"אתה רוצה לצלצל לטראמפ?": הצעקות על נתניהו והרגע שכמעט הכול התפוצץ
ספרו החדש של הבכיר האמריקאי ברט מקגורק חושף את הדרמות מאחורי עסקת החטופים בינואר 2025: האיומים של השליח סטיב ויטקוף על ראש הממשלה, הצעקות בחדר, פתיחת בקבוק הוויסקי עם השגת ההסכם, והמשבר שכמעט טרף את הקלפים ברגע האחרון
- יענקי פרבר
- כ"ה תשרי התשפ"ז
- 4 תגובות
דרמה מדינית חסרת תקדים ליוותה את רגעי הסגירה של עסקת החטופים בינואר 2025. ספר חדש שכתב ברט מקגורק, מי שהיה היועץ הבכיר של הנשיא היוצא ג'ו ביידן, חושף כיצד הממשל הנכנס של דונלד טראמפ, עוד בטרם כניסתו הרשמית לתפקיד, הפעיל לחץ אגרסיבי ומאסיבי על ראש הממשלה בנימין נתניהו ועל צוות המשא ומתן הישראלי כדי למנוע גרירת רגליים ולהבטיח את חתימת ההסכם.
על פי הספר, שיתוף הפעולה בין אנשיו של ביידן לבין שליחו המיוחד של טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, כלל איומים מפורשים על כך שנתניהו יישא ב"זעמו של טראמפ" אם העסקה תתמסמס.
הרקע למשא ומתן ושינוי מאזן הכוחות
על פי הדיווח של ג'ייקוב מגיד ב"טיימס אוף ישראל", התוויית המתווה החלה עוד ב-2023, אך נתקלה בחודשים הארוכים של 2024 במבוי סתום ובעקשנות מצד חמאס, כמו גם בהתנקשות של צה"ל במנהיג חמאס יחיא סינוואר ובחיסול יכולות חיזבאללה, שיצרו לדברי מקגורק שינוי דרמטי במאזן הכוחות האזורי. לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות בנובמבר 2024, פנה מקגורק לג'ארד קושנר ולצוות של טראמפ בבקשה לשיתוף פעולה דחוף, והנשיא הנכנס פרסם איומים פומביים שלפיהם יהיה "גיהינום לשלם" אם החטופים לא ישוחררו עד ליום ההשבעה ב-20 בינואר 2025.
"זה הכל שטויות, אנחנו מצילים חיים"
בתחילת ינואר 2025 הציג חמאס רשימת חטופים שמוכנים לשחרור, לצד דרישות חדשות: שחרור 300 אסירים פלסטינים שנשפטו למאסר עולם והרחבת נסיגת צה"ל ברצועה. מקגורק וויטקוף נפגשו בדוחה עם ראש ממשלת קטאר, שהעריך שניתן להוריד את המספר ל-110 אסירי עולם ולנסיגה של 700 מטרים.
בעוד שמקגורק הסתייג מהתנאים הללו, ויטקוב ביטל אותם בזלזול: "זה הכל שטויות אנחנו מצילים חיים כאן, ואנחנו לא יכולים להיכשל בגלל קו על המפה או שבעים וחמישה או 100 אסירים".
העימות הטלפוני עם נתניהו
ב-11 בינואר 2025 התקיימה פגישה דרמטית בירושלים שבה ניסה נתניהו להדוף את התנאים ולדרוש שחמאס יתקפל. ויטקוף איבד את סבלנותו והטיח בנתניהו: "אנחנו סוגרים את העסקה הזו מחר. אם אתה רוצה להילחם על עשרה או עשרים אסירים, לעולם לא תקבל את החטופים. קדימה".
כאשר מקגורק הציע מכתב גיבוי מטעם ביידן המעניק לישראל את הזכות לחדש את הלחימה אם חמאס יפר את התנאים, ויטקוף הבהיר שגם טראמפ יחתום על המכתב. כאשר חלק מיועציו של נתניהו החלו להקשות, ויטקוף יצא באיום ישיר:
"מה שברט הרגע אמר, זו העמדה של טראמפ, אז אם אתה רוצה להתרחק, אתה יכול לצלצל לטראמפ, ותשמע את זה ממנו. קדימה, חבר'ה... אתה רוצה לצלצל לטראמפ, ביבי?".
כאשר נתניהו ניסה להסביר את המורכבות מצד הקבינט שלו, ויטקוף המשיך לתקוף: "אז אתה משאיר חטופים במנהרות בשביל מה, עוד מאה יום, לנצח, הכל בשביל שלוש מאות מטר? זו העמדה שלך? אתה צוחק עליי?". השיחה הופסקה כדי לאפשר לנתניהו להתייעץ עם הקבינט, ובהמשך הלילה הודיע ויטקוף למקגורק שנתניהו נכנע והסכים לתנאים.
פתיחת הוויסקי - והמשבר ברגע האחרון
ב-15 בינואר, לאחר שברט איים לעזוב את דוחה ולעדכן את טראמפ שהקטארים והמצרים נכשלו, קיבלו המתווכים תשובה חיובית מחמאס. ראש השב"כ רונן בר פתח בקבוק וויסקי ומזג כוסות לכל הנוכחים. שליח טראמפ ויטקוף, שלא נוהג לשתות משקאות אלכוהוליים, החליט לחרוג מהרגלו וראש המוסד דדי ברנע הרים כוסית: "לחיים!". הנשיא טראמפ מיהר לבשר על כך ברשתות החברתיות.
אלא שהדרמה לא נגמרה. למחרת, נתניהו הציב דרישה חדשה: לאשר מראש את שמותיהם של כל 110 האסירים שישוחררו.
כששמע על כך, ויטקוף התפוצץ מזעם: "אתה צוחק עליי לעזאזל עכשיו?". ראש המוסד ברנע השיב: "זה ראש הממשלה שלנו". ויטקוף הטיח בו בחזרה: "לא, לא, פתחת את הוויסקי הזה. אמרתי לטראמפ שיש לנו עסקה, יש דבר אחד שלא עושים איתי, או עם טראמפ. לסגת מעסקה". ויטקוף הוסיף כמה קללות במשפט.
ויטקוף איים להתקשר לטראמפ מיד כדי שיפרסם ברשתות שלחברי הממשלה בישראל לא אכפת מהחטופים שלהם. ברנע ההמום הגיב: "סטיב, אני מנהל המוסד! אל תגיד לי על החטופים. אני מצטער, חצית קו". ברנע ביקש 45 דקות לדבר עם ראש הממשלה, ויטקוף נתן לו 30 דקות בלבד. לבסוף, ברנע חזר ואישר שהעסקה יוצאת לדרך.
החטופים הראשונים שוחררו ב-19 בינואר 2025, יומו האחרון של ג'ו ביידן בתפקיד הנשיא.


הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות