1. עמוד הבית
  2. אוכל
  3. יין

יינות פורט, ואן גוך בננה וערק • לקראת פורים

דני בר בסקירת יינות מיוחדת לקראת פורים: מבחר של יינות דמויי פורט, ומשקאות אלכוהוליים בטעמים שונים מהרגיל • מפורטורא 2009 ועד אבסולוט פפר
דני בר, בחדרי חרדים, ז' אדר תשע"ג 17/02/2013 19:50

צילום ארכיון: דני בר דני בר



משנכנס אדר מרבים בשמחה, ובפורים - חג של שמחה ושתייה "עד לא ידע", מומלץ לשתות אלכוהול אחר ולא מה שאנו רגילים לו. החלטתי לבחון מה מוצע לנו, והעיקר שיהיה מתוק או שונה מהרגיל.

התמקדתי ביינות מחוזקים ומרובי אלכוהול בטעמים קצת שונים מהטעמים המוכרים.

יין פורט (PORT) הוא יין המיוחד לאזור העיר פורטו שבפוטוגל, ורק ליין בסגנון זה, יין מחוזק, המיוצר באזור פורטו, מותר להיקרא פורט. ברחבי העולם ובישראל יש יינות דומים אולם מותר להגדירם יינות בסגנון פורט. אלה יינות בעלי אותן תכונות של מתיקות ואחוז אלכוהול גבוה, והחלטתי להכיר כמה מהיינות בסגנון פורט הכשרים המוצעים בישראל.

Kedem Estates Port Wine
יין מיוחד מיושן 27 שנים. זהו יין של בציר 1978 שהתיישן בחבית עץ אלון במשך 27 שנים.
צבע אדום כהה עד חום אטום. ארומה מתוקה ופירותית עולה רק לאחר פתיחה ארוכה וערסול רב, כיאה ליין שהיה כלוא כל כך הרבה שנים. טעמים נפלאים של פרי הדר מתוק ומרוכז עם נגיעות של עץ ואדמה. 18% אלכוהול לא מורגשים ביין כל כך סמיך ומלא. מיוחד לפורים. מחיר: 249 ש'

כשרות: OU ובהשגחת הרב מצעהלים

Port Premium Style Wine יין רימונים בסגנון פורט פרימיום

יין בסגנון פורט עשוי מרימונים אשר הגיעו לשיא הבשלתם ונבחרו מהחלקות הטובות ביותר של היקב. תסיסתו של היין הופסקה מוקדם על מנת לשמור על מתיקותו הטבעית של פרי הרימון, היין התיישן במשך 4 שנים בחביות עץ אלון צרפתי בשמש. האקלים הגלילי מאופיין בימים חמים ולילות קרים ולכן שומר על איזון נכון של הטמפרטורות בחביות. במהלך תקופת יישון ארוכה זו מתאדה כ-50% מהיין דרך נקבוביות העץ של החבית ולכן היין מרוכז מאוד ועשיר בניחוחות וטעמים של פרי הרימון ובטעמי שוקולד, וניל ותבלינים אשר הוענקו מהחבית. מכיל 18.5% אלכוהול. מומלץ להגיש בטמפרטורה 6-10 מעלות. מחיר: 190 ש'

כשרות OK ורבנות מרום הגליל

מרינה 2003 – יקב בן-חיים

יין אדום מתוק מחוזק (בסגנון פורט) מהסדרה לאוהבי הים של יקב בן-חיים. היין הופק משישה זני ענבי יין איכותיים, מבצירים מאוחריים, המטופחים בכרמי היקב על הר מירון, התיישן 60 חודשים בחביות גדולות של 600 ליטר מעץ אלון מסיבי, לפי מסורת הייצור של הפורט. נועד להמשיך ולהשתבח ביישון בבקבוק במשך שנים רבות. צבע אדום רובי כהה ומרוכז, ניחוח מתקתק מהול באלכוהול. ארומה של קפה ונגיעות המזכירות קוניאק איכותי תודות לרמת האלכוהול הגבוה- 19%. טעמים של יין ושוקולד משחקים בחלל הפה וסיומת ארוכה שנמוגה אט אט. מחיר: 160 ש'

כשרות OK ורבנות ראשל"צ

Carmel Vintage יקבי כרמל

היין מיוצר מענבי פטיט סירה מאזור הרי יהודה. במהלך התסיסה האלכוהולית הוסף כוהל ענבים למיכל ולאחר יממה נסחטו הענבים והיין הועבר ליישון של 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. על מנת לשמר את מירב הפוטנציאל הגלום בו, המשקה בוקבק ללא תהליכי הצללה או סינון ועל כן עשוי לפתח משקע טבעי במהלך התיישנותו בבקבוק.

יש לציין שיין זה מיוצר בסגנון יינות הווינטג' פורט המיוצרים בעמק הדו'אורו בפורטוגל. יינות הווינטג' פורט אינם מיוצרים בכל שנת בציר והם מיושנים תקופות קצרות יחסית בחביות, אבל בעלי פוטנציאל יישון ארוך מאוד בבקבוק.

צבע כהה עד שחור סגול. ארומה של פירות יער שוקולד ווניל. בעל גוף ונוכחות תודות לריכוז הגבוה של פרי הענב בתהליך. מתיקות עשירה ומגוונת שעולה ויורדת בחלל הפה. מומלץ להגיש בטמפרטורה של 18 מעלות. 18% אלכוהול. מחיר: 140 ש'

כשרות: בד"צ רובין, רבנות זכרון יעקב





פורטורא 2009 - יקב טורא
ענבי הקברנה סוביניון הותססו כשבועיים בטמפרטורה של עד 29 מעלות. לאחר מכן הופסקה התסיסה על ידי הוספת אלכוהול ולאחר התיישנות בחביות ישנות במשך כ-34 חודשים ולאחר התיישנות נוספת בבקבוק. 20% אלכוהול. צבע אדום כהה עד חום, ארומה עדינה מתקתקה ועם קקאו ופירות יער. גוף מלא, מעט חמיצות שנעלמת מיד עם התגברות המתיקות של יין קינוח זה. מחיר: 125 ש'

כשרות: OU, בד"צ בית יוסף

יקב טפרברג 1870 נבל – יין בסגנון פורט

100% ענבי מרלו שנבצרו מחלקה מבודדת ובוגרת מאזור השומרון. כאשר היין הגיע לרמת המתיקות הנדרשת נסחטו הענבים בסחיטה איטית ובלחצים נמוכים והוסף כהל ענבים ליין עד לרמה של 16%, כדי לעצור את התסיסה ולשמר את המתיקות הטבעית. לאחר מכן היין התבגר בחביות עץ אלון צרפתיות ואמריקאיות ישנות תחת כיפת השמים למשך 15 חודשים.

היין בעל צבע אדום כהה ועמוק, ארומה עשירה של פירות יבשים וקקאו. טעם עשיר וגוף מלא ורך. יין מאוזן ובעל סיומת ארוכה ומהנה. המחיר 119 ש'

כשרות OU, בד"צ עדה חרדית, יורה דעה מחפוד

Galilee יין בסגנון פורט

יין בסגנון פורט עשוי מרימונים אשר הגיעו לשיא הבשלתם .תסיסתו של יין זה הופסקה מוקדם על מנת לשמור על מתיקותו הטבעית של פרי הרימון. היין התיישן 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי בשמש ,האקלים הגלילי המאופיין בימים חמים ולילות קרים שומר על איזון נכון של הטמפרטורות בחביות. צבע אדום כהה ואטום, ארומה חדשה של רימון (לא כל כך מוכרת ביין) ובטעם אלכוהולי ופירותי בעוצמה בלתי רגילה. המון רימון מעורר ומרענן. מתיקות מדהימה.18% אלכוהול. מומלץ להגיש בטמפרטורה של 6-10 מעלות. מחיר: 110 ש'

כשרות OK ורבנות מרום הגליל

סגנון פורט סמוק אדיר 2009 כרם בן זמרה

יין המורכב מ-60% קברנה סוביניון, 20% שיראז ו-20% שרדונה מכרמים בגובה 870 מטר באזור היקב. הענבים הגיעו מבציר ידני מאוחר. בהגעת הענבים ליקב האשכולות נבררו בקפידה ומשם סחיטת הענבים על מנת לשמור על הצבע הייחודי של יין זה, משם תסיסה חלקית עד לרמת סוכר רצויה, הוספת כוהל ענבים על מנת לעצור המשך תסיסה. תסיסה חמה ומהירה באמצעות שמרים ייחודיים הביאו למיצוי נכון של הפרי תוך שילוב של אלכוהול גבוהה המשתלב עם הפרי. היין שהה 925 יום בחביות עץ אלון. החביות הנמצאות מחוץ ליקב ומושפעות מהפרשי הטמפרטורות בין יום ללילה, קיץ וחורף מובילים למבנה מחובר ועגול של פרי מרוכז הנתמך על ידי אלכוהול גבוה. אלכוהול: 18.5%. צבע כתום בהיר שקוף ונאה. ארומה של פירות נשירים של האזור, מעט אננס ופירות יבשים. טעם עשיר סמיך ועבה בפה. טעם מתוק עם מגע של דבש ווניל. מתיקות נמוגה לאט ולא מכבידה. מחיר: 100 ש'

כשרות OU, בד"צ בית יוסף, רבנות מרום הגליל

יין פורט של Kedem

יין בסגנון פורט מכרמים במדינת ניו יורק ארה"ב. זהו יין פורט אדום מתוק המכיל 18% אלכוהול. בעל צבע כהה מאד ואטום, ארומה פירותית מתקתקה. גוף מלא וסיומת ארוכה. טעמי דובדבן ופטל ונגיעות פלפל. מרענן וקליל. מחיר: 65 ש'

כשרות: OU ובהשגחת הרב מצעלים



אלכוהול אחר:

ואי אפשר לחגוג ולסיים סקירה זו מבלי לבחון כמה משקאות עתירי אלכוהול מחופשים למשקה אחר, או אולי בעלי טוויסט שונה בהם.

Blackface מאלט וויסקי

וויסקי מאלט סקוטי עם שם של כבש מבטיח משהוא אחר ואכן מקיים. זהו חיבור לא שגרתי של סוגי מאלט סקוטי שהצעיר בהם בן 8 שנים. ב"פנים שחורות" מכיל 3 רכיבים מהספייסייד (גלנרוטס, לינקווד ולונגמורן) אליהם מתווספים קאול איילה וטאליסקר. זהו ויסקי עוצמתי שלא כל אחד יכול להתמודד אתו סטרייט. נפתח ומתעדן עם מעט מים אבל לא מאבד את יחודו גם לאחר תוספת זו. צבע זהוב כהה, ארומה הולמת מיד בחלל האף ואפילו מרתיעה תחילה אבל מיד מתעדנת. עישון מורגש באף ואחר גם בחלל הפה. ארוך ונמוג לאט עם טעמי אגוז ודובדבן. מעט עץ מורגש אולם מיד נעלם. מחיר : 280 ש'

כשרות: רבנות ראשית ישראל

וודקה ואן גוך בננה

וודקה ואן גוך עשויה מחיטה מובחרת מיוצרת מחומרים טבעיים וללא שימוש בתמציות וחומרי צבע. ואן גוך נחשבת לוודקה באיכות גבוהה במיוחד והבקבוקים מעוצבים כולם כיצירות אמנות של וינסנט ואן גוך ונחשבים פריט אספנים מבוקש. 35% אלכוהול, צבע שקוף שמנוני מאד וסמיך, ארומה דומיננטית של בננה מתקתקה ובטעם נגיעת בננה המעדנת את עצמת הוודקה והאלכוהול. מחיר : 209 ש'

כשרות: רבנות הולנד ורבנות ראשית לישראל

ליקר שוקולד מנטה Chocolate Mint Liqueur

ליקר מבית הרמן ג'נסן זך בגוון פלטינה, בניחוחות שוקולד ומנטה, מרקם חלק ומשיי, בעל גוף מלא, וסיומת ארוכה ואלגנטית של שוקולד לבן ומנטה. ליקר זך ומאוזן. 25% אלכוהול. מחיר 139 ש'

כשרות: רבנות הולנד ואישור רבנות ראשית לישראל

שיכר דאנו דובדבנים

יין קינוח אדום, מיוצר מדובדבנים מתוקים מזן בינג, אשר גדלו בצפון הארץ. הדובדבן הבשל עובר תהליך תסיסה במיכלי נירוסטה בטמפרטורה מבוקרת. בתום התסיסה לאחר שפייה וייצוב עובר למיכלי יישון למשך 8 חודשים ולאחר מכן מילוי לאחר סינון עדין. זהו שיכר עדין ולא אלכוהולי מידי, המשאיר מקום רב לטעמי הדובדבן הממלאים את חלל הפה. מומלץ להגיש עם קרח. 13.5% אלכוהול. מחיר 85 ש'.

כשרות: OK, חתם סופר בני ברק ורבנות יקנעם עילית

אבסולוט פפר

וודקה מתובלת בפלפל אדום חריף. אבסולוט, הוודקה השבדית המפורסמת בעולם, מיוצרת משנת 1879 מדגנים הגדלים בדרום שבדיה, ועוברת שלושה זיקוקים לפי מסורת של למעלה מארבע מאות שנים. זו וודקה שמצויינת לקוקטייל מעורר לפני מסיבת הפורים. 40% אלכוהול. מחיר: 75 ש'

כשרות: OU ורבנות ראשית לישראל

ערק מלאכי בטעם קפה

זהו ערק שמיוצר בחביות עץ ועובר תהליך יישון באותן חביות. הערק יוצר במקור על ידי משפחה שומרית באזור צפון עירק, שכל עיסוקה היה ייצור אלכוהול. ערק מלאכי קיבל את שמו בזכות סיפור עם על המלאכים שלא עמדו בפיתוי ריחו של הערק והפכו לחלק בלתי נפרד מתהליך הזיקוק כאשר ירדו והתיישבו על חביות הערק. צבע חום קפה בהיר ושמנוניות אופיינית לערק. ארומה של אניס ופולי ארביקה מהולים באדי אלכוהול. מרענן ומהווה חידוש למשקאות האניס. 35% אלכוהול. מחיר: 60 ש'

כשרות: חתם סופר פ"ת, רבנות אור עקיבא





הוסף תגובה

תגובות

אין לשלוח תגובה הכוללות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.