× הורדה
בחדרי חרדים
האפליקציה
י"א תשרי התשפ"ז
22.09.2026
בהובלת הנשיא טראמפ

לשיקום תשתיות אנרגיה שנפגעו מהמלחמה במפרץ: ארה"ב מקדמת קרן של 10 מיליארד דולר

ממשל טראמפ מציע להשקיע 5 מיליארד דולר ולדרוש סכום זהה משמונה שותפות באזור, במטרה לתקן מתקנים שנפגעו במלחמה ולצמצם את התלות במצרי הורמוז | גורמים במזרח התיכון מסתייגים ומזהירים כי ללא הסכם מול איראן, התשתיות החדשות יותקפו שוב | מתכוננים להסלמה רחבה?

לשיקום תשתיות אנרגיה שנפגעו מהמלחמה במפרץ: ארה"ב מקדמת קרן של 10 מיליארד דולר
אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק / AI

ממשל טראמפ הציע להשקיע 5 מיליארד דולר בקרן חדשה שנועדה לסייע למדינות המזרח התיכון לשקם תשתיות אנרגיה שנפגעו במהלך שבעת חודשי המלחמה מול איראן. לפי מסמכים וגורמים רשמיים ששוחחו עם הוול סטריט ג'ורנל, המטרה המרכזית היא הפחתת התלות במצרי הורמוז לשינוע נפט וגז. התוכנית, שזכתה לשם "Pact" (שותפות לאמון ובנייה של בעלות הברית), דורשת השקעה מקבילה של 5 מיליארד דולר נוספים משמונה מדינות: סעודיה, איחוד האמירויות, קטאר, בחריין, כווית, עומאן, עיראק וירדן.

על פי ההצעה, הקרן תנוהל על ידי תאגיד מימון הפיתוח (DFC), סוכנות פדרלית אמריקנית שפועלת בדרך כלל במדינות מתפתחות, ולא במדינות המפרץ העשירות. המהלך מהווה הכרה מצד וושינגטון בכך שהסכסוך טלטל את שוק האנרגיה העולמי והרס צינורות ובתי זיקוק ששיקומם יעלה עשרות מיליארדי דולרים עבור הנדסה, בנייה, ציוד וחומרים.

גורמים במזרח התיכון הביעו הסתייגות מהיוזמה. לטענתם, הקמת קרן לשיקום תשתיות ללא הסכם שלום עם טהרן היא צעד מוקדם מדי, שכן המשטר יוכל לתקוף את האתרים החדשים. בילאל סעב, מנהל בכיר בחברת הייעוץ TRENDS US, אמר לעיתון כי האסטרטגיה הזו רצופת סיכונים. הוא ציין כי בעוד שמעצמות אזוריות כמו סעודיה והאמירויות יכולות לתמוך בנתיבים חלופיים, מדינות קטנות יותר כמו כווית וקטאר עדיין תלויות לחלוטין בנתיב המים של מצרי הורמוז.

תקיפות הטילים והכטב"מים של איראן כוונו לעשרות בתי זיקוק, שדות נפט ומסופי ייצוא גז, וגורמות ללחץ מתמשך על השווקים גם אם המצרים ייפתחו במלואם. מוקדם יותר החודש, תקיפות כטב"מים השביתו את הצינור העוקף של סעודיה, מה שאילץ להעביר כמויות גדולות יותר של נפט דרך מצרי הורמוז, האריך את מסלולי ההפלגה והזניק את מחירי השילוח לשיאים חדשים. במקביל, המורדים החות'ים מתימן לקחו אחריות על תקיפת מאגר דלק סמוך לנמל התעופה בריאד.

בניסיון לעקוף את האיום, יצרניות מאיחוד האמירויות ועד עיראק מאיצות את בנייתם של נתיבים חלופיים. חוקר הביטחון עומר קארים מאוניברסיטת בירמינגהם הסביר כי ישנה הבנה במפרץ שמעמדם של מצרי הורמוז לא יחזור לקדמותו בטווח הקצר והבינוני. עם זאת, הוא ציין כי התוכנית החדשה תיצור תלות גיאוגרפית של חלק מהמדינות באחרות, דבר שעלול לסבך מערכות יחסים בילטרליות ולהקשות על יישום המהלך.

דונלד טראמפ איראן ארצות הברית (ארה"ב) מדינות המפרץ
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}