הצדדים נערכים להסלמה: נושאת מטוסים אמריקאית בדרך, באיראן מבצרים בונקרים
איראן מבצרת את הגנותיה, מגייסת נאמנים ומאיימת בתגובה רחבה וקשה יותר נגד ארה"ב ובעלות בריתה במפרץ, בעודה מתכוננת למתקפות אמריקניות פוטנציאליות לאחר בחירות האמצע ומבקשת להרתיע מפניהן
- יענקי פרבר
- ב' חשון התשפ"ז
בכירים איראנים הזהירו באופן פומבי ובשיחות פרטיות עם גורמים אזוריים כי הרפובליקה האסלאמית תגיב בהסלמה נוספת ברחבי המזרח התיכון אם ארה"ב תפתח בתקיפות חדשות.
תצלומי לוויין מראים כי איראן מחזקת מיקומים רגישים, כולל אתרי גרעין ואזורי גבול, כדי להפוך אותם לעמידים יותר בפני מתקפות. הממשלה גם מכינה את האיראנים למלחמה מחודשת, שולחת כוחות צבאיים למחצה לקרוא סיפורי מלחמה לילדי גן, מפרסמת אימונים בירי טילי נ"מ הנישאים על הכתף ועורכת עצרות, כך מדווח הוול סטריט ג'ורנל.
לאיראן יש יכולת מועטה להתגונן מפני מתקפות של מטוסי קרב אמריקניים מתקדמים, מפציצים בגובה רב או טילי שיוט, מה שנותן לה תמריץ לנסות להרתיע מתקפות כאלה באמצעות איומים. הטון הלוחמני משמש גם כהסחת דעת מהמצוקה הכלכלית המעמיקה שחווים האיראנים, ככל שארה"ב מחמירה את הסנקציות ומפעילה לחץ על חברות תעופה שלא לטוס למדינה, מה שמהדק את המצור.
"היערכות המלחמה משרתת אותם היטב לעת עתה בשל מבוי סתום בחזיתות רבות – דיפלומטית, כלכלית ופוליטית", אמרה סנאם וקיל, מנהלת המזרח התיכון במכון המחקר צ'טהאם האוס בלונדון. "עם מלחמה חדשה, הרפובליקה האסלאמית עשויה לחלץ את עצמה מהמבוי הסתום שחפרה לעצמה".
בניסיון להרתיע מתקפה פוטנציאלית, כמה בכירים איראנים רמזו כי כוחותיהם עשויים לבצע פלישות יבשתיות למדינות שכנות, לדברי אנשים המעורים באזהרות. הבכיר האיראני לענייני ביטחון לאומי, מוחסן רזאי, אמר ביום ראשון כי טהראן עשויה לתקוף את איחוד האמירויות הערביות, אשר במידה רבה ניצלה ממתקפות מאז סוף האביב, כמו גם למרכזי נתונים וכבלי אינטרנט ברחבי האזור.
טהראן הזהירה בנפרד בכירים ערבים כי היא עלולה לתקוף יעדים אזוריים, כולל מתקני נפט סעודיים, במקרה של סכסוך חדש. הדבר יוסיף לאיום שניצבת בפניו סעודיה מצד המורדים החות'ים בתימן, הנתמכים על ידי איראן, אשר תקפו בסוף השבוע את נמל התעופה הבינלאומי של בירתה.
צבא ארה"ב עצמו נערך לחזרה אפשרית ללחימה. קבוצת תקיפה שלישית של נושאת מטוסים ויחידה נוספת של נחתים עושות את דרכן למזרח התיכון, והפנטגון שוקל לשלוח ציוד הגנה אווירית ותחמושת נוספים לבסיסים באזור, כך דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל".
בעוד שהנשיא טראמפ שלל בשבוע שעבר מתקפה לפני בחירות האמצע ב-3 בנובמבר, הוא שקל בפומבי לתקוף את אתר הגרעין האיראני "הר המכוש", ובכירים אמריקנים אמרו כי הצבא מכין שורת אפשרויות למתקפות חדשות.
המאמצים של שני הצדדים לחזק את יכולות הלחימה שלהם מדגישים כיצד, יותר משבעה חודשים לתוך המלחמה, אף צד אינו מרגיש מחויב לוותר על מאבק שנמצא ברובו במבוי סתום.
במקום זאת, שניהם מנסים לשבור את הקיפאון לטובתם. ארה"ב הגבירה את קמפיין הלחץ הכלכלי שלה וחוסמת את המעבר של מכליות דרך מצר הורמוז בהצלחה.
איראן גם מסרה למתווכים כי היא תכוון באופן אגרסיבי יותר לאנשי צוות אמריקנים, כולל ניסיונות להטביע ספינות מלחמה אמריקניות במזרח התיכון ולהרוג את צוותיהן.
איראן ניצלה את ההפוגה כדי לבנות מחדש את מתקני הטילים והכטב"מים שלה ולחדש את הארסנל שלה. המנהיג העליון של איראן, מוג'תבא ח'אמנאי, שיבח את העבודה אך הודה בקשיים בשרשרת האספקה בתחילת ספטמבר.
איראן גם תגברה את ההגנה סביב אתרי הגרעין שלה ובונקרים אחרים הקשורים לביטחון. בחודש שעבר היא בנתה אמצעי הגנה פסיביים, כגון סוללות עפר מאולתרות סביב אתרי הגרעין "הר המכוש" ונתנז, כדי לעכב כל ניסיון פשיטה של כוחות יבשה, כך על פי תצלומי לוויין שנותחו על ידי המכון למדע וביטחון בינלאומי, שבסיסו בוושינגטון הבירה.
בכירים איראנים מהללים את מאמציהם. נמלי התעופה, נמלי הים ותחנות הכוח של המדינה "התכוננו לתנאי מלחמה", תוך בניית מקלטים וגיבוי לאספקה כדי להמשיך לפעול בעת משבר, כך אמר בסוף ספטמבר תת-אלוף גולמרזה ג'לאלי, הממונה על תוכניות המגירה של המדינה.
שלטי חוצות בטהראן מפרסמים כעת קורסי הכשרה אזרחיים בשימוש בטילי נ"מ הנישאים על הכתף וברובי צלפים.
"הן בדיבור והן במעשה, הרפובליקה האסלאמית מתכוננת באופן פעיל למלחמה הבאה", אמר בהנאם בן טלבלו, מנהל בכיר של תוכנית איראן בקרן להגנת הדמוקרטיות, מכון מחקר בוושינגטון. "במובן זה, צעדי המשטר מהווים גם הרתעה וגם תכנון מלחמה".


הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות