"זה כמו ה-7 באוקטובר. עוברים את הקו הצהוב חופשי": מחדל הוראות הפתיחה באש בעזה
קצינים בשטח חושפים כי מפקד האוגדה הנחה להקל משמעותית את נהלי הירי בקו הצהוב ולעבור לנוהל מעצר חשוד בלבד. הלוחמים מתוסכלים ומזהירים מפני סכנה איומה: "הפיקוד זחוח, האויב בוחן אותנו בכל יום"
- אוריאל פיליפ
- ז' תמוז התשפ"ו
קצינים ומפקדים המשרתים בשטח חשפו היום (שני) בפני ynet כי מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף לירון בטיטו, הנחה לשנות את אופן יישום הוראות הפתיחה באש בקו הצהוב. לדבריהם, בשבועות האחרונים חל שינוי דרמטי ומדאיג בהתנהלות מול פלסטינים המתקרבים לקו או חוצים אותו. "עד עכשיו המג"ד היה מתדרך שכל בגיר שעובר את הקו הצהוב זה 'ירי על מנת' (להרוג). זה השתנה לנוהל מעצר חשוד שנגמר בירי לברכיים לכל היותר", סיפר ל-ynet קצין המשרת באחד המוצבים בקו הצהוב.
בצה"ל מיהרו להכחיש את הטענות ומסרו: "אין שינוי בהוראות הפתיחה באש. לוחמי צה"ל הפועלים ברצועה רשאים ואף נדרשים להסיר כל איום, ויחד עם זאת להימנע ככל הניתן מפגיעה בבלתי מעורבים". למרות הכחשות הפיקוד, שורה של קצינים התעקשו כי בפועל מדובר בשינוי מגמה מסוכן שמפקיר את השטח. לדבריהם, תא״ל בטיטו אף סייר במוצבים והסביר כי הרקע למהלך הוא ביקורת על מספר תקריות, ובהם תקרית שבה נורה פלסטיני שנעזר בקביים ומקרה נוסף שבו צה״ל הרג שני נהגי משאיות סיוע הומניטרי בסמוך לקו הצהוב.
הקצינים מדגישים כי לאורך הקו מתרחשים מדי יום ניסיונות התקרבות וחצייה, ומתרעים מפני הסכנה החמורה: חלק גדול מהחוצים משמשים כלי של חמאס לבחינת דפוסי הפעולה, איסוף מודיעין ומיפוי ההיערכות של כוחות צה"ל לאורך הגבול.
"אנחנו נדהמים מהשינוי בהוראות הפתיחה באש בזמן האחרון", אמר קצין מילואים המשרת בגזרה שהביע תסכול עמוק מהמצב. "השינוי מההוראה הפשוטה של נטרול כל אויב שעובר את הקו הצהוב לכיווננו לנוהל מעצר חשוד שנגמר בירי לברכיים הוא תחילתו של מדרון חלקלק. אנחנו יודעים איפה זה מתחיל, אבל לא יודעים איפה זה יפגוש אותנו בעתיד. הפיקוד זחוח וחושב שחמאס מורתע, אבל אנחנו רואים את ההתארגנויות ויודעים שחציות הקו הצהוב הן חלק ממערך בדיקה של ההיערכות שלנו. לאויב יש כוונה, אמצעים ויכולת לבצע מהלכים התקפיים משמעותיים".
קצין מגדוד אחר תיאר תמונת מצב קשה של שבר באמון ותסכול עמוק בקרב הכוחות בשטח. ״אני מחורפן. היו אירועים ולא מרשים לחיילים לירות. רחפנים עוברים את הגבול ולא אישרו להם לירות. כל יום מלא אנשים עוברים. עושים לנו משחקים, זה כמו ה-7 באוקטובר. עוברים את הקו הצהוב חופשי. כל החיילים פה מתוסכלים״, אמר קצין נוסף.
לדברי המפקדים, החשש המרכזי והמיידי הוא שהפגנת ההססנות בקו המגע תפורש בצד הפלסטיני כחולשה עמוקה, תשחק לחלוטין את כושר ההרתעה ותעודד ניסיונות נועזים בהרבה. בצה"ל, כאמור, עומדים על כך שלא חל כל שינוי בהוראות הפתיחה באש ושמדובר ב״חידוד נהלים״ בעקבות אירועים שנתפסו בעיניו כבעייתים. עוד אומרים כי הכוחות ממשיכים לפעול בהתאם לצורך המבצעי ולהערכת האיום בכל מקרה.


הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות