תחת מעטה חשאיות: נתניהו המריא מנבטים, איראן בראש השיחות
לשכת רה"מ הסתירה מראש את שעת ההמראה ואת יציאת "כנף ציון" מבסיס נבטים | מחר ייפגש נתניהו עם הנשיא טראמפ, יציג מידע על שיקום הגרעין והטילים באיראן ויזהיר מפני הסדר שיאפשר לטהרן להתאושש | בהמשך ישתתף בטקס האשכבה של לינדזי גרהאם
- יצחק וייס
- י"ג אב התשפ"ו
ראש הממשלה בנימין נתניהו המריא היום (שני) לארה"ב במטוס "כנף ציון", באופן חריג מבסיס נבטים ולא מנמל התעופה בן גוריון. הטיסה יצאה תחת מעטה חשאיות חריג, כשבלשכת ראש הממשלה נמנעו מראש מפרסום שעת ההמראה, מועד הנחיתה הצפוי ואף מקום יציאתו של המטוס.
נתניהו לא נשא הצהרה לתקשורת בעת ההמראה, אולם לפני צאתו פרסמה לשכתו דברים שבהם סימן את איראן כנושא המרכזי בפגישתו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
"זו הפגישה השמינית שלי איתו מאז שהוא נבחר לנשיא בקדנציה השנייה שלו, יותר מכל מנהיג בינלאומי אחר", אמר נתניהו. "זו זכות גדולה, אבל זו גם אחריות גדולה".
ראש הממשלה הוסיף: "מניסיוני כראש ממשלה, צריך לפעול בזמנים המורכבים האלה גם בנחישות גדולה וגם בתבונה גדולה. אנחנו נדון בכל הנושאים שעל הפרק, ובראשם איראן. כמובן שהמטרה שלנו היא לשמור על ביטחוננו וגם להרחיב את מעגל השלום סביבנו".
גם אנשי לשכת ראש הממשלה התבקשו לשמור על חשאיות, כך דווח ב-ynet. הם הונחו להגיע בשעה מוקדמת, לא למסור את מועדי ההמראה והנחיתה, ובשעות שקדמו לטיסה חלקם אף לא היו זמינים.
מחר בשעה 18:00, לפי שעון ישראל, צפוי נתניהו להיפגש עם הנשיא טראמפ. בלשכת ראש הממשלה ממתינים להחלטת הממשל האמריקני אם לצרף לפגישה גם את סגן הנשיא ג'יי. די. ואנס ואת מזכיר המדינה מרקו רוביו, או לקיים עמם פגישות נפרדות.
במרכז הפגישה תעמוד המערכה מול איראן והשאלה אם פני הצדדים להסלמה נוספת או להסכם. ארה"ב, קטאר ועומאן מנסות לגבש פשרה שתסדיר את מעבר הספינות במצר הורמוז ותמנע חזרה ללחימה רחבה.
בירושלים חוששים כי הסדר כזה יאפשר לטהרן לחדש את מכירת הנפט, לקבל הקלות בסנקציות ולהזרים עשרות מיליארדי דולרים לכלכלתה. לפי הדיווח, נתניהו צפוי להציג לנשיא טראמפ מידע מודיעיני עדכני על ניסיונותיה של איראן לשקם את תוכנית הגרעין ואת מערך הטילים הבליסטיים שלה, ולהטמין יכולות אסטרטגיות בעומק האדמה.
המסר הישראלי יהיה כי המשטר האיראני לא זנח את שאיפתו להשיג נשק גרעיני, וכי אין להסתפק בהסכם זמני שיאפשר לו להתאושש. עם זאת, נתניהו מבקש להימנע מהרושם כי הגיע לוושינגטון כדי לדחוף את הנשיא טראמפ למלחמה נוספת. מטרתו היא לתאם את הצעדים הצבאיים והמדיניים הבאים ולהבהיר כי ישראל מבקשת למנוע מאיראן נשק גרעיני, אך אינה דורשת בהכרח חידוש מיידי של התקיפות.
לצד איראן, השניים צפויים לדון גם במלחמה ברצועת עזה ובהתפתחויות מול סעודיה, סוריה, לבנון וטורקיה.
לאחר הפגישה, בשעה 21:00 לפי שעון ישראל, ישתתף נתניהו בטקס האשכבה של הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם בקפיטול. "ידיד אמת שלי ושל מדינת ישראל, מגדולי ידידיה של מדינת ישראל בכל הזמנים", אמר נתניהו. "אני בטוח שבעניין הזה אני מייצג גם אתכם, אזרחי ישראל".


הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות