בדרך להסכם? טראמפ הודיע: מחר תיחתם מסגרת ההבנות עם איראן
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע הערב כי כבר מחר צפויה להיחתם מסגרת הבנות ראשונית בין וושינגטון לטהרן, שתכלול הארכת הפסקת האש ל-60 ימים - פתיחת משא ומתן חדש סביב תוכנית הגרעין האיראנית
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע הערב (שבת) כי כבר מחר צפויה להיחתם מסגרת הבנות ראשונית בין וושינגטון לטהרן, שתפתח באופן רשמי משא ומתן חדש סביב תוכנית הגרעין האיראנית ותאריך את הפסקת האש בין הצדדים ל-60 ימים נוספים.
לפי הודעת טראמפ, מדובר במזכר הבנות ראשוני בלבד ולא בהסכם גרעין סופי, אך כזה שאמור להניח את היסודות להסכם רחב יותר בעתיד. במקביל, צפויה איראן להתחייב לפתוח מחדש את מצר הורמוז לתנועת ספינות בינלאומית, בעוד ארצות הברית תסיר את המצור שהטילה על נמלי איראן במהלך ההסלמה האחרונה.
עוד לפני הודעת טראמפ, גם פקיסטן - המשמשת כמתווכת בין הצדדים - הודיעה כי מחר צפוי להיערך טקס חתימה "דיגיטלי", שבו שני הצדדים יאשרו את ההבנות באופן מקוון. עם זאת, בטהרן עדיין נמנעו מלאשר רשמית שהחתימה אכן תתקיים מחר, והסתפקו באמירה כי הסכם עשוי להיחתם "בימים הקרובים".
במקביל, ברשת CNN דווח כי גורמים המזוהים עם משמרות המהפכה האיראניים הביעו הסתייגות מהמהלך וטענו כי אין ודאות שהחתימה אכן תצא לפועל כבר מחר. בערוץ טלגרם המזוהה עם הארגון אף נמתחה ביקורת על הלחץ שמפעיל טראמפ לקדם את ההסכם דווקא כעת, תוך רמיזה לכך שהעיתוי קשור גם ליום הולדתו ה-80 שיצוין מחר.
לפי הדיווחים, מזכר ההבנות עצמו יהיה קצר במיוחד - פחות משני עמודים - ויתמקד בעיקר בהארכת הרגיעה ובהסדרת תנאים למשא ומתן עתידי. בתקופה זו ינסו הצדדים להגיע להבנות מקיפות יותר סביב תוכנית הגרעין האיראנית והפיקוח עליה.
טראמפ, מצדו, הציג הערב את ההבנות כהישג דרמטי וטען כי מדובר במהלך שונה לחלוטין מהסכם הגרעין שנחתם בתקופת ברק אובמה בשנת 2015, וממנו פרש בשנת 2018 בעידודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
לדבריו, ארצות הברית לא תעביר לאיראן כספים במסגרת מזכר ההבנות, ובשלב מאוחר יותר אף תפעל לאיסוף והשמדת האורניום המועשר שנמצא כיום במתקני הגרעין האיראניים.
"הכול צריך להסתדר במהירות ובצורה חלקה", כתב טראמפ ברשת Truth Social. "אם לא יהיה פתרון מהיר - יש לנו את החלופה האולטימטיבית, ואני מקווה שלא נצטרך להשתמש בה שוב".
לפי הערכות במערב, איראן מחזיקה כיום בכ-440 קילוגרם אורניום מועשר לרמה של 60%, מרחק קצר יחסית מהרמה הנדרשת לייצור נשק גרעיני. חלק מהחומר, לפי הדיווחים, מאוחסן במתקנים תת-קרקעיים שנפגעו במהלך העימות האחרון בין ישראל לאיראן לפני כשנה.


הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות