י"ז ניסן התשפ"ד
25.04.2024

לכבוד שבועות: חגיגת גבינות ויין לבן או רוזה

מקור המנהג לאכול מאכלי חלב בשבועות אינו ברור לחלוטין, אבל אם כבר - כדאי לדעת באלו מאכלים לבחור, ועם אלו יינות לשלב את הגבינות • מבקר היינות של 'בחדרי חרדים', דני בר, בפרויקט חג מיוחד

לכבוד שבועות: חגיגת גבינות ויין לבן או רוזה
דני בר


מנהג אכילת דברי חלב מקורו ככל הנראה בימי הביניים ביהדות אשכנז. יש המיחסים זאת למנהגי המהר"ם (דבש וחלב תחת לשונך), יש המיחסים את המנהג לערך המילה חלב בגימטריה (40) שהוא גם מספר הימים בו שהה משה על הר סיני לפני קבלת לוחות הברית. בכל מקרה מאכלי חלב מתאימים בהחלט לעונה זו של השנה.

שילוב של יין לבן או יין רוזה, שהם יינות קייציים המתאימים לקיץ הישראלי בכלל ולחג השבועות בפרט, עם גבינות שהן גם מאכל קל וגם מאכל המזוהה כאמור, עם חג השבועות, הם שילוב מנצח. שילוב של טעמים וארומות של קיץ.

שאלת המפתח היא אילו יינות מתאימים לאילו גבינות? איזה שילוב ישאיר מספיק מקום לטעמי וארומות היין מבלי לדחוק הצידה את טעמי וארומות הגבינה.

המלצות התאמה ליין וגבינות
עולם הגבינות נחלק לגבינות רכות, חצי-קשות וקשות כאשר בכל קטגוריה יש סוגי גבינות שחלקן עדינות ואחרות עצמתיות בטעם ובריח.

באופן כללי ניתן לומר שלגבינות עדינות מתאימים יין עדין וקל ולגבינות עוצמתיות וחריפות מתאימים יינות עוצמתיים וארומתיים.

• גבינות ברי, קממבר וכדומה הן גבינות בעלות טקסטורה מאוד דומיננטית בחיך ואחוזי שומן גבוהים (24%-30% אחוזי שומן בדר"כ) המקשים על התאמת יין. לרוב יתאימו להן יינות אדומים עוצמתיים כמו קברנה סוביניון או מרלו אבל בעיקר יינות שרדונה לבנים.

• גבינות כחולות כמו רוקפור, גורגונזלה, דנאבלו בעלות חריפות ומליחות גבוהה, שמנות (25% שומן) ומהוות אתגר לא פשוט ליין. יין רוזה או סוביניון בלאן לבן יתאימו בהחלט וישתלבו בלי לגזול מהטעמים של האחד מהשני. יש המוצאים את הריזלינג כיין המתאים ביותר.

• גבינות קשות כמו פרמז'ן, גרוייה, פקורינו ואמנטל מתאימות מאד ליין אדום כמו סגנון הקיאנטי האיטלקי אולם בגזרת היינות הלבנים יש להעדיף את הסוביניון בלאן כשידוך הולם.

• גבינת מנצ'גו, גאודה (חאודה ההולנדית) מתאימה למרלו צעיר ועגול או רוזה מרענן.

• מוצרלה תשתלב היטב עם סוביניון בלאן.

• ריקוטה, אורדה, מוצרלה עם פינו גריו.

• צ'דאר תתאים ליין עוצמתי כמו קברנה סוביניון.

יינות לבנים לשבועות ולחודשי הקיץ
בשנים האחרונות עולה בעקביות צריכת היין הלבן בקרב הישראלים וכך גם יקבים ויבואנים מזמנים לצרכן טעמים חדשים וזנים מעניינים ולפעמים פחות מוכרים. יין לבן יותר קשה לייצר מיין אדום וזאת עקב התהליכים המורכבים מהבציר ועד הבקבוק שעל היינן להקפיד בהם. בדר"כ מומלץ לשתות יינות לבנים בשנה הראשונה מהבציר אולם יש יינות לבנים ביכולים להתבגר גם 5 שנים ואפילו הרבה יותר.

יין אדום ניתן לייצר מענבים אדומים בלבד ואילו יין לבן ניתן לייצר מענבים לבנים/ירוקים וגם מענבים אדומים. יצור יין לבן נפוץ בעיקר במדינות מרכז אירופה כמו צפון צרפת, שוויץ, גרמניה ואוסטריה.

פסגות ויונייה 2014 - יין זני מכרם מטע בהרי ירושלים. הענבים ליין נבצרו בשני מועדים שונים שבועיים הפרש ביניהם. צבע זהוב קש. ארומה מתפרצת של פרי קיץ ותות. בפה עולה פירותיות וחמיצות מעוררת וסיומת בינונית. כשרות באג"ד, OU ורבנות מטה בנימין. 14% אלכוהול. מחיר 70 שקלים.

פסגות מואב 2014 - יין מ- 69% ענבי סמיון ו-31% ענבי סוביניון בלאן מכרם צובה בהרי ירושלים. כ-1/3 מהיין תסס בחביות עץ אלון חדשות. צבע צהוב בהיר. ארומה של פרי טרופי ומעט תות. בפה מתיקות קלה שמיד עולה עליה חמיצות מעוררת ופירותית. כשרות באגד, OU ורבנות מטה בנימין. 12.5% אלכוהול. מחיר 70 שקלים.

הרי גליל אביבים 2013 - בלנד של 87% ענבי ויונייה ו- 13% ענבי שרדונה מכרמים בהרי הגליל העליון. היין תסס בחביות עץ אלון צרפתי חדשות והתיישן על משקעי השמרים במשך 5 חודשים נוספים. צבע זהוב, ארומה של תפוח ירוק ואגסים ונגיעות של דבש. בפה פירות נשירים, נגיעות דבש וחמיצות קלה ומרעננת. סיומת ארוכה ונמוגה אט אט. בתנאי אחסון נאותים, היין יתיישן היטב במשך שנתיים עד ארבע שנים ממועד הבציר. כשרות הרב אוירבך טבריה ו- OK. 14% אלכוהול. מחיר 74 שקלים.

צובה מצודה סמיון/סוביניון בלאן 2014 - יין מ- 50% ענבי סוביניון בלאן ו- 50% ענבי סמיון מכרם צובה. היין התיישן במשך 4 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. צבע זהוב בהיר ושמנוני. ארומה של פירות קיץ ותות. בפה חמיצות מעוררת משתלטת ואחר מרפה. סיומת ארוכה ונעימה. כשרות רבנות מטה יהודה ו-OK. 13.5% אלכוהול. מחיר 79 שקלים.

BRAVDO שרדונה 2014 - יין זני 100% ענבי שרדונה. צבע זהוב עמוק. ארומה של פרי עוצמתית עם נגיעות אשכולית, פירות טרופים ווניל. חומציות קלה עולה בטעימה ומיד מתרככת. היין צפוי להתפתח היטב בבקבוק במהלך שלוש עד שש שנים. כשרות איגוד רבנים, רב כרמי-יוסף ו- OK. 12.5% אלכוהול. מחיר 90 שקלים

בן חיים שרדונה 2014 - יין מ- 85% ענבי שרדונה ו-15% ענבי סוביניון בלאן מהר מירון. היין התיישן 5 חודשים בחבית עץ אלון צרפתית חדשה בנפח 600 ליטר המעניקה טעמים וארומות רכים. צבע זהוב קש, ארומה של פרי טרופי ובפה טעמים עם נגיעות אננס, קיווי ופמלה. סיומת נעימה וארוכה. כשרות הרב עידן ו- OK. 12.5% אלכוהול. מחיר 95 שקלים.

יקבי הרצוג ספיישל רזרב שרדונה Russian River 2012 - יין מענבי שרדונה בכרם עמק נחל רוסי. צבע זהוב בוהק נוטה לקש. ארומה של פרי קיץ ונגיעות הדר. בפה אגוזי ומאד מינראלי. פרי טרופי ונגיעות חמיצות קלה. סיומת ארוכה. כשרות OU, הרב הילל ויינברגר ובד"ץ בית יוסף. 14% אלכוהול. מחיר 130 שקלים.

RUHLMAN גבורצטרמינר אלזס 2009 - יין זני מענבי גוורצטרמינר מכרם בת 30 שנה באלזס. צבע זהוב כהה כמעט צהוב. ארומה של אננס, תפוחים בשלים, אגסים ואפרסקים. בפה מורגשת חמיצות קלה אופיינית ובעל סיומת ארוכה ונעימה. למרות גילו יכול להתיישן עוד שנים רבות. כשרות OKובד"ץ שטראסבורג. 12.5% אלכוהול. מחיר 130 שקלים.

יינות רוזה
טפרברג 1870 רוזה סילבר 2014 - יין זני 100% ענבי קברנה סוביניון מכרם מבוא חורון. יין צעיר ובמיטבו כעת. צבע ורוד בהיר. ארומה פירותית ופרחונית עם עצמה מלטפת. הטעימה יין מרענן עם חומציות עדינה הנמוגה מעבר לפרחוניות והפירותיות של היין. סיומת רכה, עשירה ומהנה. כשרות בד"צ עדה חרדית, מחפוד ו-OU. 11.5% אלכוהול. מחיר 39 שקלים.

הרי גליל רוזה 2014 - בלנד מ-74% ענבי סנג'ובזה, 23% ענבי פינו נואר ו-3% ענבי גרנאש מכרמים בהרי הגליל העליון. צבע ורוד בוהק, ארומה של תות עץ, תות שדה ופריחת הדרים. בפה מרענן עם חמיצות קלה וסיומת בינונית. היין בשיאו וישמר היטב כשנתיים נוספים. כשרות הרב אוירבך טבריה ו- OK. 12.5% אלכוהול. מחיר 50 שקלים.

ברון הרצוג פינק פינו גריג'יו 2013 - יין זני מענבי זינפנדל מכרמים בקליפורניה. צבע ורוד בוהק עם ארומות פרחוניות, מעט הדרים ובפה פירות נשירים ואשכולית אדומה. סיומת קלילה ונעימה. כשרות OU, הרב הילל ויינברגר ובד"ץ בית יוסף. 12.5% אלכוהול. מחיר 60 שקלים.

ברון הרצוג ג'נס (JEUNESSE) פינק מוסקטו 2012 - יין זני מענבי מוסקטו מכרמים בקליפורניה. צבע ורוד בהיר, ארומה של אפרסט בשל. בפה מאד פירותי ונגיעות מתוקות. סיומת קלה ונעימה. כשרות OU, הרב הילל ויינברגר ובד"ץ בית יוסף. 8.5% אלכוהול. מחיר 60 שקלים.

יקבי כרמל, Carmel Vineyards רוזה עמק קדש 2014 - יין מענבי טמפרניו ושיראז שגדלו בכרמים הנטועים בעמק קדש שבגליל העליון. צבע ורוד בהיר וארומה של תותי-יער, פטל ומתובל. חומציות עולה לאט ונמוגה אט אט. כשרות רבנות ראשית והרב רובין. 13% אלכוהול. מחיר 65 שקלים.

פסגות רוזה 2014 - בלנד מ- 35% ענבי מרלו, 23% קברנה סוביניון, 20% קברנה פרנק, 15% ענבי סנג'ובזה, 4% ענבי סירה ו-3% ענבי פטי וורדו, כולם מכרם יצהר בשומרון. צבע ורוד בוהק ובהיר. ארומה פירותית וחמיצות באף. בפה עדין וחלק עם סיומת ארוכה. כשרות באגד OU ורבנות מטה בנימין. 13% אלכוהול. מחיר 69 שקלים.

BRAVDO רוזה 2014 - יין זני 100% ענבי מרלו. צבע ורוד בוהק ומעט נחושתי. ארומה עוצמתית מתפרצת וטעמי פרי קיץ וטרופי עם חמיצות קלה מעוררת שאט אט נעלמת. כשרות איגוד רבנים, רב כרמי-יוסף ו- OK. 13% אלכוהול. מחיר 80 שקלים.

רוזה יתיר 2014 - יין מ-68% ענבי גרנאש ו-32% ענבי טמפרניו, משני כרמים שונים ביער יתיר הממוקמים בגובה של 780 ו-680 מטר מעל פני הים. צבע ורוד אפרסק בהיר. ארומה של פרי טרופי, אפרסק ופרחונית. ממלא חלל הפה בטעמי פרי קיץ מרענן. כשרות רבנות ראשית והרב רובין. 12.5% אלכוהול. מחיר 90 שקלים.

יקב קסטל Rosé du Castel 2014 - עשוי מבלנד של ענבי מרלו, מלבק וקברנה פרנק, שנבצרו טרם הבשלתם המלאה. צבע ורוד בהיר, ארומה של תות מתוק וליצ'י עם אננס. בטעימה טעמי לימון, ליצ'י ואשכולית אדומה. כשרות בד"צ בית יוסף, OK ורבנות מטה יהודה. 13% אלכוהול. מחיר 100 שקלים.

בזלת הגולן רוזה 2013 - יין מ- 75% ענבי קברנה סוביניון מכרם שעל ו-25% ענבי איזבלה מכרם במתחם היקב. צבע אדמדם נוטה מעט לסגול. ארומה של תות שדה מעט ריבתי ופרי טרופי כמו קיוי ואף פסיפלורה. בפה פירותי מאד ומעט חמיצות נעימה ברקע. כשרות אגוד רבנים, OK ורבנות רמה"ג. 13.5% אלכוהול. מחיר 100 שקלים.

מבחר גבינות מיוחדות
הגבנייה, מושב ניצני עוז, גבינת סנט מור - לרגל חגיגות השנה לפעילותה משיקה מחלבת הגבנייה בניצני עוז את גרסתה לגבינת סנט מור הקלאסית. סנט מור היא גבינה בשלה בצורה גלילית העטופה בעובש לבן שמכסה ומעטר אותה, טעמה עדין ונימוח . וככל שהיא תתיישן טעמה יהיה חריף יותר ומרקמה נימוח יותר. כשרות רב המושב ניצני-עוז. מכילה 18% שומן. מחיר 100 גרם 10 שקלים. נמכר בחנות המחלבה, מושב ניצני עוז. אתר האינטרנט של הגבנייה www.agabaniya.co.il

מחלבת מרקוביץ', מושב נחלים, גבינת גל זיתים - מחלבת מרקוביץ' הותיקה מתמחה בייצור גבינות הנעשות בעבודת יד ללא מכונות ומכילות 100% חלב כבשים מפוסטר, הידוע בטעמו העשיר והמפנק ובערכיו התזונתיים והבריאותיים, תוך הקפדה בלתי מתפשרת על איכותם של חומרי הגלם. לרגל שבועות משיקה מחלבת מרקוביץ' את גל זיתים גבינה חדשה המצטרפת לסדרה קיימת של שבעת המינים יחד עם גל בירה, פלג תאנים ופלג יין. גל זיתים היא גבינת כבשים חצי קשה שבתוכה שזורים זיתי קלמנטה, שילוב המקנה לה את טעמה העשיר. כשרות מועצה אזורית מודיעין. מכילה 28% שומן. מחיר 100 גרם 16.9 שקלים. נמכר בחנות המחלבה "ארץ זבת חלב", מושב נחלים.

מחלבת גלילי, יער אבירים, גבינת מורבייה - המורבייה היא גבינה צרפתית מסורתית. במחלבת גלילי שומרים על הייצור המסורתי ובתהליך ייצור הגבינה מפרידים בין חלב שנחלב בבוקר לחלב שנחלב בערב ומפרידים בין חלקי הגבינה באמצעות שכבת אפר צמחי מעץ ערמונים המעניק לה נופך אחר וטעם יחודי. כשרות הרב בן אליהו, רבנות מטה אשר. מכילה 28% שומן. מחיר 100 גרם 18.5 שקלים. נמכר בטיב טעם ועדן טבע מרקט, במעדניות נבחרות, ובכל יום שישי בשוק האיכרים בנמל תל אביב (במתחם הצפוני).

המחלבה, מושב בית יצחק, גאודה מעושנת - גאודה היא גבינה הולנדית חצי קשה הקרויה על שם העיר גאודה שבדרום הולנד, שם יוצרה לראשונה. במחלבה מבית יצחק מיישנים את הגבינה מספר חודשים, עוטפים אותה בנייר מיוחד הספוג בטעמי עישון שנבחר בקפידה, ופורסים את הגאודה המעושנת כאשר היא בטעמה האידיאלי. הגבינה נארזת באריזה חדשנית ואטומה לשמירה על טריותה ומלוא חיי המדף. כשרות חתם סופר בני ברק. מכילה 30% שומן. מחיר מומלץ 150 גרם 23.4 שקלים. נמכרת ברשתות השיווק ובמרכולים.
יין גבינה ביקורת שבועות חריף

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד