"אסון מירון הבא"? הסכנה האמיתית שאתם חייבים לדעת עליה
עם אירועי יום ירושלים ההמוניים, עולות אזהרות מפני סכנות בטיחותיות חמורות העלולות להוביל ל"אסון מירון הבא" | קריאה למארגנים ולרשויות לוודא ניהול סיכונים קפדני, תכנון מוקפד והימנעות מאלתורים, כדי להגן על חיי המשתתפים והעובדים
דוחק, חשמל חשוף ומתקני במה שמתעופפים ברוח: האם יום ירושלים עלול להוביל לאסון מירון הבא? המוסד לבטיחות ולגהות מזהיר: "אסור להפקיר את הבטיחות. לא מדובר בנוהל טכני – אלא בהגנה על חיים".
לרגל יום ירושלים, תארח ירושלים שורה ארוכה של אירועים המוניים לציון המועד. במוקדים רבים ברחבי העיר צפויות להיערך הופעות תחת כיפת השמיים, עצרות, תהלוכות, טקסים ממלכתיים ותפילות מרכזיות.
לצד האירועים, נסגרו צירים לתנועת כלי רכב, נפרסו כוחות ביטחון, ובמתחמים שונים מוקמים מתקנים זמניים – מגשרים ובמות ועד עמדות חשמל, גנרטורים וציוד הגברה.
ברקע ההכנות, מפרסם המוסד לבטיחות ולגהות (המוס"ל) קריאה ברורה למארגני האירועים ולרשויות: כל האירועים חייבים בניהול סיכונים ובדרכים למזעורם למניעת הפגיעה במשתתפים ובעובדי האירוע.
"בישראל אין לנו את הפריבילגיה ללמוד רק מהצלחות", אומר מנכ"ל המוס"ל ד"ר מיקי וינקלר. "מדינת ישראל ידעה אסונות כבדים באירועים המוניים שנגרמו עקב אי הקפדה מלאה על מילוי דרישות הרגולציה ומענה למזעור הסיכונים. למה זה כך? יש שיגידו כי מדובר בסך הכל באירוע קצר, זה רק ערב אחד, זה רק במה זמנית, כבר עשינו בעבר אירועים כאלה ולא היתה בעיה באירוע הקודם’. בפועל, כל סיכון שלא מוזער, כל מפגע שלא הוסר, כל דרך שאינה נגישה למילוט, כל חסימה של ציר מילוט בציוד – עלולים להיות ההבדל בין צל"ש או טר"ש, בין אירוע שמסתיים בשמחה וצהלה לבין כותרות שחורות לתיאור האסון בעיתון של מחרת."
המוס"ל מדגיש שדרישות הבטיחות לאירועים המוניים ובטיחות העובדים והציבור הרחב המשתתפים באירועים אינן המלצה – אלא תנאי סף לקיום האירועים. כל אירוע המוני מחוייב בתכנון, הערכה וניהול סיכונים, תוכנית בטיחות מאושרת, מינוי בעלי התפקיד המוסמכים הרלוונטיים כנדרש בדרישות הרגולציה, בחינה של יועץ הנדסי של במות, מסכים או מבנים זמניים, סימון ברור של יציאות חירום, והכנת המענה למצבי חרום השונים בהתאם לניהול הסיכונים.
"ציליות, מסכים שמתנופפים ברוח, עמודי תאורה לא מעוגנים, גנרטורים לא מאורקים ולא מוגנים החשופים למגע, ועוד כשלים וסיכונים ללא מענה – כל אלה אינם מצבים או תרחישים תאורטיים", מזהיר ד"ר וינקלר. "ברגע האמת, כשאירוע מפתיע ומתחיל להשתבש, מי שלא מקצועי ולא מאומן לא יוכל לתת את המענה הנדרש והתוצאות עשויות להיות קטלניות."
עוד מדגישים במוס"ל כי יש לעבוד על פי התוכנית ולהימנע מאלתורים בשטח. "לעיתים קרובות אנחנו נתקלים בשינויים של הרגע האחרון – תוספות, סגירה או הזזה של יציאה, תוספת הגברה או תאורה שלא תוכננה. כל שינוי כזה מחייב בחינה מחודשת של הסיכון למניעת הפגיעה בציבור."
"אנחנו קוראים למנהלי האירועים, הקבלנים, העובדים ברשויות לבחון כל הזמן את הסיכונים והדרכים למזעורם ולוודא שנעשו כל הפעולות הנדרשות כדי שהאירוע יצליח וחיי אדם לא יפגעו", מסכם ד"ר וינקלר.


הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 8 תגובות