דריכות שיא במזרח התיכון: טראמפ צפוי להורות בקרוב על מתקפה נרחבת באיראן
בישראל העלו את רמת הכוננות בעקבות הערכות כי הנשיא טראמפ מתקרב להחלטה על תקיפה משמעותית של מתקני תשתית ואנרגיה באיראן. גורם ישראלי: "זו כבר לא השאלה אם, אלא מתי". באיראן מאיימים כי במקרה של תקיפה ייפגעו גם ישראל ומדינות המפרץ
המתיחות עם איראן מגיעה לשיא חדש: בישראל עוקבים בדריכות אחר הדיווחים בארצות הברית שלפיהם הנשיא דונלד טראמפ שוקל להורות על תקיפה משמעותית של מתקני תשתית ואנרגיה באיראן, ובמערכת הביטחון כבר העלו את רמת הכוננות, אף שלעת עתה לא חל שינוי בהנחיות פיקוד העורף.
גורם ישראלי אמר היום כי "יש מתיחות שיא, זה על סף התפוצצות", והוסיף כי בירושלים מעריכים שטראמפ קרוב יותר מאי פעם לקבלת החלטה על תקיפה, אך טרם הכריע על היקפה ועל עיתויה.
לדברי הגורם, ששוחח עם ערוץ 12, בבית הלבן סבורים שהמשא ומתן עם איראן מיצה את עצמו וכי טראמפ רואה בו בעיקר ניסיון למשוך זמן. עוד נמסר כי אחת האפשרויות שנבחנות היא תקיפה ממוקדת של מתקני אנרגיה ותשתיות, מתוך הערכה שמהלך כזה עשוי לערער את יציבות המשטר האיראני, מבלי להיגרר בהכרח למלחמה אזורית רחבת היקף.
בישראל מעריכים כי הנשיא האמריקני עשוי לבחור שלא לשלב את ישראל בגל התקיפות הראשון. עם זאת, ההערכה הרווחת היא שכל מתקפה אמריקנית משמעותית תוביל כמעט בוודאות לתגובה איראנית נגד ישראל, שתיאלץ להצטרף ללחימה.
במקביל, בטהרן החריפו את האיומים. סייד מוחמד מרנדי, חבר בצוות המשא ומתן האיראני ואחד הקולות המזוהים עם המשטר, הזהיר כי אם ארצות הברית תתקוף את התשתיות האזרחיות באיראן, ייפגעו גם תשתיות חיוניות בישראל ובמדינות המפרץ.
לדבריו, תושבי קטאר, סעודיה, כווית, בחריין, איחוד האמירויות ואף עומאן, צריכים "להיערך לפינוי מיידי", בטענה שהאזור כולו עלול להיגרר להסלמה חסרת תקדים.
גם ארצות הברית עצמה משדרת היערכות. שגרירות ארה"ב בישראל פרסמה אזהרה לאזרחים אמריקנים השוהים באזור, וקראה להם לנהוג בזהירות מוגברת, להיערך לביטולי טיסות ולסגירה אפשרית של המרחב האווירי, ואף להיות מוכנים לעזוב את האזור בהתראה קצרה במקרה של הסלמה.
למרות העלאת הכוננות וההערכות הגוברות, בישראל מדגישים כי בשלב זה אין החלטה סופית על תקיפה אמריקנית, ולא פורסמו הנחיות חדשות לציבור. אולם במערכת הביטחון ממשיכים לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות, על רקע ההערכה כי כל החלטה שתתקבל בוושינגטון עשויה להשפיע באופן מיידי גם על הזירה הישראלית.


הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות