י"ח ניסן התשפ"ד
26.04.2024
"מחפשות תקשורת" • מתעדכן

השופט בתום הדיון: "חרדי שרוצה אירוע פוגעני - שיממן בעצמו"

ממעללי השדולה: בבית המשפט המחוזי בחיפה, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, נערך בשעה זו דיון בעניין ההופעה שצפויה להיערך מחר בעיר • במהלך הדיון השופט תקף את נשות השדולה בחריפות, אך נדמה כי הוא נוטה לכיוונן • 'בחדרי חרדים' עם עדכונים שוטפים מבית המשפט

השופט בתום הדיון: "חרדי שרוצה אירוע פוגעני - שיממן בעצמו"
מרדכי בן דוד ומיכי אלפר באולם ביהמ"ש צילום: המצלם

סערת ההדרה: בבית המשפט המחוזי בחיפה, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, נערך בשעה זו דיון בעניין ההופעה שצפויה להיערך מחר (שני) בעיר. העתירה הוגשה על ידי שדולת הנשים, מאחר ומדובר בהופעה לגברים בלבד - ללא נשים.

במהלך הדיון השופט אליקים אברהם, סגן נשיא בית המשפט המחוזי חיפה, ביקר בחריפות את מגישות העתירה, שדולת הנשים, על כך שהעתירה הוגשה באופן מזלזל ולא מכובד וללא הגהות. "לא ייתכן שמציינים בעתירה תאריך שגוי של האירוע", כפי שפרסמנו בשבוע שעבר מפיו של נשיא בית המשפט רון שפירא".

עוד אמר השופט לשדולת הנשים כי "בגלל שהגשתם את העתירה כל כך מאוחר וללא נתונים. אלא אם כן אתם אומרים אותנו לא מעניין מה יאמר השופט אנחנו רוצים את התקשורת". עוד הוסיף השופט: "מרדכי בן דוד הגיע במיוחד מארה"ב ואתכם זה לא מעניין?".

השופט שאל את עו"ד שדולת הנשים, "מה הקשר שלכן למישהו שאולי נפגע? אתן נמצאות כאן כעותרת ציבורית, מבלי שיש בסיס לכך". השופט תמה מול נציגי השדולה, מה המעמד שלהן לטעון בדיון.

השופט אליקים שאל את שדולת הנשים "האם הייתה פניה ספציפית אליכן, של אשה מסוימת באירוע הזה?". נציגת השדולה השיבה כי הייתה פניה מעו"ד שפנתה אליה אשה מסוימת בנידון, אך השופט לא הרפה והמשיך להקשות "מדוע לא צרפתן את עוה"ד או את אותה פונה, כמו שעשיתן בעפולה".

בעתירה נכתב כי ההופעה צפויה להיערך ביום רביעי 28/08, בעוד שבמודעה על האירוע נכתב כי ההופעה תתקיים ביום שני 26/08. "מעבר לטענה שאולי תעלה בעניין טעות סופר, מעורר קושי דיוני ומהותי בשים לב לסמיכות המועד", אמר בשבוע שעבר השופט רון שפירא, במיוחד כאשר מדובר בדיון במהלך פגרת הקיץ של בתי המשפט.

בדיון שנערך בשעה זו, ציין השופט אליקים כי העתירה שהוגשה מתייחסת להפרדה בין גברים לנשים וההדרה, בעוד הנושא הנדון הוא מימון האירוע על ידי העירייה - ולא ההתערבות לחרדים בתחומם.

השופט רמז ששינה את דעתו לאחר שקרא את התשובה שהגיש עו"ד ויינשטיין, מייצגם של האמנים מרדכי בן דוד ומוטי שטיימץ. עו"ד ויינשטיין ציין כי מתחילת שנת 2019, עיריית חיפה קיימה כ-800 אירועים שונים. ביקשתי לראות את זה בדיוק בגלל היועמ"ש, הפרופורציות. אם עיריית חיפה עושה לכל מגזר את האירוע המיוחד שלה, למה שהחרדים לא יקבלו" אמר השופט.

עם זאת אמר גם "אני לא אתן יד שכספי ציבור יממנו פגיעה בנשים, אם אכן ישנה כאן פגיעה בנשים". קודם לכן בירר עם העותרות למה למרות שלדברי השדולה יש אשה שנפגעה מההדרה, למה היא לא צורפה לבקשה.

לקראת סוף הדיון, השופט אמר לנציגת העירייה "נתתי לכם הכי הרבה זמן, אולי בגלל שמצבכם הכי קשה", ומדבריו בשלב זה נשמע כי דעתו היא שאין לקיים את ההופעה במתכונתה הנוכחית.

הדיון בבית המשפט הסתיים, והשופט יוצא לכתב את הכרעתו בעניין. ממשפטי הסיום של השופט אליקים, נראה לכאורה הפסד חרדי. "חרדי שרוצה אירוע פוגעני, שיתכבד ויממן זאת בעצמו" אמר השופט. האם ההופעה לגברים בלבד במקרה זה, פוגעת בנשים? זו השאלה בה יכריע.

השופט אמר בתום הדיון: "חרדי שרוצה אירוע פוגעני, שיתכבד ויממן זאת בעצמו".

עו"ד ימית קליין שייצגה את עיריית חיפה בעתירת שדולת הנשים, ציינה בפני השופט כי לא מדובר באירוע ראשון בהפרדה, "עיריית חיפה מימנה אירועים לנשים בלבד, מהמגזר החרדי ומגזרים אחרים, חילונים".

במהלך הדיון אמרה עוד כי מתוך 2150 מקומות, נרכשו עד כה 1358 כרטיסים להופעה של מוטי שטיינמץ ומרדכי בן דוד בחיפה.

נציגת היועמ"ש אביחי מנדלבליט אמרה לשופט בדיון "קשה להשתכנע מדיון זה שעמדתנו השתנתה". ביום שישי היועמ"ש פרסם את חוות דעתו כי במקרה זה בו מדובר על הופעה לגברים בלבד הנערכת ע"י הרשות המקומית ובכספי הציבור, נדרש בהתאם לאמות המידה כי תינתן הצדקה ברורה המתבססת על הבחנה רלוונטית עקב אופי האירוע.

השופט אליקים מאפשר לנציג פורום קהלת להגיב גם הוא, שעמדתו היא נגד העתירה.

השופט אליקים אמר, תוך קריצה, כי אם תפילת חנה הייתה בלחש, אין מניעה שתהיה עזרת נשים והן תוכלנה לשיר בלחש. לא נראה שהוא התכוון לכך ברצינות.

מי שהתייצב לדיון, הוא הזמר החרדי מרדכי בן דוד שצפוי להופיע מחר יחד עם מוטי שטיינמץ, בהיותו צד העלול להיפגע מכל החלטה שתתקבל. עוד הגיע לדיון מ"מ ראש העיר מיכאל אלפר.

עיריית חיפה מצידה הסבירה לשופט כי מדובר בהופעה שמיועדת לגברים בלבד, מאחר ומדובר בקומזיץ שכולל שירה בציבור והרצאת רב באירוע. לשאלת השופט אליקים, מתי נחתם החוזה עם הרב המרצה - העירייה הציגה את החוזה שנחתם כבר בתחילת חודש אוגוסט, הרבה לפני הסערה שפרצה.

ביום שלישי שעבר, בטרם הוגשה העתירה, העירייה השיבה לשדולת הנשים כי היא אינה מתכוונת לשנות דבר בתכניתה. "לא יכול להיות חולק כי ציבור זה זכאי, כיתר התושבים החיפאים, לקבלת שירותי תרבות מהעירייה תוך כיבוד אמונתו, אורחות חיים וצרכיו ככל אדם באשר הוא אדם, נכתב בתשובה.

"לעירייה הפררוגטיבה המלאה לחלק את עוגת התקציב העירונית באופן שוויוני תוך התאמת מדיניות התקצוב והתמיכה עם כלל האוכלוסייה הדרה בתחומה והאוכלוסייה הדתית בפרט".

 

שדולת הנשים מרדכי בן דוד מוטי שטיינמץ הדרת נשים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 24 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד