ז' אלול התשפ"ד
10.09.2024

כשכלכלת העולם השתגעה: צמיחתו וקריסתו של הביטקוין

הוא התחיל בערך מינימאלי של 15 סנט, וטיפס עד ל-1,200 דולר - יותר מערך הזהב • אפשר 'לכרות' רק 21 מליון יחידות, אך כרגע יש בעולם כמחצית מזה • הסינים התלהבו ממנו, אך הממשלה המקומית עצרה את הסחף • הכירו את הביטקוין - המטבע שמשגע את העולם

כשכלכלת העולם השתגעה: צמיחתו וקריסתו של הביטקוין



זמן רב לא ראה העולם הכלכלי רכבת הרים כמו זו המתחוללת במטבע הביטקווין, שהתחיל במחיר נקוב של סנטים בודדים, זינק תוך חודשים אחדים עד למחיר האסטרונומי של 1200 דולר, ושוב צנח בימים האחרונים בכמעט חמישים אחוז.

המטבע שמשגע בשבועות האחרונים את כלכלת העולם, כבר משך את תשומת לבם של בכירי הכלכלנים בארצות הברית. בימים האחרונים, לאחר שתפס תאוצה בסין, הוא סולק מהמערכת המוניטארית המקומית במה שהביא לקריסתו הנוכחית, עד לזינוק הבא...

גם בישראל חדר המטבע לשוק, ולא מעט סוחרים וחלפנים עוסקים בו. אחד מהם הינו אפי רול, המתגורר בתל אביב, אשר זה מספר חודשים עוסק בחלפנות המטבע. "אני את המטבע מכיר כבר מספר שנים", הוא אומר. "בשנים האלו המטבע היה רק עניין לגיקים ולחובבי טכנולוגיה, אבל בחודשים האחרונים העניין בו פרץ את כל הגבולות, פתאום אנשים מתעניינים בו. פנו אלי אנשי עסקים ואף מנהלי השקעות שרכשו את המטבע. אין ספק שהוא כבר הפך לעובדה קיימת בכלכלה הבינלאומית ובחודשים האחרונים גם בישראל".

סיפורו של המטבע התחיל בינואר 2009, מתכנת שהציג את עצמו בשם סאטושי נקאמוטו, הציע שימוש באמצעי תשלום שאינו אלא קוד מורכב הנוצר באמצעות אמצעים ממוחשבים. ההשערה היא כי מדובר בשם עט של אדם אחד או קבוצת אנשים, ועד היום לא ידוע מי הוא אותו אדם. האיש טען תחילה שהוא יפני וכך גם נשמע מהשם שאימץ לעצמו, אך יש שטוענים שהאנגלית שהציג טובה מידי ומתאימה יותר למי שזו שפת האם שלו. יהא אשר יהא האיש, לאחר שנה של עיסוק בפיתוח המטבע פרש נאקמוטו מפיתוח המטבע, השאיר את העיסוק בו לקהילת המשתמשים בו ומאז נעלמו עקבותיו.

מה הרעיון בעצם?

"כדי להבין את הרעיון של המטבע הוירטואלי החדש, צריך להבין את דרך פעולתם של מטבעות בכלל, אם בעבר היה כנגד כל מטבע ערך כלשהו שנשמר עבור המטבע. היום העקרון הזה כבר לא נשמר.

"גם הבנקים המרכזיים של מדינות שהינם הגופים המנפיקים כיום מטבעות ושטרות, ערכם של המטבעות אינו קשור לערך החומר שממנו הוכנו, וגם אין כנגדם שום עתודה של גוף בעל ערך אצל המנפיק. בעבר נשמר תקן זהב עבור מטבעות אך השיטה ננטשה. זו בדיוק הסיבה מדוע כאשר מטבעות הינם חשופים לאינפלציה כאשר המנפיק מגדיל את סכומי המטבע שבמחזור בצורה שרירותית. הגדלת היצע המטבע והדפסת עודף ממנו גורמת בסופו של דבר לירידה בערכו", אומר אפי.

וכאן מגיע רעיון המטבע הוירטואלי, כמו כל מטבע הוא בעל ערך עצמאי, משום שאנשים מוכנים לקבל אותו כאמצעי תשלום, הוא מוטבע - או בשפת הביטקוין 'נכרה' - באמצעות מערכות ממוחשבות מתוחכמות, אך בשונה ממטבעות רגילים הוא אינו נשלט על ידי אף בנק מרכזי, אלא נשלט על ידי משתמשיו בלבד. הוא בנוי על תוכנת הצפנה ורשת תקשורת. יש לו יתרון גדול בכך שניתן 'לכרות' רק עד 21 מיליון מטבעות בלבד. כיום יש קצת מעל עשרה מיליון מטבעות ביטקוין ברחבי העולם, כאשר המטבע יגיע ל-21 מיליון - לא יהיה ניתן יותר לכרות עוד מטבעות.

"את המטבע הזה", מסביר אפי, "שומרים על תוכנה המכונה 'ארנק' הנמצאת במחשב מקומי או על שרת מרוחק. הארנק הזה מאפשר לא רק לשמור על המטבעות אלא גם לסחור איתם ולקנות עימם מוצרים". תארו לכם ארנק המזהה מייד עם כניסת המטבע, האם הוא מזוייף או אמיתי... זה בדיוק מה שהתוכנה עושה, היא מבטיחה שהמטבע קיים, אינו כפול ואמיתי. כאשר נוצרת עסקה, ה'ארנק' גם מוודא שהסכום שהועבר בתשלום אכן נגרע מארנק המקור והגיע לארנק של היעד.

צילום: פלאש 90צילום: צילום: פלאש 90
צילום: פלאש 90


מפלט אנונימי ובטוח

מעבר לכל זה, היתרון המרכזי של המטבע - בשלו גרף תחילה התעניינות - אינו בנוחותו ובעובדה שהוא חסין מאינפלציה, אלא בכך שהוא אנונימי לחלוטין. לכן את צעדיו הראשונים עשה המטבע בעיסקאות ברשת שמבצעיהן ביקשו לשמור על אנונימיות. תחילה נבנו אתרים שכיבדו את הביטקוין כאמצעי תשלום באתרים של מה שקרוי 'האינטרנט האפל' - אתרים אנונימיים העוסקים בסחר מוצרים בלתי חוקיים. הביטקוין פרח כאמצעי תשלום עיקרי שבו הן המקבל והן הנותן אין להם מושג מי עמד ומי עומד מהצד השני, וכך עבר המטבע מיד ליד.

בסופו של דבר, הצליחה הבולשת הפדרלית של ארה"ב לפצח את האנונימיות של אתרי הסחר הבלתי חוקיים המרכזיים ולעצור את בעליהן, אך המשתמשים שגילו מטבע נח, מהיר וכמעט ללא עלויות העברה - התאהבו בו, והמטבע התחיל להתפרסם ואף הפך להילך חוקי. יותר ויותר אתרים הסכימו לקבל אותו כאמצעי תשלום. פיצה ראשונה הוזמנה עם המטבע, מכונית נקנתה, אפילו בית הוצע למכירה תמורת ביטקוינים, ואתרים מרכזיים ברשת החלו לאמץ אותו. יזם קנדי אף פתח כספומט והופתע מהתור הארוך שהשתרך במהירות: "מדובר במהפכה של ממש", אמר.

היתרונות של המטבע ברורים: אין צורך להתעסק בהעברות כספים, אפשר לעשות העברה באמצעות המטבע בלי בנק ובשניות ספורות. המטבע בינלאומי ואין צורך יותר לעשות החלפות והמרות ומיליוני עסקים החלו לעשות בו שימוש. נוסדו בורסות מבוססות רשת לסחר במטבע כאשר הגדול שבהם הוא mt.gox בעל מטה בפולין.

המטבע החל לצבור התעניינות ברחבי העולם והמומחים דיברו על מהפכה שעשויה בעתיד לשנות את ההיסטוריה, הבנק האירופי סקר את ביטקוין וקבע שלא מדובר בתרמית פונזי אך מדובר בהשקעה בסיכון גבוה, בגרמניה הביטקוין הוכר כמטבע פרטי היכול לשמש בסוגי עסקאות שונות. אך עדיין מדובר במהפכה איטית שתיקח זמן רב, שכן למרות יתרונותיו הברורים, הביטקוין עדיין אינו מוכר באף מדינה ממדינות העולם כהילך חוקי ואין חובה להסכים לקבלו כתשלום בשום מסגרת שהיא.



הסינים מגלים את הביטקוין

ואז גילו הסינים את המטבע.

סין, הכלכלה הגדולה בעולם, משגשגת ופורחת, ומייצרת מאות מיליונרים מידי יום. אנשים רבים מחזיקים כסף זמין בסין אלא שהבעיה הגדולה של סין היא בריכוזיות וברגולציה הגבוהה של שוק ההון. על מטבע היואן הסיני קיימות מגבלות רבות, ובעל הון סיני אינו יכול להוציא אותו ולהשקיע אותו מחוץ לגבולות המדינה בלי לעבור מסע יסורים של ממש.

הביטקוין פתח בפני הסינים אפשרויות חדשות. המטבע אפשר להם להשקיע בצורה אנונימית ולהוציא אותו להשקעות בחו"ל באופן קל ופשוט. המטבע התברר כמטבע המושלם לבעל ההון הסיני, אנונימי, לא מפוקח ורחוק מידיה החמדניות של ממשלתו.

הסינים הסתערו על המטבע, וכך גם משקיעים נוספים, אתר הסחר במטבע הסיני BTC הפך לאתר הסחר במטבע הגדול בעולם, ושוק הסחר במטבע הגיע לקרוב ל-12 מיליארד דולר. גם אתרי רשת סיניים החלו להכיר במטבע ולקבל אותו כאמצעי תשלום ובתוכם אתר 'ביידו' - האתר הסיני הגדול בעולם. זה מה שהביא כנראה לזינוק מדהים של המטבע, אשר צמח תוך מספר חודשים בערכו מ-15 דולר למטבע לשיא של 1200 דולר. כאשר הוא מותיר מאחור את ערך הזהב.

אך כאשר נפח השוק החל לצמוח ונשק למיליארדי יואן, התעוררה הממשלה הסינית לפעולה. המטבע החל באופן ממשי לאיים על הבקרה עימה מחזיקה הממשלה ביד ברזל את כלכלת המדינה ועתודות המטבע שלה. תחילה הזהירה שמדובר בבועה וטומנת בחובה סיכון, בשל כך אסרה על גופים ומוסדות פיננסיים ועל חברות גבייה לטפל במטבע. ההודעה הזו זעזעה מעט את המטבע. אך ביום שלישי השבוע הגיע הצעד הבא, בו ממשלת סין אסרה גם על גופים ממשלתיים לקבל תשלומים מספקי תשלום של צד שלישי העוסקים בביטקוין. בנקים לא יוכלו עוד לעבוד ולהעניק שירותי סליקה לפלטפורמות המציעה שירותים בביטקוינים.

בשל ההודעה החדשה, הודיעה הבורסה הגדולה בעולם למסחר בביטקוין - BTC, כי בלית ברירה עליה לעצור את האפשרות להפקיד יואנים חדשים לצורך רכישת ביטקוין בבורסה שלה. בהודעה שפירסמה בורסת BTC China נכתב, "אין לנו ברירה אלא לעצור את קבלת הפקדות היואנים".

ההודעה ריסקה את המטבע והביאה לבהלת משיכות של הסינים מהמטבע. המטבע התרסק ב-34% אחוזים ויותר. "אנחנו כבר השענו פיקדונות של לקוחות", אמר מנכ"ל הבורסה בובי לי. "זה מצער, אבל אנחנו מתנצלים על אי הנוחות, אנחנו חושבים שזה נובע מרגולציה ממשלתית ואנחנו צריכים לשחק לפי הכללים של ממשלת סין". המצב כרגע הוא שאזרח סיני יכול להפקיד ביטקוינים ולהמיר אותם ליואן, אך אינו יכול לעשות זאת בכיוון ההפוך. עם זאת, עם תחילת השנה החדשה צפויות תקנות חדשות, ורבים מהמפקידים באתרים הסיניים חוששים כי לא יוכלו גם למשוך החוצה את כספם ביואן.

רבים ראו עד להודעה זו בסין פוטנציאל צמיחה גדול למטבע הוירטואלי, אך דומה שעכשיו ההזדמנות הזו נבלמה.

למרות זאת אנשים המעורבים בכלכלת הביטקויון לא רואים בסין סוף פסוק: "המטבע הזה חזק יותר מסין, חזק יותר מהבנקים המרכזיים", אמר הארווי בוד, מקהילת המפתחים של המטבע, "הוא רק בתחילת הדרך, והוא עוד יפתיע ויזנק שוב כמו שהפתיע עד עכשיו".
ביטקוין מטבע וירטואלי טלטלה כסף

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}