ד' אלול התשפ"ד
07.09.2024
החוק אושר סופית

יימחק הרישום הפלילי ליוצאי אתיופיה בעבירות של הפרת סדר ציבורי

"עבורי זו סגירת מעגל. כאשר הייתי עיתונאית במשך 34 שנים, כל הבעיות, הרגשות והכאבים היו מתנקזים אליי. יזמתי את החוק עוד בהיותי עיתונאית, אך זה לא צלח. כשנכנסתי לבית הזה לקחתי את היוזמה והרמתי את החוק. קהילה שלמה סובלת, הדור הצעיר סובל. שיטור יתר זה לא דבר חדש". אמרה נציגת המגזר בכנסת צגה מלקו

יימחק הרישום הפלילי ליוצאי אתיופיה בעבירות של הפרת סדר ציבורי
מחאת צדק לרפאל צילום: תומר נויברג, פלאש 90

מליאת הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק מחיקת רישומים פליליים ומשטרתיים של יוצאי אתיופיה, התשפ"ד–2024 של חברי הכנסת צגה מלקו, פנינה תמנו, משה סולומון ואברהם בצלאל. 14 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים או נמנעים.   

מוצע למחוק אוטומטית מהמרשם הפלילי והמשטרתי את עבירות הפרת הסדר הציבורי של יוצאי אתיופיה, למי שאין לו רישום פלילי או משטרתי נוסף ולא הוטל עליו עונש מאסר על עבירה זו. התחולה תהיה על עבירות הפרת הסדר הציבורי באופן כללי שבוצעו עד ליום 31.12.2020, וזאת לאור דו"ח ועדת פלמור ודו"ח מבקר המדינה שהצביעו על שיטור יתר בעבירות מסוג זה. לגבי עבירות של הפרת סדר ציבורי, הן לעניין תיקים סגורים והן לאחר הרשעה, הרישום הפלילי יימחק ככל שהעבירה נעברה כאמור עד ליום 31.12.2020.

ח"כ צגה מלקו מ'הליכוד' אמרה: "אני נרגשת במיוחד. עבורי זו סגירת מעגל. כאשר הייתי עיתונאית במשך 34 שנים, כל הבעיות, הרגשות והכאבים היו מתנקזים אליי. יזמתי את החוק עוד בהיותי עיתונאית, אך זה לא צלח. כשנכנסתי לבית הזה לקחתי את היוזמה והרמתי את החוק. קהילה שלמה סובלת, הדור הצעיר סובל. שיטור יתר זה לא דבר חדש". 

ח"כ משה סולומון מ'הציונות הדתית' אמר: "החוק הזה הוא תיקון עוול היסטורי. מעל 20 שנה שצעירים לא מצליחים להתקדם בשדרות החברה הישראלית. אנו עושים תיקון שיביא את הקהילה לחזית ויוציא אל הפועל את הכוחות הגלומים בה. החוק הזה חושב לקהילה, חשוב לצעירים, חשוב למדינת ישראל וחשוב כדי שכל האזרחים יגדלו כאן במקום של שוויון הזדמנויות לכל אחד ואחד". 

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "הצעת החוק נועדה לטפל בהשלכות ההפליה הממסדית ושיטור היתר כלפי יוצאי אתיופיה כפי שעלו בדוחות ציבוריים שפורסמו בשנים האחרונים. דו"ח הצוות למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה (דו"ח פלמור) קבע שזה שנים חווים יוצאי אתיופיה יחס מפלה פרטני וממסדי, בין השאר על ידי משטרת ישראל. הדוח הצביע על בעיות של הפליה ואפיון גזעי כלפי האוכלוסייה האתיופית. הצוות גיבש המלצות וכלים לטיפול בגזענות ובהפליה, ובהחלטת ממשלה שהתקבלה בעקבות המלצותיו הוקמה, בין השאר, היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים. 

יצוין כי בעקבות דו"ח פלמור גובש על ידי נשיא המדינה ומחלקת החנינות במשרד המשפטים מתווה למחיקת רישום פלילי לבני החברה האתיופית שקרא לקטינים ולצעירים שנשפטו בשל עבירות של הפרת הסדר הציבורי להגיש בקשות למחיקת הרישום. מתווה זה מעיד על הסכמה רחבה בדבר הצורך להתמודד עם נושא זה. על אף קיומו של המתווה האמור זה שנים אחדות, עד כה נמחקו במסגרתו מספר מצומצם של רישומים, בשל מיעוט הפניות. 

נוכח האמור והתשתית העובדתית המוצקה כאמור בדוחות הציבוריים בדבר הפליה ואפיון גזעי כלפי יוצאי אתיופיה בשנים הסמוכות לפרסום הדוחות כאמור, מוצע להסדיר בחקיקה ראשית את מחיקת הרישומים".

יוצאי אתיופיה אתיופים מחיקת רישום פלילי

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד