כ"ה ניסן התשפ"ה
23.04.2025
"רון קובי על מלא"

חילול השבת מתרחב - והנציגים החרדים בטבריה מבליגים ושותקים

בעוד המאבק על צביונה של טבריה מתחדש בעקבות אירועי התרבות בשבת, הנציגים החרדים בעירייה שומרים על שתיקה ולא שוקלים עזיבה מהקואליציה – בניגוד לנחישות שהפגינו בתקופת רון קובי, בעוד האירועים בשבת רק מתרחבים. גורם בעיר שמעורה בפרטים אומר לנו: "עצוב – 7 נציגים חרדים פועלים נגד התורה. הצבעת למפלגה חרדית – קיבלת רון קובי על מלא"

חילול השבת מתרחב - והנציגים החרדים בטבריה מבליגים ושותקים
חרדים בטיילת בעיר טבריה צילום: David Cohen/Flash90

שבוע לאחר פתיחת אירועי התרבות בטיילת טבריה בשבת, המתח בעיר הולך וגובר. חרף המחאות הציבוריות והקריאות לפעול, הנציגים החרדים בעירייה נמנעים מצעדים דרסטיים ונשארים חלק מהקואליציה העירונית. מדובר בניגוד חריף להתנגדות התקיפה שהפגינו בעבר בתקופתו של רון קובי, אז היו באופוזיציה וניהלו מאבק עיקש נגד חילולי השבת.  

הסערה החלה בעקבות יוזמתו של ראש העיר יוסי נבעה לקיים אירועי תרבות בשבת בטיילת העירונית, במימון העירייה. האירועים משכו למעלה מאלף משתתפים, וכתוצאה מכך גם מספר בתי עסק שבעבר התחייבו שלא לפתוח בשבת – פתחו את שעריהם, מהלך המעלה חשש משינוי בלתי הפיך במרקם החיים הדתי של טבריה.

בתחילה, גורמים חרדיים בקואליציה ניסו להרגיע את הרוחות וטענו כי האירועים לא ימומנו על ידי העירייה. אולם במהרה התברר כי מידע זה שגוי. לאחר מכן, ניסו לטעון כי הושגו הסכמות שלא יתקיימו יותר אירועים כאלה – אך למעשה, ההצלחה הגדולה של סוף השבוע האחרון הובילה דווקא להרחבת הפעילויות המתוכננות לשבתות הקרובות.  

עיריית טבריהמימין לשמאל: יוסף ברנס (חבר מועצה מטעם ש"ס), יוסי אוקנין יו"ר ש"ס ומ"מ ראש העיר, הראש"ל הגר"י יוסף, יוסי נבעה ראש העיר, שמעון פיניאן מנכ"ל העירייהצילום: עיריית טבריה

למרות ההתנגדות הציבורית, הנציגים החרדים במועצה – המהווים חלק משמעותי בקואליציה של נבעה – נמנעים מהתנתקות ממנה. לאחר שנחשפה מעורבותם העקיפה במימון האירועים, מיהרו להוציא מכתב מחאה רשמי ואף הפיצו קריאה מהצדיק הרב דב קוק שלא להגיע לטיילת בשבת. אלא שהלחצים מבית גוברים, וגורמים חרדיים בעיר טוענים כי ללא יציאה מהקואליציה, המאבק נגד חילולי השבת יישאר בגדר מחאות סמליות בלבד.  

בתוך כך, סגן ראש העיר אביב יצחק פרסם ברשתות החברתיות מודעה הקוראת לציבור להגיע להפנינג נוסף בטיילת שיתקיים בשבת הקרובה, 7 במרץ. הפרסום נתפס בעיני גורמים דתיים כהתרסה מכוונת וכהוכחה נוספת לכך שהנהגת העירייה אינה מתכוונת לעצור את קיום האירועים, אלא אף פועלת להרחבתם.

מתוך אינסטגרםהמודעה על האירועים בשבת בטבריהצילום: מתוך אינסטגרם
  

הצדיק הרב דב קוק, מנהיג רוחני מרכזי בטבריה, התריע שוב ושוב מפני חילולי השבת בעיר, ואף קרא לתושבים להימנע מלהגיע לטיילת. במכתב שפרסם, כתב כי חילול השבת בעיר "קיצר את חייו" ודרש מכל המעורבים לא לקחת בכך חלק. באופן מצמרר, באותו סוף שבוע שבו החלו האירועים, נפל הצדיק הרב דב קוק במהלך תפילת שחרית בבית הכנסת ונפצע באורח קשה. בעקבות זאת, אושפז ועבר ניתוח באגן בבית החולים.

לאחר שהתאושש מעט, הגיע ראש העיר יוסי נבעה לביקור חולים אצל הרב, במהלך ביקור שלווה במשא ומתן חשאי בין מקורביו לבין אנשי לשכתו של נבעה. על פי הדיווחים, הובטחו לרב כי לא תתקיים הריסת בתי הכנסת שבנשיאותו, וכן כי ייעשה ניסיון לרכך את משבר חילולי השבת. עם זאת, בשטח המצב נראה שונה, כאשר אירועי השבת לא בוטלו ואף מתרחבים. גורם בעיר שמעורה בפרטים אומר לנו: "עצוב – 7 נציגים חרדים פועלים נגד התורה. הצבעת למפלגה חרדית – קיבלת רון קובי על מלא".

אין זו הפעם הראשונה שבה טבריה מוצאת עצמה בלב סערה ציבורית סביב השבת. בתקופתו של רון קובי כראש העיר, ההתנגדות החרדית לחילולי השבת הייתה קולנית, סוערת ולעיתים אף הובילה לעימותים פומביים. הנציגים החרדים, אז באופוזיציה, לא חסכו בביקורת כלפי קובי והובילו מאבקים חסרי פשרות לשמירה על הסטטוס קוו בעיר. כיום, כאשר אותם נציגים נמצאים בעמדות מפתח בקואליציה, תגובתם נראית מהוססת ומוגבלת למחאות רשמיות בלבד. במקום מאבק ציבורי נרחב כפי שהתנהל בעבר, הם בוחרים בשתיקה אסטרטגית או לכל היותר בניסיונות מאחורי הקלעים לרכך את המצב, מתוך חשש לאבד את כוחם הפוליטי בעירייה. 

יוסי אוקנין, חבר מועצת העיר מטעם ש"ס, מסר בתגובה: "זעקנו את זעקת השבת בפני ראש העיר וכל הגורמים הרלוונטיים, ואנו מקווים שבעזרת ה' לא יהיו יותר חילולי שבת על ידי העירייה. עם זאת, חשוב להדגיש שאנחנו רק שני נציגים במועצה, בעוד ששאר המפלגות החרדיות מונות חמישה נציגים. עליהם גם לתת תשובות ולשאת באחריות".

העובדה שהנציגים החרדים לא נקטו בצעד משמעותי כמו יציאה מהקואליציה מעלה שאלות רבות. האם מדובר באסטרטגיה מחושבת, מתוך ניסיון לשמר את השפעתם בעירייה לטווח הארוך? או שמא מדובר בכניעה פוליטית שגורמת לפגיעה חמורה באמון הציבור החרדי בהם? כך או כך, נראה שטבריה עומדת בפני מאבק נוסף על צביונה, כאשר חילולי השבת אינם עוד סוגיה תיאורטית – אלא מציאות שמשנה את פני העיר בפועל, שבוע אחר שבוע.

יוסי נבעה טבריה חילול שבת הרב דב קוק
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 12 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}