מי שמבקש להפריד בין דת ומדינה לוקח את הגאולה הפיזית
ארבע לשונות של גאולה | שתיית יין - פסיקת ההלכה | הפרדת הדת מהמדינה - התוצאה. הרב יצחק ידידיה שינפלד עם פירוש רעיוני ומאד מעשי מסבו הרב הראשי הגאון רבי ישראל מאיר לאו
- הרב יצחק ידידיה שינפלד
- י"ג ניסן התשפ"ה
- 1 תגובות

1. הבשורה על יציאת מצרים נאמרה בארבע לשונות של גאולה: "והוצאתי אתכם מתחת סבלות מצרים", "והצלתי אתכם מעבודתם", "וגאלתי אתכם בזרוע נטויה ובשפטים גדולים", "ולקחתי אתכם לי לעם". בתלמוד הירושלמי מובא, כי חובת שתיית ארבע כוסות יין בליל הסדר, המוקדש כולו לזכר הנס הגדול של יציאת מצרים, נתקנה כנגד אותן ארבע הלשונות: הכוס הראשונה מסמלת את 'והוצאתי', השנייה - 'והצלתי', השלישית - 'וגאלתי' והרביעית - 'ולקחתי'.
שואלת המשנה במסכת פסחים, בפרק ערבי פסחים, ואם אדם רוצה לשתות יותר מארבע כוסות במהלך הסעודה, אחרי הדגים או אחרי הבשר, מה דינו?... לילה שלם יושבים ומספרים ביציאת מצרים עד עלות השחר, שהרי כל המרבה לספר יציאת מצרים הרי זה משובח, וידוע הסיפור על התנאים הקדושים שהיו עוסקים כל הלילה ביציאת מצרים עד שבאו תלמידיהם ואמרו: "רבותינו, הגיע זמן קריאת שמע של שחרית." ואם-כן, במשך הלילה הארוך שכיח שמישהו ירצה לשתות עוד קצת יין מעבר לארבע הכוסות שהן מחובת הסדר.
אומרת המשנה הלכה מפורשת: הרוצה לשתות בין כוס שניה, שאותה שותים בסוף עיקר ההגדה, סמוך ל'שולחן עורך', לבין כוס שלישית, שהיא הכוס של ברכת המזון המסיימת את הסעודה, ישתה כאוות נפשו, אבל בין כוס שלישית לכוס רביעית, שאותה שותים רק לאחר שאומרים את ה'הלל', לא ישתה.
הטעם המובא בדברי הפוסקים היא, שהזמן שבין שלישית לרביעית הוא כבר אחרי הסעודה, אחרי אפיקומן, ואין מפטירין אחר הפסח אפיקומן, כלומר, לא אוכלים שום דבר וממילא מי ששותה עוד יין, הוא עושה זאת על קיבה ריקה ועלול להשתכר ולהירדם ולהפסיד את החלק האחרון של ליל הסדר.
2. סבי מורי, הגאון הרב ישראל מאיר לאו שליט"א, הוסיף פירוש רעיוני ומאד מעשי. בין כוס שנייה לשלישית אדם יכול לשתות כמה שהוא רוצה כי הכוס השנייה מסמלת את 'והצלתי אתכם' והכוס השלישית מסמלת את 'וגאלתי אתכם' ובין 'והצלתי' לבין 'וגאלתי', שהם סוגים שונים של גאולה ושל פדות הגוף, אפשר לשתות, אפשר להסיח את הדעת עם עוד כוס יין, אבל בין הכוס השלישית שמסמלת את 'וגאלתי' לבין הכוס הרביעית שהיא כנגד 'ולקחתי אתכם לי לעם' אי אפשר להסיח את הדעת. מפני ש'ולקחתי' אינו חלק מהפדות הפיזית, הגופנית שהיה ביציאה ממצרים, שעם של עבדים יצאו מעבדות לחירות, אלא זו הלקיחה של הקב"ה אותנו, שנהיה לו לעם ונבוא תיכף אחרי מצרים, כעבור שבעה שבועות של הכנה ונעמוד ליד הר סיני ונכריז: "כל אשר דיבר ד' נעשה ונשמע!"
לכן אסור לשתות יין ולהסיח את הדעת בין הכוס השלישית, הלא היא הכוס של הגאולה המדינית, לבין הרביעית, שהיא הכוס של הגאולה הרוחנית, אסור לנתק בין 'וגאלתי' - זו הגאולה הפיזית לבין 'ולקחתי' - זו הגאולה הנפשית.
3. בדורנו, אמר סבי, קוראים לוויכוח הזה, הפרדה בין דת ומדינה, ולצערנו מאז קום המדינה, למעלה משבעים וחמש שנה הוא אקטואלי, אנחנו יודעים שמי שמבקש להפריד בין השניים, הוא פשוט מפריד בין גאולת הגוף לגאולת הנפש, הוא לוקח את המדינה, את הגאולה הפיזית, את ההשתחררות מעול זרים, ומפריד אותה מתורת ישראל, מ'ולקחתי אתכם לי לעם'. אסור לאפשר לו להגשים את שאיפותיו, אסור להפריד בין הדת למדינה. הדת אולי לא תינזק ותשמור על עצמה כפי שעשתה לאורך כל הדורות, אבל המדינה, אם היא לא תהיה מדינה יהודית, האם אל הנער הזה התפללתי?!
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות