כ"ד סיון התשפ"ה
20.06.2025
ישראל נערכת לסופה

לקראת סערת 'קורל': ההנחיות שיכולות להציל חיים

על רקע מערכת החורף "קורל" הצפויה להביא גשמים, שלגים, רוחות וקור עז, משרד הבריאות מפרסם הנחיות למניעת נזקים בריאותיים, בדגש על אוכלוסיות בסיכון | המדריך המלא

לקראת סערת 'קורל': ההנחיות שיכולות להציל חיים
אילוסטרציה צילום: פלאש 90

על רקע מערכת החורף "קורל" הצפויה להביא בימים הקרובים גשמים, רוחות עזות וטמפרטורות נמוכות, משרד הבריאות מפרסם הנחיות לציבור, בדגש על אוכלוסיות בסיכון – קשישים, תינוקות וילדים צעירים – במטרה למנוע פגיעות בריאותיות כתוצאה מהקור.

משרד הבריאות ממליץ להיערך בהתאם לתחזיות מזג האוויר ולפעול לפי ההנחיות הבאות:

שמירה על חום הגוף: מומלץ להקפיד על פעילות ותנועה בבית, על מנת לשמור על זרימת דם תקינה ולמנוע ירידת חום גוף.

חימום הבית: יש לוודא חימום בטמפרטורה של כ-24 מעלות, ולמנוע ירידה מתחת ל-21 מעלות. מומלץ לדאוג ללחות מספקת בחדרים ולהימנע מאוויר יבש. כמו כן, חשוב לוודא אטימה נאותה של חלונות ודלתות.

שתייה מספקת: מומלץ לצרוך 8–10 כוסות מים ביום, אלא אם קיימת הנחיה רפואית אחרת. יש להימנע מצריכה מוגברת של קפאין ואלכוהול, אשר עלולים לגרום להתייבשות.

תזונה: מומלץ לאכול ארוחות קלות ותכופות (כ-5–6 ארוחות ביום) ולשלב מזונות ומשקאות חמים, אשר מסייעים בשמירה על חום הגוף.

חולים במחלות לב, ריאה או ירידה קוגניטיבית, כמו גם מי שנוטלים תרופות מסוימות (תרופות שינה, נוגדי דיכאון ומשככי כאבים), עלולים להיות רגישים יותר להשפעות הקור. במקרה של ספק, מומלץ להיוועץ ברופא המטפל.

חיים גולדברג, פלאש 90חורף בירושליםצילום: חיים גולדברג, פלאש 90

שמירה על קשישים המתגוררים לבד: יש לוודא ביקורים תכופים של בני משפחה, שכנים או מתנדבים – לפחות פעם ביום, ולוודא כי הבית מחומם כראוי וכי הקשיש מתפקד כרגיל.

כיצד לזהות היפותרמיה בקרב קשישים? ירידה בטמפרטורת הגוף (היפותרמיה) עלולה להיות קשה לזיהוי, שכן הסובלים ממנה לא תמיד חשים קור או רועדים. יש לשים לב לסימנים כגון עור קר למגע, שינוי בצבע העור, ירידה בערנות, בלבול או שינויים בנשימה. במקרה של חשד – יש להזעיק סיוע רפואי מיידי.

בעקבות תחזית מזג האוויר הצופה אפשרות של קור עז ושלג בצפון הארץ ואולי גם בעיר ירושלים ובישובי גוש עציון, נערכים באיחוד הצלה להמשך פעילות רציפה למרות הקשיים והשיבושים הצפויים.

במידה ואכן ירדו שלגים וכתוצאה מכך הכבישים ייחסמו, פעילות 'הצלת החיים' של מתנדבי הארגון תימשך בסיוע רכבי השטח השונים של איחוד הצלה, במטרה לתת מענה למקרים רפואיים והומניטריים, 

גלעד סולומון, ממונה חטיבת מבצעים באיחוד הצלה מסר: "לקראת המערכת החורפית הצפויה בימים הקרובים, איחוד הצלה נערך במלוא המוכנות עם מערך רכבי 4X4 שיפרסו בנקודות אסטרטגיות באזורים המושלגים. המטרה העיקרית היא להבטיח רצף של מתן מענה רפואי ראשוני וסיוע הומניטרי לתושבים". 

גלעד הוסיף: "בהתאם ללקחי העבר, הארגון יפעל במתכונת מיוחדת הכוללת משמרות מתוגברות, צוותים מיומנים ומערך לוגיסטי תומך, תוך הקפדה על בטיחות המתנדבים והציבור. אנו ערוכים להתמודד עם כל תרחיש, כולל חסימת צירים וניתוקי חשמל, ונפעל סביב השעון כדי להבטיח את שלום התושבים באזורים המושפעים."

באיחוד הצלה פרסמו בהנחיות לציבור לקראת הסופה:

הישארו במקומות חמים ומוגנים, בכדי להימנע מחשיפה למזג אוויר קר במיוחד. 

הקפידו על לבוש חם בשכבות, במיוחד באזור הרי הצפון והמרכז (כולל ירושלים). אם אתם יוצאים מהבית, השתדלו להימנע מחשיפה ממושכת למזג אוויר סוער. 

במידה ויש סימני היפותרמיה (צמרמורת קשה, שפתיים כחולות, דיבור לא ברור), פנו מיד לעזרה רפואית.

עקב הקור העז יש להיזהר מכוויות קור. כוויות קור הן פגיעה ברקמות הגוף המתבטאות בצלקת ואף עלולות להגיע למצב נמק, הנובעת מחשיפה לקור קיצוני. האיברים הראשונים הלוקים לרוב בכוויות קור הם האיברים הבולטים והמרוחקים: האף, האוזניים והאצבעות. כוויית קור עלולות לגרום לאיבוד אותם איברים. בטמפרטורה נמוכה מ-15° נוצרים כלי דם קרובים לעור, במטרה לשמור על חום גוף כללי. 

הקור העז עלול להביא עימו תחלואי חורף מסוגים שונים. אחד מהם הוא ההיפותרמיה, ירידת חום הגוף עד לטמפרטורה הגורמת לנזקים גופניים ואף יותר מזה.. 
 
הרעלת פחמן חד-חמצני: בשימוש במתקנים כמו תנורי גז או קמין, הקפידו על אוורור מספק של החדר. לא להשאיר תנורי גז או קמינים דולקים בלילה או כשאין פיקוח עליהם. התקינו מכשירים לנטרול פחמן חד-חמצני בבית כדי למנוע סכנה מצטברת.
 
תאונות דרכים:  כשיש מזג אוויר סוער עם רוחות חזקות וגשם עז, יש להימנע מנהיגה, במידת האפשר. אם עליכם לנהוג, סעו לאט, שמרו מרחק והימנעו מנסיעה כאשר הכביש רטוב או אם קיימת סכנה לשלג וקרח על הדרך.  שמרו על עירנות והימנעו מנהיגה תחת השפעת עייפות.
 
חיזוק הבית והסביבה: סגרו היטב את כל החלונות והדלתות, וודאו שאין סיכוי שהרוחות ייכנסו פנימה. בדקו את מערכות החימום בבית, ודאגו לכך שהן פועלות בצורה תקינה ובטוחה. ודאו שציוד חירום כמו פנס, סוללות ומזון יבש זמינים לשימוש במקרה של הפסקת חשמל.

שלג מזג אוויר תחזית מזג האוויר שלג בירושלים
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}