כ"ז סיון התשפ"ה
23.06.2025
האוניברסיטה בצרות

הרווארד בסכנה? קיצוץ מיליארדים מממשל טראמפ מאיים על עתיד האוניברסיטה

למרות ההון האדיר שלה, הרווארד מממנת כמעט שני שלישים מהוצאות התפעול שלה ממקורות אחרים, כולל מענקי מחקר פדרליים ושכר לימוד לסטודנטים. רוב הכסף של האוניברסיטה מושקע ולא נזיל והקיצוצים מתחילים לתת את אותותם

הרווארד בסכנה? קיצוץ מיליארדים מממשל טראמפ מאיים על עתיד האוניברסיטה
אוניברסיטת הרווארד צילום: Pixabay

אוניברסיטת הרווארד, אחת האוניברסיטאות העשירות בעולם, נאלצת לבחון מחדש את מסלולה לאחר שממשל טראמפ הודיע על קיצוץ תקציבי של 9 מיליארד דולר, מתוכם 2.2 מיליארד דולר כבר קוצצו בפועל. בשבוע שעבר, הממשל איים לבטל את המימון הפדרלי של האוניברסיטה במספר תחומים, כולל הקפאת מיליארדים בקרנות פדרליות, ביטול פטורים ממס ואיסור על קבלת סטודנטים זרים.

כאמור, יותר מ-2.2 מיליארד דולר במענקים וחוזים פדרליים כבר הוקפאו. בית הספר לרפואה בהרווארד מתכנן פיטורי עובדים אפשריים, ובית הספר לבריאות הציבור מסיים שני חוזי שכירות בבניינים מחוץ לקמפוס, וטרם ברור אם יחדש אותם.

רשת CNN מדווחת כי למרות שהרווארד היא האוניברסיטה הוותיקה והעשירה ביותר בארצות הברית, עם הון עצמי עצום של 53.2 מיליארד דולר, הקיצוץ התקציבי של ממשל טראמפ משפיע עליה באופן משמעותי.

"האיום הזה הוא עצום. זה בשום אופן לא משהו שאפשר להתעלם ממנו, וזה לא ישפיע רק על הרווארד", אמרה לרשת CNN סנדי באום, מומחית למימון השכלה גבוהה במכון אורבן.

למרות הונה העצום, הרווארד מממנת כמעט שני שלישים מהוצאות התפעול שלה ממקורות חיצוניים, כולל מענקי מחקר פדרליים ושכר לימוד של סטודנטים. כעת, הרווארד, שהפכה לסמל להתנגדות לממשל טראמפ לאחר שסירבה למלא אחר דרישותיו, כולל מאבק באנטישמיות, תצטרך לבחון את אפשרויותיה.

"אחד הדברים הקשים הוא שכולם חושבים 'הרווארד, הם כל כך עשירים שזה לא משנה'. והעובדה היא שהעושר של הרווארד מעמיד אותה בעמדה טובה יותר להתמודד עם המצב, אבל אין להם כסף בלתי מוגבל, ולא כל המימון שלהם נגיש", הסבירה באום.

כ-80% מההון העצמי של הרווארד, 53.2 מיליארד דולר, מיועד לסיוע כספי, מלגות, תוכניות בפקולטות, תוכניות אקדמיות או פרויקטים אחרים. 20% הנותרים מיועדים להוצאות שוטפות בשנים הבאות.

לפי CNN, שימוש בכסף זה עשוי להיות בלתי מעשי מכמה סיבות: חלקו מוגבל מבחינה חוקית, חלק מהכסף מושקע בנדל"ן, קרנות גידור, השקעות פרטיות ונדל"ן שאינם ניתנים למכירה בקלות.

הרווארד עשויה להיאלץ לשלם מסים על נכסים שבבעלותה בבוסטון ובקיימברידג', ותרומות לאוניברסיטה לא יזכו עוד לניכוי מס, מה שעלול להרתיע תורמים עשירים. בנוסף, עלות גיוס הכספים עלולה לעלות משמעותית.

איסור על קבלת סטודנטים זרים עלול לפגוע בהכנסות האוניברסיטה, שכן סטודנטים זרים משלמים לעתים קרובות שכר לימוד מלא. הם היוו 27.2% מכלל הסטודנטים בהרווארד בשנת הלימודים 2024-25, על פי נתוני האוניברסיטה.

מימון פדרלי היווה חלק גדול מכספי המחקר של הרווארד בשנת הכספים 2024. דובר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה מסר ל-CNN: "המצב כעת הוא בהחלט יוצא דופן. אנחנו עדיין לא יודעים כמה גדולה תהיה ההשפעה על הכספים של הרווארד. אנחנו קיימים מאז 1636, אז ראינו הרבה דברים. אין לי ספק שהרווארד יהיה מוסד נהדר בעוד 30 שנה מהיום, אבל בשנים הקרובות הוא יהיה ממש בלגן".

אוניברסיטת הרווארד ארצות הברית (ארה"ב) דונלד טראמפ
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}