קציני צה"ל הדליפו לניו יורק טיימס: התרעה חריגה מהדרג המקצועי – מול מדיניות הממשלה
קציני צה"ל העבירו לעיתון האמריקני אזהרה ברורה: עזה על סף רעב תוך שבועות אם ישראל לא תחזור לאפשר סיוע
- מאיר גלבוע
- ט"ז אייר התשפ"ה
- 24 תגובות

בזמן שראש הממשלה נתניהו נשבע להמשיך את הלחימה בעזה במלוא העוצמה, קצינים בכירים בצה"ל בחרו להתריע דווקא מעל דפי הניו יורק טיימס. לדבריהם, המצור על הרצועה יוביל לרעב נרחב בתוך זמן קצר אם ישראל לא תשנה כיוון.
לפי הכתבה שפורסמה אמש בעיתון האמריקני, שלושה קצינים ישראלים המעורים במצב בשטח מסרו כי אם לא יחודש הסיוע ההומניטרי לרצועה תוך שבועות ספורים, לא ניתן יהיה עוד לענות על הצרכים התזונתיים הבסיסיים של רוב האוכלוסייה.
הקצינים הזהירו כי הזמן שעומד לרשות ישראל לפעול הולך ואוזל. לדבריהם, אף על פי שעמדות רשמיות טוענות שאין סכנת רעב, ההבנה בצבא שונה לחלוטין. כל עיכוב נוסף בהחזרת הסיוע עלול להביא להתמוטטות מוחלטת של מערך ההזנה האזרחי. הם הבהירו כי נדרשים צעדים מיידיים עוד לפני כל הסדרה מדינית כדי למנוע את הרעב הצפוי.

דבריהם מצטרפים לשורת התרעות מצד ארגוני סיוע, האו"ם ודו"חות ניטור תזונתי בינלאומיים, שמצביעים על מחסור חמור במזון, מים, מחסה ותרופות. לפי הדיווחים, רוב המאפיות בעזה נסגרו, מטבחי צדקה קרסו, ותוכנית המזון העולמית הפסיקה לחלוטין את חלוקותיה בשל מחסור במלאי.
על פי הכתבה, מדובר בקצינים המשרתים בגופים שונים בצה"ל, בהם גם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אשר עוקבים באופן שוטף אחר הנתונים ההומניטריים ברצועה. הם מדווחים בשבועות האחרונים למפקדים בכירים ומתריעים בפני הדרגים המדיניים על כך שיותר משני מיליון בני אדם עומדים בפני משבר הומניטרי חסר תקדים.
העיתוי שבו פורסמה הכתבה אינו מקרי. באותו יום שבו טראמפ נחת בערב הסעודית במסגרת מסעו הבינלאומי מבלי לעצור בישראל, נחשף הקרע ההולך ומעמיק בין עמדת הדרג הצבאי לבין הצהרות הדרג המדיני בירושלים.

בצה"ל לא התייחסו רשמית לפרסום, אך גורמים מדיניים בישראל מסרו לעיתון כי המצב מוכר ומנוטר. יחד עם זאת, בישראל ממשיכים לטעון כי אספקה מספקת נכנסה לעזה במהלך הפסקת האש הקודמת ולכן אין לראות בצמצום הנוכחי איום חמור.
הקצינים לעומת זאת מציגים תמונה הפוכה בתכלית. לפי הכתבה, הם טוענים כי ההסברה הישראלית אינה משקפת את המציאות וכי חידוש הלחימה בלי פתרון הומניטרי מקביל יוביל לאסון. בכך הם למעשה מבקרים את הקו שמובילה ממשלת ישראל גם אם בעילום שם.
לצד ההתרעות נחשפה בכתבה גם תוכנית סיוע חלופית שישראל מקדמת יחד עם ממשל טראמפ. במסגרת התוכנית יוקמו אתרי חלוקה מגודרים בתוך הרצועה שינוהלו על ידי חברות פרטיות. האו"ם וארגוני סיוע אחרים הביעו התנגדות נחרצת למהלך בטענה שהוא יציב אזרחים בסכנת חיים ויגביל את הגישה למזון. לדבריהם, המודל החדש מצמצם את נקודות החלוקה מכארבע מאות ליחידות בודדות בלבד דבר שיגרום לעקירה נוספת של תושבים מצפון עזה.

משפטנים בינלאומיים שהגיבו לכתבה הזהירו כי החזקת אוכלוסייה אזרחית תחת רעב מכוון עשויה להיחשב לפשע מלחמה. אם יתברר שהמניע למצור הוא לחץ מדיני ולא שיקול ביטחוני מיידי, ישראל עלולה להימצא חשופה להאשמות חמורות בזירה הבינלאומית.
לראשונה מאז תחילת הלחימה גורמים מתוך מערכת הביטחון מאותתים כי אינם מזדהים עוד באופן מלא עם המדיניות הממשלתית. זו איננה עוד שיחה סגורה או הערכה פנימית אלא ניסיון גלוי של הדרג הצבאי להשפיע על אופי המלחמה ועל האופן שבו ישראל תיזכר לאחריה.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 24 תגובות