× הורדה
בחדרי חרדים
האפליקציה
כ' תשרי התשפ"ז
01.10.2026
היהדות מוצגת בגאווה

תקומה על אדמת ה"בסה": כך הוקמה לתחייה יהדות הבלקן

16 שנים לאחר שייסד מחדש את הקהילה באלבניה, שליח חב"ד והרב הראשי למדינה ממשיך להרחיב את הפעילות ומושך עשרות אלפי מבקרים בשנה. המהלך, שהחל בחנוכה 2010 וכלל הקמת תשתיות גם במונטנגרו ובקוסובו, סוגר מעגל היסטורי בארץ היחידה באירופה שהצילה את כל יהודיה בשואה

תקומה על אדמת ה"בסה": כך הוקמה לתחייה יהדות הבלקן
הרב יואל קפלן עם ראש הממשלה ואנשי הקהילה היהודית צילום: באדיבות המצלם

הקהילה היהודית באלבניה מציינת 16 שנות פעילות מאז הקמתה המחודשת, מהלך שהובל על ידי הרב יואל קפלן, שליח חב"ד והרב הראשי לאלבניה. הפעילות החלה לאחר עשורים של דיכוי קומוניסטי במדינה שסבלה משחיתות ומקשיים כלכליים. התשתית הממסדית הראשונה הונחה בחג החנוכה בשנת 2010, בביקור שבו השתתף הרב הראשי לישראל דאז הראשון לציון, הרב שלמה משה עמאר. המאמצים כללו הקמת בית כנסת, מערך אספקת אוכל כשר ומענה מלא לצורכי דת עבור המקומיים והמבקרים.

חידוש החיים היהודיים באלבניה, שאליו הגיע הרב קפלן משליחותו הקודמת ביוון, הוא חלק מיוזמה רחבה להפרחת היהדות במדינות הבלקן. הפעילות התרחבה גם לצפון מקדוניה, מונטנגרו, בוסניה הרצגובינה וקוסובו, מתוך חזון לפיו אין להותיר מקום שבו חיים יהודים ללא תשתית קהילתית. על אף קשיים מול הרשויות ותקציבים מוגבלים, הפעילות נמצאת כיום בעלייה ומושכת עשרות אלפי מבקרים יהודים מרחבי העולם מדי חודש בעונת התיירות, לצד משפחות המעתיקות את מגוריהן למקום.

באדיבות המצלםהרב קפלן עם הקהילה היהודית באלבניהצילום: באדיבות המצלם
באדיבות המצלםהרב קפלן עם הקהילה היהודית באלבניהצילום: באדיבות המצלם
באדיבות המצלםהרב קפלן עם הקהילה היהודית באלבניהצילום: באדיבות המצלם

הרב קפלן מציין לטובה את ראש ממשלת אלבניה, אדי ראמה, ידיד אישי של הרב ושל כלל היהודים בעולם. הרב מציין כי ראש ממשלה פועל למען חיזוק היחסים עם ישראל בכל זמן, גם בזמנים הכי הכי רגישים והכי מורכבים.

"ראש הממשלה עומד לימין ישראל, נלחם למען החטופים בזמן שהם היו בשבי. הוא הגיע להדלקת נר חנוכה שהיה בסימן המאבק להחזרת החטופים. ובכל זמן עומד לימיננו ומנסה לסייע".

הרב קפלן מציין כי ראש הממשלה מאוד קשור לרבי מליובאוויטש, ובכל ביקור שלו בניו יורק הוא מתחיל באוהל הרבי, ונושא תפילה למענו ולמען כלל אזרחי אלבניה.

הרב מציין כי "הוא בטוח שההצלחה שלו פה באלבניה, כבר קדנציה רביעית, היא בזכות הקשר שלו עם הרבי. בהמשך לזה הוא מגיע לאירועים קהילתיים, כמו הכנסת ספר תורה שעשינו שהוא הופיע ונשאר למשך כל האירוע, כולל ההכנסה וכולל הסעודה שהייתה. הוא והאנשים שלו מגיעים לליל הסדר ולכל האירועים הקהילתיים".

באדיבות המצלםהרב קפלן עם הקהילה היהודית באלבניהצילום: באדיבות המצלם

באדיבות המצלםהרב קפלן עם הקהילה היהודית באלבניהצילום: באדיבות המצלם

הרב מבקש בהזדמנות הזאת לברך את ראש הממשלה ואת כלל אזרחי אלבניה: "תודות לו אנחנו יכולים לחיות פה חיי יהדות פעילים בסיוע שלו ובעזרה שלו".

החיבור היהודי לאלבניה נשען על קשר היסטורי ייחודי מתקופת מלחמת העולם השנייה, המבוסס על ה"בסה", קוד הכבוד והאתיקה האלבני. הקוד קובע כי משפחה המכניסה זר לביתה מעניקה לו חסות מוחלטת, והפרת ההבטחה נחשבת לפגיעה עמוקה בכבוד. בזכות קוד זה, אלבנים מוסלמים ונוצרים הסתירו פליטים יהודים בכפרים הרריים נידחים, וילדים יהודים אף המשיכו לפקוד את בתי הספר המקומיים תחת שמות בדויים בזמן שהמבוגרים הוחבאו.

ערב מלחמת העולם השנייה מנתה הקהילה באלבניה כ-200 יהודים בלבד. עם פרוץ המלחמה החלו לזרום למדינה פליטים מיוון, פולין, הונגריה ויוגוסלביה. למרות הלחצים מצד גרמניה הנאצית, האוכלוסייה המקומית סירבה להסגיר את היהודים, ובשנת 1944 סירבו הרשויות למסור לגרמנים את רשימות היהודים ששהו במדינה. כתוצאה מכך, אלבניה הפכה למדינה היחידה תחת שלטון גרמני באירופה שבה אוכלוסיית היהודים גדלה במהלך השואה, ובתום המלחמה חיו בה כ-2,500 יהודים שניצלו ממוות.

באדיבות המצלםהרב קפלן עם הקהילה היהודית באלבניהצילום: באדיבות המצלם
באדיבות המצלםהרב קפלן עם הקהילה היהודית באלבניהצילום: באדיבות המצלם
 

לאחר מלחמת העולם השנייה הוקם באלבניה משטר סטליניסטי קיצוני בראשות אנוור הוג'ה, שאסר בשנת 1967 על קיום דתות במדינה. הדיכוי הוביל להגירה הדרגתית, ועם התפרקות הקומוניזם בתחילת שנות התשעים, עלו לישראל כ-350 היהודים האחרונים שנותרו באלבניה במסגרת מבצע עלייה מאורגן. התחדשות הקהילה בשנים האחרונות בהובלת הרב קפלן מהווה את פרק ההמשך להיסטוריה העשירה וההרואית הזו.

התמונה המלאה על הצלת היהודים התגלתה רק בתחילת שנות ה-90, אחרי קריסתה של אלבניה הקומוניסטית. ביד ושם החלו לחקור את סיפורי ההצלה של יהודים בידי אלבנים, וב-2009 התקיים במוזיאון למורשת היהדות בניו יורק טקס שבו דיברו צאצאים של המצילים האלבנים ושל יהודים שניצלו. שגריר אלבניה באו"ם, פריט הוג'ה, אמר אז שסיפור ההצלה מוכיח כי "אף על פי שהיינו תחת שלטון אחד המשטרים הקומוניסטיים הנוקשים ביותר, העם האלבני הוא אציל ומסוגל לפעול באומץ כמו כל אחד אחר באירופה".

אלבניה אדי ראמה מוסלמים השואה הרב יואל קפלן מגזין סוכות תשפ"ז
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}