נחשף: תוכנית התקיפה של טראמפ באיראן כוללת את "אם כל הפצצות"
צבא ארצות הברית הכין תרחישי תקיפה המשלבים את הפצצה הלא גרעינית הגדולה ביותר בעולם נגד מתקני גרעין איראניים. מומחים מעריכים כי הנשק לא יחדור בונקרים תת-קרקעיים, אך בכירים מודים כי מטרתו העיקרית היא "מופע זיקוקים" פסיכולוגי שיאפשר לנשיא להכריז ניצחון ולסגת
- יענקי פרבר
- ד' חשון התשפ"ז
צבא ארצות הברית גיבש תוכניות תקיפה חדשות נגד תשתיות אנרגיה ומתקני גרעין באיראן, הכוללות שימוש ב"אם כל הפצצות" (MOAB). התוכניות הוכנו למקרה שהנשיא דונלד טראמפ יורה לחדש את הלחימה לפני או אחרי בחירות האמצע, כך מסרו מספר גורמים רשמיים בוושינגטון לרשת CNN. גורם אחד ציין כי התקיפה מתוכננת להתבצע רגע לפני נסיגה אמריקנית מאזור הפיקוד המרכזי, כחלק ממהלך בזק שנועד לשדר ניצחון סמלי ולאפשר הוצאת כוחות.
הפצצה מופיעה במפורש בתוכניות התקיפה על מתקנים רגישים, בהם "הר המכוש". עם זאת, גורמים המעורים בפרטים מטילים ספק ביעילותה נגד יעדים אלו. מתקן הגרעין בהר המכוש, המוגן בשכבות גרניט, ומיגון עמוק אחר נחשבים לחסינים מפני הפצצה שפועלת על פני השטח, וזאת למרות שרדיוס הפיצוץ העצום שלה מסוגל להחריב שטח שווה ערך לתשעה גושי בניינים.
משקלה כ-10.3 טונות. בשל גודלה, היא נישאת על ידי מטוס התובלה C-130 הרקולס או המפציץ החמקן - B-2 ספיריט.
לאור המגבלות המבצעיות, גורם הבקיא בתכנון הצבאי הגדיר את הפצצה כ"נשק ללוחמת מידע" שאינו מיועד לחדירת עומק. מקור אחר אישר כי הצבא פיתח תרחישים שנועדו לשמש "מופע זיקוקים", כדי לספק לטראמפ דרך יציאה מהמלחמה הלא פופולרית הנמשכת כבר מעל חצי שנה. "הנשיא הכניס את עצמו למצב שבו הוא כמעט חייב לעשות משהו. לכן צריך להסתכל על האפקט הפסיכולוגי", הוסיף מקור נוסף ל-CNN.
רדיוס הפגיעה הנרחב של הפצצה מעורר בנוסף חשש כבד לפגיעה באזרחים, במיוחד אם תוטל בקרבת אזורים מיושבים או תשתיות אזרחיות.
בתגובה לדיווחים מסר גורם בבית הלבן כי "הנשיא טראמפ שומר את כל האפשרויות על השולחן כדי להבטיח שלאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני". גורם בפנטגון סירב לאשר את התוכנית הנקודתית, אך הבהיר כי משרד ההגנה מתכנן מגוון רחב של תרחישים מבצעיים. טראמפ היה הנשיא האמריקני הראשון שעשה שימוש בפצצה זו, כאשר אישר את הטלתה על רשת מנהרות של דאעש באפגניסטן בשנת 2017.


הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות