מהפכת המוסד של דדי ברנע: מבצעים על גבול הדמיון לצד הכישלון בהפלת המשטר
מקורות ישראלים האשימו גורמים אמריקאים בבית הלבן - רבים מצביעים על סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די. ואנס, בהדלפת התוכנית לארדואן כדי לסייע לנשיא טורקיה להגיע לטראמפ בזמן כדי לעצור את המבצע לפני שניתן יהיה לצאת לדרך
- יענקי פרבר
- כ"ב סיון התשפ"ו
- 1 תגובות
ביום שלישי בשבוע שעבר, דדי ברנע סיים את כהונתו בת חמש השנים כראש המוסד. במהלך תקופה זו, הוא הפך את סוכנות הריגול מיחידה שביצעה מבצע אחד או שניים בצללים בכל פעם, ליחידה ענקית שיכולה להשפיע על מהלך המלחמה והשלום בחזיתות מרובות במזרח התיכון - מאיראן ועד חיזבאללה בלבנון, ועד להגנה על יהודים מפני טרור מעבר לים.
הוא בילה עשרות שנים בסוכנות, חמש שנים בראשה, כולל כמה מהשנות המכריעות ביותר בהיסטוריה של ישראל. הוא סייע לבלום את איראן בעזרת מאות סוכנים, וחיבל במדינה ביוני 2025. היו פיצוצי הביפרים בספטמבר 2024, שהרגו פעילי חיזבאללה. באותו חודש, הוא פיקח על ההתנקשות בחייו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בלבנון.
ה"ג'רוזלם פוסט" דיווח בעסר כי צה"ל נעזר במערכות תקיפה שסוכני המוסד הטמיעו קודם לכן במקומות מדויקים בתוך הבניין שמעל הבונקר של נסראללה.
אבל כעת מתברר כי רבים מהפעילים הללו היו סוכני מוסד לבנוניים מקומיים - לא פעילי "כחול לבן", כפי שייתכן שהיו בשנים עברו.
ה"ג'רזולם פוסט" חושף כי סוכנים אלה נאלצו לעתים קרובות להגיע ישירות לאזורים שצה"ל הפציץ רק דקה קודם לכן. לעיתים היה צורך בכך כדי לבצע הערכת נזק של תקיפות צה"ל. היה צורך גם להגיע לאזורים שבהם הסוכנים הטמינו את המטענים שסייעו להרוג את נסראללה. ככל שהסוכנים התקדמו, פצצות צה"ל המשיכו ליפול.
ברנע ובכירי חיל האוויר עמלו במרץ כדי לוודא שהפצצות לא יפלו על סוכניהם הלבנונים, שזחלו דרך אזורי המלחמה הללו לנקודות המיועדות להנחת פצצותיהם. בעודם מתקדמים, הפעילים הלבנונים עברו דרך עשן, אש ומראות גיהנום, מתפללים שלא ייפגעו על ידי צה"ל או ייתפסו על ידי מודיעין נגדי של חיזבאללה.
מקורות המקורבים לברנע אומרים ל"ג'רוזלם פוסט" כי במובנים רבים, ארה"ב הייתה היוזמת של הרעיון להפיל את המשטר האסלאמי באמצעות שימוש בכורדים כדי ליזום תקיפה קרקעית פנימית. למעשה, בשנת 2003, האמריקאים כבר השתמשו בכורדים בפעולות משותפות כדי לסייע בהפלת סדאם חוסיין בעיראק.
מקורות אלה הדגישו כי רבים מאותם כורדים שהיו מעורבים במבצע הקרקעי ההיסטורי הזה ונכנסו לבגדד – כולל המנהיג הכורדי מסעוד ברזאני, האדם הראשון שנכנס לארמונו של חוסיין – היו אלה שישראל קיוותה להפעיל נגד המשטר האסלאמי של איראן.
נשק שקיבלו הכורדים הן מארה"ב והן מהמוסד היה אמור להיות בשימוש נגד המשטר האיראני. צה"ל העביר נשק שהחרדים מחמאס בעזה או מחיזבאללה בלבנון, הכורדים גם קיבלו אימטנים מישראלים להיות מוכנים לחלוטין ללחימה.
אך קיים ויכוח האם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שוכנע להטיל וטו על המבצע על ידי כמה מבכיריו שלו, או על ידי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.
למרות שדווח כי ראש ה-CIA ג'ון רטקליף נקט עמדה נחרצת נגד ההתערבות הכורדית, מקורות במוסד אמרו כי מעולם לא אמר לישראלים שהוא מתנגד לה. יתר על כן, הם מציינים את הדיווחים הפומביים לפיהם ה-CIA סיפק לכורדים נשק, כלומר שהסוכנות החשאית האמריקאית פעלה בדרכים שיכלו לסייע למבצע להתרחש.
מקורות ישראלים האשימו גורמים אמריקאים בבית הלבן – רבים מצביעים על סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די. ואנס, שהביע ספקות לגבי מלחמת 2026 עם איראן – בהדלפת התוכנית לארדואן כדי לסייע לנשיא טורקיה להגיע לטראמפ בזמן כדי לעצור את המבצע לפני שניתן יהיה לצאת לדרך.
עוזרו המיוחד ומזכיר העיתונות של ואנס, לוק שרודר, הגיב לדיווח ב"ג'רוזלם פוסט" ואמר: "דיווח זה שקרי לחלוטין, והיינו אומרים זאת לכלי התקשורת אם היו טורחים לפנות לקבלת תגובה".
כאשר ברנע שוחח עם טראמפ באמצעות שיחת וידאו ב-12 בפברואר, הוא מעולם לא הבטיח שהמשטר האיראני ייפול באופן מיידי. במקום זאת, הוא העריך כי הפלת המשטר עשויה בקלות להימשך שנה או יותר מסיום המלחמה, אך שהמלחמה, שתכלול פעולה קרקעית כורדית, תשפר מאוד את התנאים לשינוי משטר. בנאום ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס עזיבתו של ברנע, השמיע ראש הממשלה טענות דומות. הדחיפה העיקרית של ברנע הייתה שהמשטר יזדעזע עד היסוד.
על פי ברנע, אם טראמפ יחזיק מעמד בתקיפות והוא עדיין מאמין שנשיא ארה"ב ימשיך וימשיך להפעיל לחץ פיננסי, ימי, דיפלומטי וצבאי על איראן, אזי המשטר ייפול תוך שנה. עם זאת, לפי הבנתו של ברנע, אם טראמפ יסיר את הסנקציות הכלכליות או את המצור הנגד שלו נגד איראן במצרי הורמוז לפני שיושג הסכם סופי בכל הסוגיות המרכזיות, אזי תוכניות ישראל, ה-CIA והמוסד יהפכו לפחות רלוונטיות.
במקרה כזה, המשטר האסלאמי יוצף בכספים חדשים ויתחזק שוב. כספים אלה יזרמו גם לאוכלוסייה האזרחית הרחבה יותר תוך שנה עד שנתיים, מה שעשוי להפחית את הלחץ הפנימי על האיראנים להפיל את המשטר.


הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות