× הורדה
בחדרי חרדים
האפליקציה
כ"ג תשרי התשפ"ז
04.10.2026
היום שאחרי

פירוק הרשות, ביטול אוסלו וירדן בשטחי A ו-B: תוכנית ליברמן לסוגיה הפלסטינית

יו"ר ישראל ביתנו מציג מתווה לקונפדרציה ישראלית-ירדנית, שבה ירדן תנהל את חיי הפלסטינים בשטחי A ו-B, בעוד ישראל תשמור על השליטה הביטחונית בכל יהודה ושומרון. בעזה הוא דורש לחסל את חמאס ולהעביר את השליטה לגורם חיצוני

פירוק הרשות, ביטול אוסלו וירדן בשטחי A ו-B: תוכנית ליברמן לסוגיה הפלסטינית
אביגדור ליברמן צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן פורש את התוכנית המדינית שלו ליהודה ושומרון ולרצועת עזה, שבמרכזה פירוק הרשות הפלסטינית וביטול הסכמי אוסלו. לפי המתווה, בשטחי A ו-B תוקם קונפדרציה ישראלית-ירדנית, ירדן תהיה אחראית לסדר הציבורי ולניהול חיי היומיום של הפלסטינים, בעוד ישראל תשמור על האחריות הביטחונית בכל יהודה ושומרון.

המתווה המלא מגיע לאחר שבחודש שעבר הציג ליברמן את הרעיון להעביר לירדן אחריות בשטחי A ו-B, הצעה שעוררה סערה ומתקפה מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו ובכירים נוספים בגוש הימין.

במסמך שבו הוא מפרט את התוכנית קובע ליברמן כי 33 השנים שחלפו מאז הסכמי אוסלו הוכיחו לדבריו כי המהלך נכשל. "אין ספק בכלל שהניסיון הזה נכשל כישלון חרוץ, והאנד גיים של מדינת ישראל חייב להיות פירוק הרשות וביטול הסכמי אוסלו", כתב.

המתווה מפריד בין עתיד יהודה ושומרון לבין עתיד רצועת עזה. בעזה דורש ליברמן "חיסול מוחלט של חמאס", הן של הזרוע הצבאית והן של הזרוע האזרחית, בידי צה"ל. לאחר מכן, לדבריו, השליטה ברצועה תועבר לגורם חיצוני שיישא באחריות לניהולה.

ביהודה ושומרון מציע ליברמן מודל אחר. ישראל תשמור על רצף טריטוריאלי ועל האחריות הביטחונית בכל השטח, ובשטחי A ו-B תוקם קונפדרציה ישראלית-ירדנית. ירדן, לפי התוכנית, תהיה אחראית לסדר הציבורי באמצעות כוח שיטור ותנהל את חיי היומיום של הפלסטינים.

לדברי ליברמן, המהלך נועד מצד אחד למנוע מצב שבו חילופי שלטון ברשות הפלסטינית ייצרו חלל שלטוני שחמאס והג'יהאד האסלאמי יוכלו לנצל כדי להשתלט על השטח, ומצד שני למנוע הקמת מדינה פלסטינית שתוכר על ידי הקהילה הבינלאומית. הוא מציין כי למרות המתיחות והחיכוכים במישור המדיני, התיאום הביטחוני בין ישראל לירדן נותר לדבריו יציב והדוק.

התוכנית נשענת על גרסה מעודכנת של "הסכם לונדון" מ-1987, שמהותו הייתה, לפי ליברמן, ניהול משותף ישראלי-ירדני של ענייני יהודה ושומרון. לדבריו, ההסכם טורפד בישראל ובמקומו הגיעו הסכמי אוסלו והרשות הפלסטינית.

חלק משמעותי מהמסמך מוקדש לבחירות המתוכננות לפרלמנט הפלסטיני ב-28 בנובמבר. ליברמן טוען כי האישור לקיומן "נותן לחמאס את יו"ש על מגש של כסף", ומזכיר כי בבחירות ברשות ב-2006 ניצח חמאס ושנה לאחר מכן השתלט על רצועת עזה. לדבריו, במקום לקיים את הבחירות יש לפרק את הרשות ולהחיל ריבונות ישראלית בשטחי C.

ליברמן גם מעריך כי חלון הזמן של ישראל לפעול מוגבל. לדבריו, כל עוד דונלד טראמפ מכהן כנשיא ארצות הברית, יישמרו לישראל הווטו האמריקני במועצת הביטחון והעמדה האמריקנית המתנגדת להכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית ללא תיאום עם ישראל. עם כניסתו של נשיא חדש לבית הלבן בעוד כשנתיים וקצת, הוא מעריך כי ארצות הברית תכיר במדינה פלסטינית ותיזום החלטה במועצת הביטחון שתהפוך אותה לחברה מלאה באו"ם.

בהקשר הזה מפנה ליברמן ביקורת גם כלפי "נוער הגבעות", שאותו הוא מכנה "קומץ פורעים" ו"חבורת המטורפים". לטענתו, פעילותם פוגעת במפעל ההתיישבות ומשמרת את הסוגיה הפלסטינית כנושא מרכזי בתקשורת הבינלאומית.

"שעון החול הולך ואוזל", מזהיר ליברמן. לטענתו, ללא יוזמה ישראלית עלולה לקום מדינה פלסטינית בשליטת חמאס בכל שטחי יהודה ושומרון, בקעת הירדן, רצועת עזה ומזרח ירושלים.

ליברמן תוקף במסמך גם את אבו מאזן וטוען כי הוא סירב לגנות את טבח 7 באוקטובר, אחראי להסתה נגד ישראל ומעביר מדי חודש כחצי מיליארד שקלים למשפחות מחבלים שיושבים בכלא הישראלי או שנהרגו. עוד הוא טוען כי הסכמי אוסלו מאפשרים לרשות להחזיק כוח שיטור של 12 אלף חמושים ביהודה ושומרון, אך בפועל הכוח גדל לכ-60 אלף.

התוכנית מתפרסמת כחודש לפני הבחירות, לאחר שב"בחדרי חרדים" סקרנו בהרחבה את ישראל ביתנו, הרשימה שלה וההצעות שמציג ליברמן לבוחרים.

"המתווה שאני מציג אינו בגדר משאלת לב, אלא מבוסס על היכרות רבת שנים עם האזור ועם הגורמים הרלוונטיים שעמם שוחחתי", כתב ליברמן. "אני משוכנע שהוא ניתן ליישום".

אביגדור ליברמן ישראל ביתנו הרשות הפלסטינית ירדן הסכמי אוסלו
להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}