ל' חשון התשפ"ה
01.12.2024
חדשות טובות

סקירה מפתיעה של חברת דירוג האשראי על המשק הישראלי

לפי החברה, ירידה משמעותית בהסלמה בין ישראל וחיזבאללה, עשויה להפחית את העומס על הוצאות הממשלה בישראל. עם זאת, לדעת פיץ', הפסקת האש בלבנון שברירית והסיכוי להפסקת אש בעזה נשאר נמוך

סקירה מפתיעה של חברת דירוג האשראי על המשק הישראלי
אילוסטרציה צילום: FREEPIK

הסוכנות הבינלאומית לדירוג אשראי, פיץ', שהייתה האחרונה להוריד את הדירוג של ישראל, פרסמה היום סקירה חיובית ומפתיעה על המשק הישראלי, שעיקרה ירידת הלחץ להורדת דירוג אשראי של ישראל, על רקע הפסקת האש בגבול הצפון, שעשויה להפחית את העומס על הוצאות הממשלה. כאשר פיץ' הורידה את דירוג האשראי של ישראל באוגוסט 2024 לרמה של 'A' עם תחזית שלילית, היא הודיעה כי גורמים נוספים שעלולים להוריד אף יותר את דירוג האשראי של ישראל הם התארכות הסכסוכים הצבאים שיכבידו על הכלכלה ועל הוצאות הממשלה. 

ההסלמה בסכסוך עם חיזבאללה הפעילה לחץ על המדדים הפיסקאליים של ישראל לאור עלות של תמרון כוחות מילואים בגבול הצפון, שימוש באספקה צבאית, פיצויים לתושבים שנפגעו וירידה בפעילות הכלכלית. הגיוס המשויך לכניסה ללבנון מאז אוקטובר 2024, הגיע רק לשבריר משיא הגיוס בעזה, אך מלחמה ממושכת בלבנון עדיין עלולה לעכב את ליכולתה של ישראל לרסן את הגירעון התקציבי. 

הפסקת האש עם חיזבאללה, ככל שתתקיים, תפחית את הסיכונים הפיסקאליים, אך ההתפתחויות בעזה ואיראן עדיין ישחקו תפקיד חשוב בקביעת המסלול הפיסקאלי והכלכלי של ישראל. החברה מאמינה שהמלחמה בעזה תימשך לתוך שנת 2025, אם כי ברמות אינטנסיביות שונות. הדבר מרמז על המשך הוצאות גבוהות על צרכים צבאיים מיידיים, והפרעה לייצור באזורי הגבול, כמו גם לתיירות ולבנייה.

פיץ' צופה כרגע גירעון תקציבי של כ-7.8% מהתמ"ג ב-2024 ו-5.2% ב-2025, בהשוואה לתחזיות של 7.8% ו-4.6%, בהתאמה, בזמן הסקירה שהתפרסמה באוגוסט. ההסלמה של הסכסוך עם חיזבאללה לא היוותה חלק מהנחות הבסיס של החברה באוגוסט, אך העלויות הנלוות קוזזו בחלקן על ידי ביצועי הכנסות חזקים במחצית השנייה של 2024, והחברה מאמינה שחלק מההוצאות יוכרו במסגרת התקציב לשנת 2025. הצעת חוק התקציב לשנת 2025 שואפת לגירעון של 4.3% מהתמ"ג, אבל תרחיש הבסיס של החברה כולל הוצאות צבאיות גבוהות יותר לעומת הנחות הממשלה. פיץ' צופה כי יחס החוב לתוצר יעלה קרוב ל-72% ב-2025, לעומת 60.5% בשנת 2022, בהתאם להערכה מאוגוסט. הערכה זו שמה את ישראל מעל החציון למדינות בקטגוריית 'A', העומד על 58%.

הצעדים הפיסקאליים של ישראל לטווח הבינוני נותרו כפופים לרמה גבוהה של אי ודאות. קיים סיכון שהגירעון התקציבי יוכל להישאר מעל רמה מייצבת של חוב ב-2026 ואילך, תלוי אם ההוצאות הצבאיות יוותרו ברמות הגבוהות שהיו לאחרונה; סדרי עדיפויות קואליציוניים; וצורת ההתאוששות הכלכלית של ישראל.

במידה והפסקת האש תימשך, היא תסיר גורם פוטנציאלי מרכזי שהשפיע על הסכסוך בין ישראל לאיראן, בעלת ברית קרובה של חיזבאללה. עם זאת, הסיכון להסלמה אזורית רחבה המערבת את איראן נותר משמעותי, וליחס של ממשל טראמפ החדש לאיראן עשויה להיות השפעה על ישראל ומדיניותה האזורית. פיץ' הצהיר בעבר כי להסלמה משמעותית של הסכסוך האזורי עשויות להיות השלכות על דירוג מספר מדינות במזרח התיכון, ועשויה להשפיע על מחירי הנפט העולמיים.
 

פיץ' מלחמת חרבות ברזל

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}