י"ז סיון התשפ"ה
13.06.2025
רחבה, אך מוגבלת

מבצע "מרכבות גדעון": מה באמת הולך לקרות בשטח? כל הפרטים

לפי הפרסום, השינוי העיקרי יהיה מעבר מפשיטות זמניות לכיבוש שטחים, אך לא של כלל הרצועה וגם זה לא יקרה מחר בבוקר. יש כמה שלבים שצריך לעבור בדרך. גורם ביטחוני: בניגוד לעבר, צה"ל יישאר בכל שטח שיוכרע, כדי למנוע את חזרת הטרור

מבצע "מרכבות גדעון": מה באמת הולך לקרות בשטח? כל הפרטים
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה צילום: דובר צה"ל

אחרי שהקבינט המדיני-ביטחוני אישר פה אחד את התכנית המבצעית החדשה של צה"ל להכרעת חמאס, הכתב הצבאי יוסי יהושוע מפרסם ב'ווינט' את המשמעות האופרטיבית בשטח. לפי הפרסום, השינוי העיקרי יהיה מעבר מפשיטות זמניות לכיבוש שטחים - אך לא של כלל הרצועה, וכן טיהורים מעל ומתחת לקרקע ופעילות אינטנסיבית במנהרות - שרק רק רבע מהן נוטרלו לחלוטין. גורם ביטחוני בכיר חשף לפני זמן קצר את שם המבצע: "מרכבות גדעון".

לפי הפרסום, גם שלב זה, לא יוצא לפועל מחר בבוקר. בדרך יש את ביקור נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במדינות המפרץ, צבירת כוחות מילואים ואישור תוכניות טקטיות. 

לפי 'ווינט', התוכנית שאושרה הלילה בקבינט אינה בניגוד לאזהרת הרמטכ"ל אייל זמיר שאמר שבמהלך צבאי רחב אנחנו עלולים לאבד את החטופים. זמיר עסק בתרחיש שבו צה"ל פועל במדרגה המבצעית הגבוהה ביותר: תמרון מלא בעוצמה מקסימלית בכל רחבי הרצועה.

דובר צה"להלחימה בעזהצילום: דובר צה"ל

התוכנית שאושרה אמש היא אמנם רחבה, אך מוגבלת - ואינה כוללת פעילות באזורים שבהם קיים חשש להימצאות חטופים. הסיכון תמיד קיים, אך לא הסיכון מהסוג שממנו הזהיר הרמטכ"ל. "אנחנו לא מתכוונים להיכנס לאזורים שבהם יש חשש להימצאות חטופים”, מבהיר גורם בכיר בצה"ל. הצבא יעבוד בצמוד לצוות השבויים והנעדרים של האלוף (במיל') ניצן אלון.

נדבך נוסף בהרחבת המבצע קשור בחידוש הסיוע ההומניטרי לעזה. גם כאן מדובר בהיערכות לעתיד הקרוב, שבו הסיוע יועבר על ידי קרן בינלאומית שתפקח על החלוקה ותוודא שאינו מגיע לחמאס. הקבינט טרם החליט מתי מתווה זה ייכנס לתוקף, והשרים איתמר בן גביר ואורית סטרוק התנגדו לו לגמרי, אך הם במיעוט. "יש להם מספיק", אמרו השניים, אך צה"ל קובע כי תוך חודש תיגמר האספקה ברצועה, והרמטכ"ל אמר כי הרעבת האוכלוסייה מנוגדת לדין הבינלאומי.

דובר צה"להרמטכ״ל עם מפקדי ולוחמי אוגדה 36 בעזהצילום: דובר צה"ל

זמיר אמר בישיבה כי אין שום כוונה לחזור ל-650 משאיות ביום, אלא לספק רק את מה שנדרש תוך פיקוח מרבי, במטרה לוודא ככל האפשר שהסיוע מגיע למי שבאמת זקוקים לו, ולא למחבלי החמאס. וכפי שכבר פורסם, הרמטכ"ל מתנגד חד-משמעית וקטגורית לכך שחיילי צה"ל יחלקו את הסיוע בעצמם.

גורם ביטחוני בכיר אומר כי במסגרת מבצע מרכבות גדעון, צה"ל יתגבר כוחות ויפעל בעוצמה להכרעת והכנעת החמאס והשמדת יכולותיו הצבאיות והשלטוניות, תוך יצירת לחץ חזק לשחרור כל החטופים.

תוענק מעטפת הגנה חזקה לכוחות המתמרנים מהיבשה, מהאוויר ומהים תוך הפעלת כלים כבדים לנטרול מטענים והרס מבנים מאיימים.

מרכיב מרכזי בתוכנית הוא פינוי נרחב של כלל האוכלוסייה העזתית מאזורי הלחימה, כולל מצפון עזה, לשטחים בדרום עזה, תוך יצירת בידול בינם לבין מחבלי החמאס - כדי לאפשר לצה"ל חופש פעולה מבצעי.

Atia Mohammed/Flash90תושבי עזה בורחים מההפגזותצילום: Atia Mohammed/Flash90

הגורם הביטחוני הבכיר מדגיש כי בניגוד לעבר, צה"ל יישאר בכל שטח שיוכרע, כדי למנוע את חזרת הטרור, ויטפל בכל שטח שיטוהר בהתאם למודל רפיח שבה שוטחו כל האיומים והיא הפכה לחלק ממרחב הביטחון.

כמו"כ יימשך הסגר ההומניטרי ורק בהמשך לאחר תחילת הפעילות המבצעית ופינוי אוכלוסייה נרחב לדרום, תופעל תוכנית הומניטרית, כפי שהוצגה אתמול ע"י צה"ל ואושרה ע"י הקבינט, שתבדל בין הסיוע לבין החמאס באמצעות הפעלת חברות אזרחיות ותיחום השטח שיאובטח ע"י צה"ל, כולל תיחום שטח סטרילי במרחב רפיח מעבר לציר מורג שבו יסוננו הנכנסים ע"י צה"ל כדי למנוע הימצאות אנשי חמאס.

אריאל חרמוני, משרד הביטחוןשר הביטחון ישראל כ"ץ עם חברי פורום מטכ"לצילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

עוד מוסיף הגורם הביטחוני כי היערכות הכוחות טרם תחילת התמרון תאפשר חלון הזדמנויות עד לסיום ביקור נשיא ארה"ב באזור לביצוע עסקת חטופים על פי "מודל וויטקוף". במקרה כזה ישראל תשאף לשמור בידה שטחים שטוהרו וצורפו לרצועת הביטחון מעבר לקווי מרץ. בכל הסדר זמני או קבוע, ישראל לא תפנה את רצועת הביטחון סביב עזה שמיועדת להגן על היישובים ולמנוע הברחת נשק לחמאס. 

הגורם הבהיר: במידה ולא תתבצע עסקת חטופים, יחל מבצע "מרכבות גדעון" בעוצמה רבה ולא ייפסק עד להשגת כל יעדיו. עוד אמר כי תוכנית המעבר מרצון לתושבי עזה, בפרט לתושבים שירוכזו בדרום מחוץ לשליטת החמאס, תהיה חלק ממטרות המבצע.

מלחמת חרבות ברזל מבצע מרכבות גדעון רצועת עזה
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}