כ"ט ניסן התשפ"ד
07.05.2024
"המבקר מועל באמון הציבור"

אנגלמן משיב: לא אפתח חקירה בעניינו של מנדלבליט

בתגובה לדרישתו של ח"כ קרעי, ממבקר המדינה, לפתוח בחקירה נגד היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט, בחשד להסתרת הסיבות לסגירת התיק שלו בפרשת מסמך הרפז, אנגלמן: "אין המוסד לביקורת המדינה אמור להידרש לסוגיה בעת הזו"

אנגלמן משיב: לא אפתח חקירה בעניינו של מנדלבליט
אביחי מנדלבליט ומתניהו אנגלמן צילום: תומר נויברג, פלאש 90

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, השיב היום (ראשון) לפנייתו של חבר הכנסת, ד"ר שלמה קרעי, ועדכנו כי לא יפתח בבדיקה בעניינו של היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט.

במכתב ששלח ראש מטה המבקר, עו"ד עדן ביזמן, לח"כ קרעי, פירט האחרון את הטעמים להחלטת המבקר, ובהם העובדה כי סוגיית מינויו של ד"ר מנדלבליט לתפקיד היועמ"ש נידונה לעומקה בעתירה שהוגשה לבית המשפט העליון בשנת 2016 והוכרעה על-ידו. במקרה מהסוג הנ"ל סייג חוק מבקר המדינה את סמכויות המבקר כנציב תלונות הציבור כך שבתלונה על עניין שבית המשפט הכריע בו לא ייערך בירור.

"היות שכך, מבקר המדינה כפוף להחלטות ולכללים היוצאים מבית המשפט העליון והוא אינו מהווה ערכאת ערעור על החלטות בית המשפט", לשון המכתב.

באשר לטענות בדבר התנהלותו של היועץ המשפטי לממשלה מול פרקליט המדינה דאז, שי ניצן, צוין במכתב כי בחוק נציבות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות קבע המחוקק כי מבקר המדינה יעסוק בביקורת מערכתית, ולא פרטנית, בעניין פעילות מייצגי המדינה בערכאות, ובכללם היועץ המשפטי לממשלה. בנושאים פרטניים, פעילות מייצגי המדינה בערכאות אמורה להיבחן ע"י גורמים אחרים.

בבחינת מכלול הנסיבות ולאור הטעמים שפורטו במכתב, סבור מבקר המדינה כי אין המוסד לביקורת המדינה אמור להידרש לסוגיה בעת הזו.

חה"כ קרעי בתגובה לסירוב מבקר המדינה למכתבו לפתוח בבדיקה בכל הנוגע למינוי מנדלבליט ליועץ המשפטי לממשלה:

"מבקר המדינה טועה ומטעה. לפי תשובתו יתכן וכלל לא קרא את מכתבי. לא לחינם הסכימו כל חברי הוועדה לביקורת המדינה כי יש לפתוח בבדיקה.
טענותיי נגעו בדיוק למה שלא היה בפני השופטים בהכרעתם. אין חולק לגבי כך שעילת סגירת התיק לא היתה ידועה להם ולוועדת האיתור. הסתרה ואי גילוי לאחר מכן, שגרמו לשיבוש ההליך ולקבלת התפקיד לכאורה במרמה.

אינני מבין את החשש של המבקר לפתוח בבדיקה, מדובר במתן לגיטימציה להפקרות ולפריעת חוק. אמור מעתה: "איש הישר בעיניו יעשה".

אם המבקר לא מסוגל לבדוק, נדאג לעשות זאת במסגרת הכלים הפרלמנטריים העומדים לרשותנו. אמשיך לפעול לגילוי האמת, לניקוי האורוות ולהשבת אמון הציבור במערכת המשפט".

כזכור, לפני כשבוע הגישו מספר חברי כנסת מהליכוד דרישה למבקר המדינה לפתוח בחקירה נגד היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדלבליט, בחשד להסתרת הסיבות לסגירת התיק שלו בפרשת מסמך הרפז.

ח"כ זוהר אמר כי "בראש התביעה הכללית עומד אדם שתיקו נסגר כנראה מחוסר ראיות. סיבת סגירת התיק מספיק חמורה למנוע ממנו למלא את התפקיד. בראש התביעה צריך לעמוד אדם זך נקי וטהור. צריך להיכנס לסוגיה ולבדוק אותה לאורכה ולרחבה". הוא דרש "לברר ולהבין את המעורבות של פרקליט המדינה לשעבר שי ניצן", שכן לטענתו, "יש לבדוק אם שי ניצן החזיק את מנדלבליט תקופה ארוכה בידיו, ופעל באופן עיוור בנושא פתיחת חקירה והגשת כתבי אישום. זה הוביל לכתב אישום חסר תקדים של עבירות שוחד בגין סיקור חיובי".

ח"כ שלמה קרעי מהליכוד אמר ש"מדובר בצבר חמור של אירועים שדורש בדיקה מערכתית. בנושא הסתרת מידע מבג"ץ וועדת האיתור, שהייתה יכולה להפוך ההחלטה, ומערכת היחסים שהיועץ המשפטי הפך כפוף לכפופים לו. ליבת הסמכות של מבקר המדינה היא לבדוק את השתלשלות העניינים מאז מינויו של מנדלבליט על ידי שקר לכאורה". ח"כ אופיר כץ אמר ש"הציבור רוצה לדעת מה קרה במחשכים".

 

אביחי מנדלבליט

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד