כ"ח אדר התשפ"ה
28.03.2025
מזרח תיכון חדש

ישראל, לבנון וחיזבאללה: האם שינוי מדיני בדרך?

חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי מנתחת את המשמעויות האסטרטגיות של ההסכמות החדשות בלבנון

ישראל, לבנון וחיזבאללה: האם שינוי מדיני בדרך?
פעילות כוחות צוות הקרב החטיבתי גולני בדרום לבנון צילום: דובר צה"ל

המפגש המרובע שנערך לאחרונה בהשתתפות נציגי לבנון, ישראל, ארצות הברית וצרפת מסמן פרק חדש ביחסים בין ירושלים לביירות. לדברי אורנה מזרחי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי, ההסכמות שהושגו משקפות שינוי מדיני בעקבות המפה הפוליטית החדשה בלבנון, לאחר מינויו של הנשיא ג'וזף עוון והרכבת הממשלה החדשה בראשות נוואף סלאם. במסגרת המפגש הוסכם על הקמת שלוש קבוצות עבודה שידונו בנסיגת צה"ל מחמש נקודות אסטרטגיות בגבול הצפון, שחרור אסירים לבנונים שנלכדו במהלך המלחמה ופתרון מחלוקות לגבי סימון הגבול הקבוע, הקו הכחול שנקבע בשנת 2000. כמחווה של רצון טוב כלפי הנשיא הלבנוני החדש, ישראל הסכימה לשחרר באופן מיידי חמישה מתוך אחד-עשר העצורים שבידיה.  

לדברי מזרחי, הנושאים שנקבעו לדיון הם למעשה הטיעונים המרכזיים שבהם משתמש חזבאללה להצדקת קיומו כמיליציה חמושה. מאז הפסקת האש, הארגון ממקד את מאמציו בשיקום יכולותיו הצבאיות. אולם, נוכח ההסכמות האחרונות, חזבאללה נאלץ לאפשר לממשלת לבנון לפעול להשגת היעדים הללו, אך מבהיר כי אם זו תיכשל – הוא ישוב ויפעל בכוח, בזמן ובדרך שיבחר. כאן טמון האינטרס המשותף לישראל ולהנהגה החדשה בלבנון: שמירה על הפסקת האש, מניעת התחזקותו הצבאית של חיזבאללה, וחיזוק מעמד הממשלה הלבנונית מול הארגון. עם זאת, מזרחי מזהירה כי ישראל חייבת לקחת בחשבון את מגבלותיה של ממשלת לבנון, שנמנעת מעימות ישיר עם חיזבאללה, וכן את חולשתו של צבא לבנון, המתקשה למנוע את פעילות הארגון בדרום המדינה.  

מזרחי מדגישה כי על ישראל להבטיח כי כל הסכמה טריטוריאלית תתבצע רק לאחר הבטחת האינטרסים הביטחוניים שלה. היא מציעה להבחין בין נסיגה מחמש הנקודות שנתפסו במלחמה, תהליך שניתן לבצע בטווח קצר, לבין סימון הגבול הקבוע, שהוא נושא מורכב בהרבה. כדי להבטיח זאת, מציעה מזרחי את הצעדים הבאים: התניית נסיגת צה"ל בפריסת צבא לבנון, כך שישראל תוודא כי צבא לבנון ישלים את שליטתו בשטח, יפעל נגד נוכחות צבאית של חיזבאללה, ויבטיח את חופש הפעולה של צה"ל מול איומים עתידיים. בנוסף, כל דיון על קביעת הגבול היבשתי, הכרוך בוויתורים מצד ישראל, חייב להיות חלק מהסכם נרחב בין המדינות שיכלול פירוק מלא של חיזבאללה מנשקו והכרה ביחסים רשמיים בין ישראל ללבנון.  

ההבנות שהושגו עשויות להיות הזדמנות לקידום יציבות אזורית ולחיזוק מעמד הממשלה הלבנונית מול חיזבאללה. אך מזרחי מבהירה כי ישראל חייבת לשמור על זהירות מרבית. הצלחת המהלך תלויה בכך שישראל לא תוותר על הצרכים הביטחוניים שלה, ותדרוש ערבויות לכך שההתחייבויות הלבנוניות ימומשו בפועל. לאור חולשת הצבא הלבנוני וכוחו של חיזבאללה, כל ויתור לא מחושב עשוי להוביל להתחזקות הארגון בדרום לבנון – במקום להחלשתו.

חיזבאללה לבנון ישראל ג'וזף עון צרפת
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}