ט"ז ניסן התשפ"ד
24.04.2024

מבריכת רם לבניאס

אחד המפלים המדהימים בצפון מזמין אתכם לטיול לכל המשפחה, ברגל או באופניים

מבריכת רם לבניאס

מקום :ליד מסעדה
אורך המסלול (ק"מ): כ-19
משך הטיול: 2-4 שעות
נקודת מוצא: בריכת רם
נקודת סיום: גשר שאר ישוב על הבאניאס
דרגת קושי: בינוני
עונה: אביב, קיץ, סתיו, חורף
סוג: מסלול קווי

מסלול רוכב ישראל נפרד מהגולן בבריכת רם, עובר דרך תצפית מרהיבה על עמק החולה, וממשיך לאורך ערוץ נחל סער בירידה תלולה, ארוכה ומלאת אדרנלין. בדרך עוברים בין סלעי בזלת, מרחבים ירוקים, מטעי דובדבנים, שזיפים ואפרסקים לרוב, ומסיימים על גדת הבאניאס השוצף.

איך מגיעים: עולים בכביש 99 המטפס מקרית שמונה לרמת גולן. הכביש מסתיים ביישוב הדרוזי מסעדה. פונים שמאלה עם השילוט לבריכת רם. לאחר כ־800 מטרים פונים ימינה ולפי השילוט שוב ימינה אל המסעדה שמעל לבריכת רם. כאן חונים.

המסלול כולו מתאים לטיול משפחתי, והוא בדרגת קושי בינונית+. יש לקחת בחשבון שחלק מהירידות תלולות, ושיש במסלול גם כמה עליות.מחניית המסעדה של בריכת רם יוצאים לכביש, ואחרי כ־30 מטרים פונים שוב שמאלה לכביש צר ולא משולט המסומן בסימון שביל הגולן (לבן־כחול־ירוק). הכביש עובר מעל העין הכחולה של בריכת רם. התפצלות דרך עפר מהכביש. פונים ורוכבים עם סימון שביל הגולן.כביש 98 (מג'דל שמס–מסעדה). חוצים את הכביש וממשיכים בדרך עפר ועם סימון שביל הגולן אל א־נבי אליא. הדרך מטפסת במתינות על השלוחה שמעל ערוץ נחל סער.

א-נבי אליא: מיבנה קבר א־נבי אליא. לפני שממשיכים במסלול מומלץ מאוד לסטות שמאלה לפני מיבנה הקבר ולטפס בתלילות 100 מטרים עד לראש הגבעה. מכאן נפרשת תצפית מדהימה אל עמק החולה ורכס רמת נפתלי שבשטח ישראל, וממול – אל רכס עלי ט'אהר ועמק חצבאיה שבלבנון. שוטפים את העיניים וחוזרים אל הדרך. עין קיניא: צומת דרכים מסומנות. מכאן ממשיכים בדרך מסומנת אדום. הדרך יורדת ומתפתלת בתלילות ובעיקולים חדים אל עבר הכפר הדרוזי עין קיניא. בהמשך הופכת הדרך לכביש אספלט צר, והתלילות והעיקולים מחריפים. שימו לב לבלמים! עצרו ותנו להם להתקרר. לאחר כקילומטר נכנסים לעין קיניא, וממשיכים לרדת בכביש המרכזי של הכפר.

צומת T במרכז עין קיניא. יורדים עם הכביש לכיוון ערוץ נחל סער. גשר הידידות: התפצלות דרך עפר מהכביש, לפני הגשר שעל נחל סער. במלחמת ששת הימים פוצץ הצבא הסורי הנסוג את הגשר כדי לעכב את כוחות צה"ל. בתום המלחמה הורה שר הביטחון משה דיין לשקם את הגשר כחלק מבניית יחסי האמון בין מדינת ישראל לבין תושביו הדרוזים של הגולן, ומכאן שמו – "גשר הידידות". רוכבים במורד הדרך. משמאל זורם נחל סער, ומימין – מטעים לרוב. בכל התפצלות ממשיכים בדרך השמאלית, הצמודה לערוץ הנחל.

מפל סער: התפצלות דרך עפר מהכביש, לפני הגשר על נחל סער. מכאן אפשר לחצות את הגשר אל הגדה הדרומית ולגשת אל מצפה מפל רסיסים, אחד המרשימים שבמפלי הגולן. בחורף מי המפל נופלים בכוח רב ומתיזים רסיסים לכל עבר. אחרי התצפית חוזרים אל הגדה הצפונית ויורדים בדרך העפר. לאחר 300 מטרים נכנסים דרך שער אל שטחי מטעים, ורוכבים במורד הדרך הראשית שבין המטעים. לאחר 800 מטרים נוספים מגיעים לשער ויוצאים מאזור המטעים.

מיפגש עם כביש, מול הכנסייה הנטושה של פניאס. יורדים במורד הכביש ולאחר 300 מטרים רואים מימין את הכניסה לשמורת הטבע באניאס. זוהי הזדמנות מצוינת להיכנס אליה וליהנות מהקרירות הנהדרת של המים הזורמים, יחד עם ארטיק מהקיוסק שליד. בסיום הביקור, או אם דילגתם עליו הפעם, ממשיכים מערבה אל כביש 99.

חפירות הבניאס ותל פאח'ר: כביש 99. פונים ורוכבים על הכביש. משני הצדדים נראות החפירות הארכיאולוגיות של הבאניאס. קיסרי פיליפי – הידועה בשמה הערבי באניאס (שיבוש השם פאניאס) – נמצאת על הדרך הקצרה ביותר המקשרת את דמשק לצור ולצידון. היא שוכנת באזור פורה ועשיר במים, ומוכרת לכל בזכות המעיינות המפכים לרגלי המצוק, המערה הנפערת בהר והגומחות המעוטרות. נראה שכבר במאה ה-2 לפנה"ס הוקדשה המערה שבחזית המצוק לאל היווני פאן. פאן, שחציו אדם וחציו תיש, היה אל הסְפָר, הרועים והעדרים. הוא חי במערות, ולכן פולחנו התרכז בהן. באמנות הוא מופיע כדמות המנגנת בחליל עשוי קנים. לפני מערת פאן, לרגלי המצוק, נחשף המיתחם הפולחני החשוב של באניאס: קיר מערבי של מקדש, המזוהה עם המקדש שבנה הורדוס לאוגוסטוס. הקיר, הבנוי אבני גזית ולוחות שיש, מעוטר בשלוש גומחות מלבניות ובשלוש קשתות, לסירוגין.

לאחר 350 מטרים פונים ימינה (דרום־מערב) לפי השילוט אל תל אל-פאח'ר, ורוכבים על הכביש המשובש. מוצב תל אל־פאח'ר היה חוליה בשרשרת המוצבים שהקים צבא סוריה מעל יישובי עמק החולה. ביומה החמישי של מלחמת ששת הימים נכבש המוצב בידי גדוד ברק של חטיבת גולני. בקרב הקשה שהתחולל במקום נפלו 34 לוחמי גולני. כל המפקדים, מהמג"ד ועד למפקדי הפלוגות והמחלקות, נפצעו או נהרגו. התושייה שגילו החיילים, האומץ, היוזמה והדבקות במטרה – כל אלו הפכו את המקום לאחד מאתרי ההנצחה העיקריים של חטיבת גולני. ממשיכים ישר בדרך עפר מסומנת אדום. לאחר כ־2 קילומטרים רואים מימין התרוממות קטנה המוקפת עצי אקליפטוס. זוהי גבעת עזז (תל עזאזיאת) – מוצב סורי שהטיל את אימתו על תושבי העמק היהודיים בשנות ה־1960, ונכבש על ידי צה"ל ב־1967. כדאי לסטות מהדרך לביקור במוצב ולתצפית. ממשיכים על הדרך האדומה, שהייתה דרך הפטרולים הסורית ועברה בין מוצביהם. הדרך עולה ויורדת לסירוגין.

נבי הודא: צומת דרכים צמוד לנבי הודא. באתר זה, הקדוש לדרוזים, אפשר לעצור ולשבת בצל האקליפטוסים. מן הצומת לנבי הודא חוצים שער סגור לרכב ופונים בדרך כבושה הנעה בין מטעים מגודרים. צומת דרכים על גדת הבאניאס. רוכבים בדרך מסומנת שחור. משמאל לדרך – מטעים, ומימינה – ערוץ הנחל השוצף, שעל גדותיו עצי ערבה ודולב גדולי מידות ונדיבי צל. כדאי לעצור את השעטה במדרון, לרדת באחד מהשבילונים המובילים אל הערוץ ולחפש פינות חמד נהדרות וקרירות על שפת הנחל. ממשיכים לרכוב בדרך השחורה, לשמאלו של הבאניאס. גשר שאר ישוב שעל הבאניאס. כאן מסתיים מסלול רוכב ישראל. נקודה זו זהה לנקודה 5 במסלול הבא.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד