שאלות ותשובות בהלכה מאת הרב אהרן בוטבול
שאלות ותשובות בהלכה, יש שאלות שכולנו חווינו על בשרנו... | מאת הגאון רבי אהרן בוטבול. מתוך עלון 'אחוותא' מבית 'אחוות תורה'
- יאיר פריד
- ד' סיון התשפ"ו
החלפת סכינים בערב החג
שאלה: נהגו בהרבה קהילות להשתמש בחג השבועות בסכינים מיוחדים לחיתוך מאכלי חלב, כדי שלא לבוא לידי תערובת. האם יש בכך חובה מעיקר הדין, או שמדובר במנהג חסידות בלבד?
תשובה: מעיקר הדין, סכין בשרית שהיא נקייה לחלוטין ואינה בת יומה (כלומר שלא חתכו בה בשר חם ב-24 השעות האחרונות), מותר לחתוך בה מאכלי חלב צוננים. עם זאת, החשש הגדול במטבח הביתי הוא שמא נשארו על הסכין שומן או שאריות בשר שאינם נראים לעין, או שישתמשו בה לחיתוך מאכל חריף (כמו בצל או לימון) שמעורר את הטעם הבלוע בסכין. על כן, מנהג ישראל קדושים לייחד סכינים ומערכות כלים נפרדות לחלוטין לחלב ולבשר, ובחג השבועות שבו מאכלי החלב תופסים מקום מרכזי, יש להיזהר בכך שבעתיים כדי למנוע תקלות.
ברכת שהחיינו על בגד חדש ביום טוב
שאלה: אדם שקנה בגד חדש לכבוד חג השבועות, מתי עדיף שיברך עליו את ברכת שהחיינו – בעת הקידוש בלילה יחד עם ברכת שהחיינו של החג, או בעת לבישתו הראשונה?
תשובה: דין ברכת שהחיינו על בגד חדש הוא בשעת הראייה או בשעת הלבישה הראשונה. כאשר הבגד נקנה לכבוד החג ולובשים אותו לראשונה בליל החג, נכון לכוון לפטור את הבגד בברכת שהחיינו שנאמרת בסוף הקידוש של יום טוב. לכתחילה, טוב להניח את הבגד החדש לפניו או ללבוש אותו כבר בשעת הקידוש, ובכך הברכה העולה לקידוש היום פוטרת בצורה חלקה וברורה גם את הבגד החדש ללא כל חשש של ברכה שאינה צריכה.
המאמר נכתב בתוך עלון אחוותא המופץ ברחבי הארץ. להצטרפות להפצת העלון או לקבלה במייל ישיר שלחו הודעה לכתובת: [email protected]


הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות