× הורדה
בחדרי חרדים
האפליקציה
ז' אב התשפ"ו
21.07.2026
מאחורי הקלעים

הסודות נחשפים: ארה"ב נדהמה משיטוח רפיח - "ביבי שיחק איתנו משחקים"

בכירים אמריקאים לשעבר טוענים כי הממשל נפל ב"מלכודת", כיוון שלא הפעיל מספיק לחץ על ישראל, התעלם מאזהרות ואפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו להוליך אותם שולל

הסודות נחשפים: ארה"ב נדהמה משיטוח רפיח - "ביבי שיחק איתנו משחקים"
נתניהו וביידן בבית הלבן צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

לקראת יציאת ספר הזיכרונות של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שורת יועצים בכירים – בהם ג'ייק סאליבן (היועץ לביטחון לאומי לשעבר), אנתוני בלינקן (מזכיר המדינה לשעבר), לויד אוסטין (מזכיר ההגנה לשעבר), ג'ון פיינר ופיליפ גורדון – מודים כי שגו בניהול המשבר.

תחקיר שנחשף במגזין "ניו יורקר", מביא פרטים מרתקים משורת בכירים לשעבר בממשל ביידן. נותן הצצה חסרת תקדים אל מאחורי הקלעים של קבלת ההחלטות בוושינגטון מול ירושלים במהלך המלחמה בעזה.

הבכירים טוענים כי הממשל נפל ב"מלכודת", כיוון שלא הפעיל מספיק לחץ על ישראל, התעלם מאזהרות ואפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו להוליך אותם שולל.

ג'ייק סאליבן מודה באופן ישיר: "היינו חייבים להפעיל לחץ כבד יותר על ישראל כדי שתנקוט גישה שונה".

בבית הלבן נשקלה ברצינות שתי פעמים "פרידה מכרעת" מישראל ועיכוב משלוחי נשק (לקראת הפעולה ברפיח ובאירוע נוסף ביולי 2024). בכל פעם האמריקאים נסוגו מהרעיון מתוך מחשבה שהם "על סף עסקת חטופים והפסקת אש".

ביידן היה מעורב מאוד והאמין בידע שלו על ישראל. הוא דחה שוב ושוב את האפשרות להתנות משלוחי נשק, ולעיתים גער בבלינקן ובסאליבן "כאילו הוא נוזף בילדים".

בכיר בממשל ציין כי ביידן רצה להמשיך לתמוך בישראל אלא אם יגידו לו "אתה לא יכול" – וצוותו נמנע מלהציב לו את הקו האדום הזה.

בבית הלבן טוענים כי נתניהו והשר רון דרמר היו מפזרים הבטחות חוזרות ונשנות שהלחימה תסתיים בתוך "שבועיים".

באחת השיחות גער בלינקן בדרמר ואמר שהוא לא מוכן לשמוע יותר את הביטוי הזה, ודרמר השיב לו בזלזול: "טוב, אז אגיד Fortnight" (שבועיים באנגלית עתיקה).

היועץ ג'ון פיינר ציין כי הישראלים פשוט לא אמרו להם את האמת על התוכניות ולוחות הזמנים.

בנוסף אנתוני בלינקן ובכירים במחלקת המדינה הביעו זעזוע מהיקף ההרס בעזה וברפיח. לקראת סוף הכהונה הוכן לבלינקן מסמך להפסקת סיוע ליחידות המעורבות בהתעללות לכאורה בעצירים פלסטינים בשדה תימן, אך הוא נמנע מלחתום עליו כדי לא לפגוע בסיכוי לעסקת חטופים, לאחר שהשגריר מייק הרצוג הבטיח שיוגשו כתבי אישום.

שר ההגנה דאז לויד אוסטין השווה את נתניהו למהמר ש"משחק עם הכסף של הבית", ביודעו שארה"ב תשלם את החשבון בסוף.

הבכירים לשעבר מודים כעת כי הממשל הונה את עצמו כשהעדיף לאמץ פלפולים משפטיים כדי להתעלם מהפרות חוקי המלחמה. בעוד דוחות מודיעיניים וגורמים במחלקת המדינה קבעו כי ישראל ככל הנראה השתמשה בנשק אמריקני בניגוד לדין הבינלאומי והשתמשה בחסימת סיוע הומניטרי כנשק, ניסחו משפטני הממשל דוח מפותל ומזוגזג שאיפשר להמשיך את זרימת התחמושת. בכיר בבית הלבן תיאר בכעס את הדרך שבה נתניהו טרפד פעם אחר פעם את עסקאות החטופים: "ביבי שיחק עם כולנו משחקים".

חיסול נסראללה: ביידן חוש נבוך ומואשם בכך שנתניהו הורה על החיסול בדאחייה ללא התרעה, יומיים בלבד לאחר שארה"ב הובילה קריאה פומבית להפסקת אש של שלושה שבועות. ארה"ב נאלצה להתייצב מיד כדי להגן על ישראל מול התגובה.

במרץ 2024 שיגרה נשיאת הצלב האדום, מירג'אנה ספולאריץ', מכתב חסוי לביידן שבו הזהירה כי מניעת ביקורים אצל עצורים שמה את ישראל בשורה אחת עם מדינות כמו צפון קוריאה ואריתריאה, והתחננה לעצור משלוחי נשק מחשש שישמשו לפשעי מלחמה.

הבכירים מודים כי ניסחו דוחות משפטיים "מפותלים" כדי לעקוף ממצאים שהעידו על שימוש בנשק אמריקני בניגוד לדין הבינלאומי, כדי שלא לעצור את הסיוע.

המתווך בין לבנון וישראל עמוס הוכשטיין הודה כי נתניהו לא ניסה להגיע להבנות מול ארה"ב אלא כיוון לקהל המצביעים שלו.

ביידן תכנן לנאום ישירות לציבור הישראלי מעל ראשו של נתניהו. נתניהו ודרמר בלמו זאת כששידרו שבוחנים עסקה, וביידן שינה את הנאום לקריאה לקבלת העסקה – שאותה סיכל נתניהו לאחר מכן באמצעות דרישות חדשות וחיסולים ממוקדים (כדוגמת איסמעיל הנייה ומוחמד דף).

מוחמד דף מלחמת חרבות ברזל ג'ו ביידן חמאס ארצות הברית (ארה"ב) בנימין נתניהו
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 14 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}