× הורדה
בחדרי חרדים
האפליקציה
כ"ח תמוז התשפ"ו
13.07.2026
הצבא מתערב בפוליטיקה

הרמטכ"ל תוקף את חוק המעצרים: "תמריץ לאי-התייצבות, ייצור שבר עמוק"

אייל זמיר שיגר איגרת חריגה לנתניהו, כ"ץ ויו"ר ועדת חוץ וביטחון, רגע לפני העברת החוק: "צה"ל מתמודד עם פער חריג בכוח אדם; לא ייתכן שהצבא יהיה חתום על פטור המוני מהעמדה לדין" | בגוש האופוזיציה תקפו בחריפות; "ממשלת ישראל נגד חיזוק צה"ל בשעת מלחמה"

הרמטכ"ל תוקף את חוק המעצרים: "תמריץ לאי-התייצבות, ייצור שבר עמוק"
הרמטכ"ל אייל זמיר בטקס מצטייני הנשיא צילום: Yonatan Sindel/Flash90

הרמטכ"ל אייל זמיר שיגר היום (שני) מכתב אזהרה דחוף לראש הממשלה נתניהו, לשר הביטחון ישראל כ"ץ וליושב ראש ועדת החוץ והביטחון בועז ביסמוט, שבו הביע התנגדות לחקיקת החוק להפסקת מעצרי העריקים החרדים. באיגרת הרשמית הבהיר הרמטכ"ל כי החוק המתוכנן, המעניק פטור ממעצר, חקירה או אכיפה פלילית לתלמידי ישיבות שלא התייצבו, פוגע פגיעה אנושה בביטחון המדינה ובערכי הצבא.

זמיר הדגיש כי הצעת החוק אינה צפויה להביא לתוספת כוח אדם בשורות הצבא בטווח הזמן המיידי, ואף מעניקה תמריץ שלילי מובהק לאי-התייצבות לשירות צבאי. "הצעת החוק הונחה בעיצומה של מערכה רב-זירתית, ובעת שצה"ל מתמודד עם פער חריג בתחום כוח האדם, אשר משפיע ישירות על היכולת לעמוד במשימות המבצעיות", כתב הרמטכ"ל, והבהיר כי החוק אינו עולה בקנה אחד עם ערכי צה"ל.

לדברי הרמטכ"ל, לא ייתכן שצה"ל, "התובע ממשרתיו הקרבה חסרת תקדים ומרחיב באופן קבוע את גיוס המילואים, יהיה חתום על פטורים המוניים מהעמדה לדין למשתמטים". זמיר התריע כי מהלך פוליטי כזה "ייצור שבר עמוק מול מערך המשרתים, הנושאים בנטל הלחימה מזה כשנתיים וחצי, ויגדיל את אי-השוויון" ויוביל ל"פגיעה קשה בלגיטימציה ובאמון המשרתים".

בנוסף להיבט הערכי והמבצעי, הרמטכ"ל תקף את המנגנון הבירוקרטי שהחוק מבקש להטיל על הצבא. הוא ציין כי לצה"ל אין שום יתרון יחסי או כלים לבחינת קריטריונים אלו, שהם טכניים לחלוטין ומבוססים על תצהירים ואימותם, ולא על בחינה מהותית. הטלת משימה זו על הצבא, כך הבהיר זמיר, "מהווה נטל ארגוני כבד, ותסיט קשב פיקודי קריטי מהמשימות המבצעיות". בסיום מכתבו קרא הרמטכ"ל לדרג המדיני "לפעול מיידית להסרת מנגנון הוועדה כפי שמוצע בהצעת החוק".

דוברות רה"מנתניהו בבור לצד שר הביטחון והרמטכ"ל וראש המוסדצילום: דוברות רה"מ

בנוסף, על פי דיווח של יעקב הרשקוביץ ב"ישראל היום", מכתבו של הרמטכ"ל לא הגיע בחלל ריק: זמיר כבר פנה באופן אישי לפני מספר ימים לשר הביטחון ישראל כ"ץ והביע בפניו את התנגדותו לחוק המעצרים. רק לאחר שהשר כ"ץ בחר שלא להגיב או להתייחס לפנייתו, החליט הרמטכ"ל לנקוט בצעד החריג ולפרסם את מכתבו.

המכתב עורר תגובות חריפות במערכת הפוליטית. ראש הממשלה לשעבר ויו"ר מפלגת "ביחד", נפתלי בנט, תקף: "הרמטכ"ל שוב מתריע מפני אסון מתקרב. ממשלת 7 באוקטובר שוב בוחרת להתעלם מכל האזהרות. מכתב הרמטכ"ל מוכיח שיש פה רק שני צדדים: הצד של צה"ל והלוחמים שלנו, מול הצד של קואליציית דרעי-נתניהו".

Avshalom Sassoni/Flash90גדי איזנקוטצילום: Avshalom Sassoni/Flash90

יו"ר מפלגת "ישר!", גדי איזנקוט, הצטרף למתקפה: "ממשלת ישראל נגד חיזוק צה"ל בשעת מלחמה. כשצה"ל קובע בצורה חד משמעית שהחוק לא יביא לתוספת כוח אדם בשורותיו, אלא ישיג בדיוק את התוצאה ההפוכה - אין לנתניהו ולשריו לאן לברוח". 

יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, תקף אף הוא בחריפות: "נתניהו וקואליציית ההשתמטות פוגעים בצה"ל ובביטחון המדינה כדי לשמור על השותפים דרעי וגולדקנופף – בשביל עוד כמה ימים בשלטון. זו בגידה בביטחון המדינה ובלוחמי צה"ל".

מנגד, בקואליציה פתחו במתקפת נגד מול הרמטכ"ל. ח"כ עמית הלוי (הליכוד) יצא נגד שיגור האיגרת וטען  בראיון לגלי צה''ל כי על הדרג הצבאי להתמקד בעשייה פנימית: "יש הרבה דברים שאפשר לעשות כדי להגדיל את הגיוס ליחידות הקרביות. מציע לו לעשות בדק בית – ולא להתעסק בהודעות לתקשורת".

אייל זמיר בנימין נתניהו ישראל כ"ץ בועז ביסמוט צה"ל מעצר עריקים
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 14 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}