× הורדה
בחדרי חרדים
האפליקציה
ה' תשרי התשפ"ז
16.09.2026
מבשרי הסתיו

לא מחכים ללוח שנה: נדידת הציפורים ופריחת החצבים החלו | גלריה מרהיבה

למרות החום, מבשרי הסתיו כבר כאן, אלפי ציפורים נודדות דרומה והחצבים פורחים ברחבי הארץ. ישראל נמצאת על אחד מצירי הנדידה המרכזיים בעולם, והטבע מקדים את לוח השנה ומסמן את חילופי העונות

לא מחכים ללוח שנה: נדידת הציפורים ופריחת החצבים החלו | גלריה מרהיבה
חצב בגן הלאומי אפולוניה צילום: טל שני, רט"ג

מי שירים את ראשו לשמיים, או יצא לטייל יכול לראות שסממני הסתיו כבר ממש כאן. החסידות ושאר הציפורים הנודדות החלו לשים פעמיהן לכיוון הדרום החם. חדי העין יחלו לראות חצבים פורחים בצידי הדרך.

אז האם הסתיו כבר פה? רבים נוטים לטעות כי הסתיו מתחיל רק כשבחוץ יורדות הטמפרטורות, אך לא כך המצב. באופן רשמי וחגיגי, הסתיו אמנם מתחיל רק ב-22 בספטמבר, אך הציפורים והצמחים לא דבקים ללוח השנה שלנו.

שרון אביעד רט"גנדידה מעל שמורת הטבע וגן לאומי גמלאצילום: שרון אביעד רט"ג

ד"ר דותן רותם, מנהל אגף ממשק וניטור שמורות ברשות הטבע והגנים מסביר: "לעופות, ובכלל לבעלי חיים, סממני הסתיו לא מתחילים להופיע עם רדת הטמפרטורות, אלא עם התקצרות שעות האור. בחלקו הצפוני של כדור הארץ שעות האור מתקצרות באופן משמעותי החל מאמצע יוני.

האזורים הצפוניים ממש תשרור עלטה מוחלטת במשך שלושה חודשים, תחת תנאים אלו קשה לצוד ולאתר מזון. כמו כן, הטמפרטורות צונחות, מיני חרקים נכנסים לתרדמה או מטילים ביצים ומתים, יונקים קטנים נכנסים למחילות כך שהמזון פשוט נעלם מתחת לכסות של קרח ושלג. זו סיבה מספיק טובה לנדוד לאזורים חמימים. גיאוגרפית אלו אזורים בדרום אירופה במזרח התיכון ובאפריקה".

מדי שנה, עוברות בישראל כחצי מיליארד ציפורים. בנדידת הסתיו הציפורים מגיעות מהצפון, מאירופה ומהמזרח מאזור רוסיה ומרכז אסיה לכיוון אפריקה. מדי לילה, מאות אלפי עופות חולפים בשמי ישראל אשר ממוקמת על אחד מצירי הנדידה החשובים בעולם לעופות.

 ג'מיל אטרש, רשות הטבע והגניםחסידות בנדידה מעל המכתש הגדולצילום: ג'מיל אטרש, רשות הטבע והגנים

מיקומה הייחודי בין המדבר במזרח לים התיכון במערב, עם בקע ים המלח במופע נופי אדיר ממדים וסימנים נופיים אחרים, הופך אותה למסלול מועדף עבור העופות הנודדים. למעשה, מיקומה הגיאוגרפי של ישראל כה מרכזי, עד כי הוא "מנקז" שטחי יבשה עצומים מצפון, כולל אזורים נרחבים באסיה ובמרכז ומזרח אירופה.

פריחת החצבים

החצב המצוי נפוץ בכל חבל הים התיכוני וגם באזור המדברי בהר הנגב ובמדבר יהודה. "רבים יופתעו לדעת שאת פריחות החצבים הראשונות אפשר כבר לראות אפילו בחודש יולי, כך שהחצב מבשר על בוא הסתיו, זמן רב לפני הגעתו בפועל" נסביר ד"ר רותם.

נעה עומייסישביל החצבים בגן הלאומי אפקצילום: נעה עומייסי

"הפריחה שהחלה תמשיך עד תחילת נובמבר. לחצב כמו גם למבשרי סתיו אחרים "שעונים ביולוגיים" המגדירים להם מתי לפרוח. חלק ממבשרי הסתיו הם צמחי בצל ופקעת הנמצאים עמוק מתחת לפני הקרקע. כך שלכאורה הם לא מושפעים מהחום והלחות אותם אנחנו חווים.

אברי אגירה אלו, בצל במקרה של החצב, צוברים חומרי תשמורת במהלך החורף הקודם ומתזמנים את הפריחה לעונה בה יש תחרות מועטה מול צמחים אחרים. באופן זה הם יכולים להנות מטיפול צמוד של מאביקים (דבורים, זבובים ופרפרים) שמתנפלים על הפרחים מלאי הצוף בכל פה (או לשון במקרה שלהם).

רינת רוסו, רשות הטבע והגניםחצבים בגן הלאומי תל דורצילום: רינת רוסו, רשות הטבע והגנים

החצבים פורחים ללא עלים, רק עמוד תפרחת עולה מתוך האדמה ופורח בלבן, מי שיעקוב אחר חצב אחד או קבוצת חצבים יוכל לראות שבכל יום פורח דור אחר של פרחים. נראה שגם הדבורים יודעות את הסוד הזה ומי שיעקוב אחר דבורים המגיעות לחצב פורח יראה שהן בוחנות את הצמח בתעופה ספירלית מלמטה למעלה ועוקבות אחר הפרחים הבשלים ביותר.

עם סיום פריחת החצבים בנובמבר-דצמבר בוקעים העלים שממלאים בחומרים מזינים את הבצלים שנפחם הצטמצם מאוד במהלך עונת הפריחה. הבצלים המלאים ימתינו בסבלנות לפריחה באוגוסט הבא".

מור אבו, רשות הטבע והגניםחצב במקורות הירקוןצילום: מור אבו, רשות הטבע והגנים
נעה עומייסישביל החצבים בגן הלאומי תל אפקצילום: נעה עומייסי
חצב ציפורים נודדות סתיו רשות הטבע והגנים
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}