החרפה נמנעה: בית המכירות קנה בעצמו את ספר התורה שנשדד בשואה
עשר דקות בלבד לפני פתיחת המכירה הפומבית בנורבגיה, מצאה הנהלת המוסד פתרון יצירתי ללחץ הכבד שמשרד החוץ הפעיל נגדה: היא הגישה הצעת ענק וקנתה את הקלף, ששימש חייל אס-אס כנייר עטיפה. הפריט המחולל, שנמכר טכנית בכ-10,600 דולר, ייתרם להנצחה בארה"ב
- יענקי פרבר
- ט' חשון התשפ"ז
לחץ דיפלומטי כבד הוביל לביטול חריג ודרמטי של מכירת פריט יהודי שנבזז בשואה. בית המכירות הפומביות "Valkyrie Historical Auctions" באוסלו, נורבגיה, הוריד אמש מהמדף קלף עתיק מספר תורה ברגע האחרון ממש. על פי חשיפת אתר החדשות הנורבגי "Verdinytt", הנהלת בית המכירות נאלצה להגיש בעצמה הצעת מחיר גבוהה במיוחד, כעשר דקות בלבד לפני תחילת המכירה, כדי למנוע את העברת הפריט לידיים פרטיות.
העסקה נסגרה טכנית על 10,625 דולר (סכום השווה לכמאה אלף קרונות נורבגיות, הכולל את עלות הקלף ועמלה של 25%), אך בפועל הקלף יישאר בידי המוסד וייתרם לעמותה להנצחת השואה בסן דייגו שבארה"ב.
הפריט ההיסטורי, קטע מספר "דברים" הכתוב בכתב יד על גבי עור עגל, נושא עמו עדות מצמררת. לאחר שנשדד מהיהודים במהלך מלחמת העולם השנייה וככל הנראה ניזוק בשריפה, הוא שימש חייל אס-אס גרמני כנייר אריזה לשליחת חבילה לגרמניה. על גבי הקלף המחולל עדיין מתנוסס רישום בעט, החושף מאיזו יחידת שדה נשלחה החבילה ואת כתובת הנמען. בקטלוג ההצגה הוצג הקלף כ"סמל עצוב ועוצמתי להרס יהדות אירופה ותרבותה ומסורתה".
המהלך של אוסלו התבצע בעקבות תגובה חריפה של משרד החוץ הישראלי, שהגדיר ביום ראשון את המכירה המתוכננת כ"זוועה מוסרית" מעל גבי רשת X. גורמים בבית המכירות טענו כי הפריט שווק בפלטפורמות השונות במשך חודש וחצי ללא כל תגובה, וכי הפנייה מישראל הגיעה דקות ספורות לפני נקישת הפטיש - מה שלא הותיר להם דרך מעשית להסיר את הפריט, אילץ אותם להגיש הצעת פדייה כפויה, ומנע את זליגתו לאספנים. "אנו עובדים כעת עם ארגונים בארצות הברית המשמרים חפצים למטרות חינוכיות. מוסד כזה הוא מקום מתאים הרבה יותר עבור יצירה זו מאשר מכירה פרטית", מסר דובר החברה.
כזכור ביום ראשון דיווחנו כי משרד החוץ תקף בחריפות את הרשויות בנורווגיה, בעקבות קיומה של מכירה פומבית בבית המכירות "Valkyrie Historical Auctions" באוסלו, שבה מוצע למכירה קלף מספר תורה שנבזז בשואה. על פי הודעת המשרד, יריעת הקלף הקדושה חוללה והושחתה בידי חיילי האס-אס הנאצים, ואף שימשה אותם כנייר עטיפה.
הזעם הדיפלומטי מתעצם לנוכח דיווחים שלפיהם ממשלת נורווגיה צפויה במקביל להפסיק את התמיכה הכלכלית במסעות של תלמידים נורווגים למחנות השמדה. בירושלים מתחו ביקורת נוקבת על סדר העדיפויות באוסלו, ובהודעה הרשמית נכתב בעוקצנות: "מכירות פומביות של כתבי קודש שנבזזו על ידי הנאצים – IN. ביקורים במחנות השמדה – OUT". משרד החוץ חתם את הודעתו בדרישה מממשלת נורווגיה להתערב באופן מיידי ולעצור את מה שהגדיר כ"שפל מוסרי", ואכן המכירה נמנעה.


הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות