כ"ה ניסן התשפ"ה
23.04.2025
דריכות בזירה הגלובלית

מחלוקת בממשל טראמפ: דיפלומטיה מול תקיפה לקראת הסבב השני של השיחות עם איראן

לקראת סבב שיחות נוסף ברומא, ממשל טראמפ מפוצל בין תומכי פתרון דיפלומטי לבין תומכי פעולה צבאית באיראן. בעוד מחנה אחד מזהיר מהשלכות כלכליות וביטחוניות, השני קורא לנצל את חולשת טהראן ולתקוף

מחלוקת בממשל טראמפ: דיפלומטיה מול תקיפה לקראת הסבב השני של השיחות עם איראן
ראש הממשלה נתניהו עם סגן נשיא ארצות-הברית, ג'יי ואנס ועם היועץ לביטחון לאומי של ארצות-הברית, מייק וולץ צילום: אבי אוחיון, לע״מ

סבב שני של שיחות עקיפות בין ארצות הברית לאיראן צפוי להתקיים בשבת הקרובה ברומא, על רקע הבטחתו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, למנוע מטהראן השגת נשק גרעיני. אך מאחורי הקלעים, בתוך ממשל טראמפ עצמו, קיימת מחלוקת עמוקה באשר לדרך הנכונה להתמודד עם האיום האיראני – בין תומכי פתרון דיפלומטי לבין מחנה התומך באופציה הצבאית.

לפי דיווח באתר "אקסיוס", גורם אמריקני ציין כי מדיניות הממשל כלפי איראן עדיין אינה מגובשת, וכי "ההתמודדות עם טהראן עדיין נמצאת בבחינה". לדבריו, הפיצול בתוך הממשל בולט במיוחד על רקע ההכנות לסבב השיחות הקרוב.

המחנה הדיפלומטי: "אפשר להגיע להסכם"

הקבוצה הראשונה, בראשות סגן הנשיא ג'יי.די ואנס, דוגלת בגישה דיפלומטית ומאמינה כי ניתן להשיג הסכם עם איראן אם ארצות הברית תהיה מוכנה לעשות ויתורים מסוימים. ואנס, שמעורב אישית בדיונים המדיניים, זוכה לתמיכה מבכירים נוספים ובהם שליח הנשיא למו"מ, סטיב ויטקוף, שר ההגנה פיט הגסט', ואיש התקשורת הבכיר טאקר קרלסון – מקורב ותיק של טראמפ.

חברי המחנה הזה מזהירים כי תקיפה ישירה באיראן עלולה לסכן את כוחות הצבא האמריקני הפרוסים באזור, במיוחד אם טהראן תבחר להגיב צבאית. בנוסף, הם טוענים שסכסוך צבאי חדש יגרום לזינוק במחירי הנפט – מהלך שיפגע בכלכלת ארה"ב דווקא בתקופה רגישה.

המחנה התקיף: "לא לוותר – לתקוף"

מנגד, המחנה השני, הכולל את היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ ושר החוץ מרקו רוביו, תומך בגישה תקיפה כלפי איראן. לטענת גורמים אמריקנים, חברי הקבוצה אינם מאמינים שניתן להגיע להסכם שיגביל את תוכנית הגרעין של איראן בצורה אפקטיבית. בין תומכי גישה זו נמנים גם הסנאטורים לינדזי גרהאם וטום קוטון – שניהם בעלי השפעה בקרב תומכי טראמפ.

לפי חברי מחנה זה, איראן מצויה בעמדה חלשה ביותר, ולכן אין מקום לפשרות. הם תומכים באופציה של תקיפה ישירה – אמריקנית או ישראלית – שתביא, לדבריהם, לפירוק מוחלט של תוכנית הגרעין האיראנית.

"כל האפשרויות על השולחן"

דובר המועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, בריאן יוז, אמר ל"אקסיוס" כי "הנשיא טראמפ היה ברור: לאיראן לא יהיה נשק גרעיני, וכל האפשרויות נשארות על השולחן." יוז הוסיף כי הנשיא אישר שיחות ישירות ועקיפות כדי להעביר את המסר הזה, אך הדגיש: "זה לא יכול להימשך לנצח".

לדבריו, "צוות המנהיגות לביטחון לאומי של ממשל טראמפ מחויב לחלוטין לעמדת הנשיא – להבטיח שלום ויציבות במזרח התיכון וביטחון לאזרחי ארה"ב".

דונלד טראמפ איראן
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}