטי על המרחב הזה שכולנו זוכים לקרוא לו 'בית'".

הרצוג הוסיף: "משקעי עבר אינם מתבטלים מאליהם, אבל אנחנו שני העמים, שתי המדינות בוחרים להתחיל במסע של אמון וכבוד שיכלול שיח מעמיק בכל התחומים. אני מודה לך על השיחה המשותפת שקיימנו. אנחנו בוחרים להביט במשותף קדימה".

"עלינו להסכים מראש כי לא על הכול נוכל להסכים, זה טבעם של יחסים עם עבר עשיר כשלנו. אבל את המחלוקות נשאף לפתור בכבוד הדדי ובגילוי לב, באמצעות המנגנונים והמערכות הנכונות, ובמבט אל עתיד משותף. מטרתנו המשותפת היא חיזוק המאחד בין שני העמים. גם אתה וגם אני, גם עמך וגם עמי, כולנו בני אברהם – אבי המאמינים בא-ל", הצהיר הנשיא הישראלי.

"כמו שאתה יודע", סיים הרצוג, "לקראת פגישתנו היום נפגשתי ושוחחתי עם עוד מנהיגי מדינות באזור; ואני מאמין שאתה ואני למעשה מוכיחים כאן את מה שכולנו מבינים: שותפות ושכנות טובה בינינו - כאן במזרח הים התיכון – חשובות לכולנו. אני מאמין שכולנו, בני כל הדתות – מוסלמים, יהודים ונוצרים - יכולים וצריכים לחיות בשלום במרחב היפהפה הזה, זה לצד זה, זה עם זה. אני מצפה שנפעל יחד לביסוס היציבות, השגשוג, השלום והביטחון במרחב, ולמען כל עמי האזור".

יחסי ישראל טורקיה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד